Добре дошли в онлайн магазин за бижута Iziskani.com!

Items 1 to 10 of 135 total

на страница
Страница:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Грандидиерит

12.04.2018 20:42

Грандидиеритът е рядък минерал от класа на силикатите. За първи път този изключително рядък минерал е открит в Мадагаскар през 1902 г.

Етимологично наименованието му се свързва с името на френския изследовател Алфред Грандидие.

На цвят може да бъде синкавозелен, зеленикавосин и в определени зони безцветен до син и зелен. Наличието на сини нюанси е в зависимост от количеството железни микропримеси в неговия състав.

Кристалите на този минерал са прозрачни или (по-често)полупрозрачни, крехки, със стъклен или перлен блясък, относително висока твърдост (7.5 по известната скала на Моос) и перфектна цепителност.

Грандидиеритът е минерал със силно изразен плеохроизъм. В зависимост от ъгъла на гледане той може да демонстрира различни цветове: тъмносин, тъмнозелен или да бъде безцветен (понякога много светложълт). Това оптично явление се изразява в промяна от тъмносин до синьозелен цвят, а също и от зеленикавосини до тъмнозелени нюанси.

При този силикатен минерал не се наблюдава луминесценция.

Находища на грандидиерит има в Мадагаскар (там се добиват най-много първокласни образци с висока чистота и прозрачност), Малави, Намибия, САЩ, Канада, Норвегия, Чехия, Словакия, Италия, Алжир, Индия, Нова Зеландия и др.

Грандидиеритът е един от най-редките минерали в света и затова употребата на този скъпоценен камък в бижутерията е сравнително ограничена. Фасетираните прозрачни минерални образци са много скъпи и са изключителна рядкост. Цената на този красив синьозелен скъпоценен камък може да достигне до 50 хиляди долара за карат. Някои полупрозрачни грандидиеритни минерали се обработват като кабошони и те варират от един до десет карата (образци над два карата са изключително редки). Така обработени, те се използват за украшение на различни видове бижута (най-често пръстени).

Високата твърдост на грандидиерита прави бижутата с този скъпоценен камък устойчиви на одраскване.

Грандидиеритът е минерал, който не се подлага на допълнителна обработка за подобряване на неговите качества. Синтетичното му производство е в ограничени размери и все още не е предназначено за ювелирни цели.

В някои случаи може да бъде объркан със скъпоценният камък турмалин. За разлика от турмалина обаче, известен със своя дихроизъм, грандедиеритът е минерал, който показва три различни цвята при промяна на ъгъла на гледане.

Почистването на бижута с грандидиерит не изисква някакви специални грижи. Препоръчително е то се извършва с мека четка и топла вода, като се избягва използването на агресивни химични препарати.

Освен в бижутерията, този рядко срещан минерал с красиви цветове е много търсен като материал за музейни минерални образци и е обект на сериозен интерес за частни колекции.

За синият грандидиерит се вярва, че е камък, който укрепва качества като вяра, търпение и уважение. Препоръчван е и на хора, които имат нужда от по-добро общуване и самоизразяване, както и за стимулиране на тяхната интуиция.

Евдиалит

3.04.2018 17:12

Евдиалитът е рядко срещан вид циклосиликатен минерал със сложен химичен състав. За първи път е открит в Гренландия през 1819 г.

Етимологично името му се асоциира с гръцкият израз за “добре разградим“, което намеква за лесната му разтворимост в киселини.

На цвят този минерал може да бъде жълт, оранжев, кафяв, жълтеникавокафяв, кафяв, зелен, розов, розовочервен, червен (в малинени и вишневи нюанси), виолетов, червеновиолетов, както и безцветен в тънки участъци.

Евдиалитът се среща по-често във формата на зърнести маси, отколкото като кристали. Евдиалитните кристали са плътно сраснали, прозрачни или полупрозрачни и крехки (с относителна твърдост между 5 и 6 по скалата на Моос). Те са със стъклен или матов блясък и обикновено достигат дължина до 10 см.

Евдиалитът е минерал, при който не се наблюдава луминесценция. При него се наблюдава слаба радиоактивност заради наличието на микропримеси на редкоземни елементи. Най-често радиоактивни са минерални образци с много наситени цветове или големи размери.

Евдиалитът е минерал със слабо изразен плеохроизъм в розови и бледожълти тонове.

Находища на евдиалит има в Гренландия, Норвегия, Русия, Канада, САЩ, Бразилия и Намибия.

В бижутерията евдиалитните минерали имат сравнително ограничено приложение поради факта, че добре оформените кристали са рядкост. Полупрозрачните евдиалитни камъни се обработват под формата на кабошони за украса на обеци, пръстени, гривни, висулки и колиета. Те често се използват като част от украшения в сребърната бижутерия.

Съществуват, макар и много вядко, фасетирани прозрачни минерални образци от този прекрасен полускъпоценен камък.

Евдиалитът е много рядък минерал с атрактивни цветове, който е търсен за музейни образци и частни колекционерски сбирки.

В древността за амулети от евдиалит се е вярвало, че защитават от зли духове, насърчават храбростта и са били носени от воините за защита.

Според някои твърдения този минерал насърчава откритостта и може да ви помогне да преодолеете страха и неувереността в себе си. Счита се, че е камък, който укрепва виталността, оптимизма и целеустремеността. Вярва се, че евдиалитът е камък на самоутвърждението, който помага на хората да следват сърцето си и да намират своя истински път в живота.

Счита се още, че той е камък, подходящ за хора, които се нуждаят от открития и ново начало.

На евдиалитът в литотерапията се приписват и различни лечебни свойства. Според някои мнения този камък пречиства кръвта и подобрява функционирането на панкреаса. Вярва се още, че евдиалитът е средство за защита от халюцинации, депресия и меланхолия. Препоръчително е почистването на евдиалит да става със сапун и мека кърпа. Тъй като е крехък минерал, добре е бижута с евдиалит да се съхраняват отделно от другите аксесоари и бижута.

Синхалит

29.03.2018 14:37

Синхалитът е рядко срещан боратен минерал от класа на боратите. Етимологично наименованието му се свързва със Синхала, древното санкскритско име на Шри Ланка, където е открит за първи път през 1952 г. Среща се под формата на кристали и зърна.

На цвят може да бъде бледосив, бледожълт, жълт, жълтокафяв до златист, зеленикавокафяв, бледорозов, кафяворозов и огненооранжев до тъмнокафяв. Цветовите нюанси са в зависимост най-вече от наличието на железни микропримеси. Синхалитът може да бъде и безцветен при преминаваща през кристалите му светлина.

Кристалите на този боратен минерал са прозрачни, със стъклен или смолист блясък и относително висока твърдост (между 6.5 и 7 по скалата на Моос).

При синхалита не се наблюдава луминесценция.

Синхалитните кристали са с ясно изразен плеохроизъм в бледокафяви, зеленикавокафяви и тъмнокафяви тонове.

Находища на синхалит има в Канада, САЩ, Русия, Китай, Танзания, Шри Ланка, Мианмар и Мадагаскар.

В миналото синхалитът е бил считан погрешно за кафяв перидот (За разлика от перидота при синхалита има цветови ивици). Синхалитът е скъпоценен камък, който прилича на цитрин, циркона и хризолита (За ювелирни цели синхалитът и хризолитът се обработват по сходен начин и обикновено се изрязват до скъпоценни камъни с маса до 20 карата).

В бижутерията синхалитът има сравнително ограничено приложение. Той е сравнително крехък минерал, затова използването му като украшение (най-вече на пръстени и колиета) е рисковано до известна степен. При обработката на този камък се използва стъпаловидно или смесено нарязване. Той може да се полира и обработва под формата на кабошони.

В някои случаи на бижутерийния пазар се правят опити кафяв циркон да бъде представен като скъпоценния камък синхалит. Обработеният синхалит е привлекателен като рядък и необичаен скъпоценен камък с ярки и разнообразни цветови нюанси. Елегантни и изискани са бижутата, изработени от благородни метали (предимно злато) и украсени със синхалит в съчетание с други скъпоценни камъни (включително диаманти).

Фасетираните минерални образци на синхалит с големи са редки. Най-големият фасетиран досега синхалитен камък е 158 карата с произход Шри Ланка и се намира в частна минерална колекция.

Освен в бижутерията този рядък боратен минерал с красиви нюанси на земни цветове е високо ценен и като част от музейни образци и сериозни колекционерски сбирки.

Синхалитът е цветен скъпоценен камък, за който се вярва, че носи добро настроение в ежедневието и улеснява откритостта в отношенията, познанствата и социалните контакти. Твърди се още, че е камък, който насърчава хората в предприемането на инициативи и правенето на нови неща.

Синхалитът не се асоциира с определен зодиакален знак. Той не е и традиционен рожден камък, свързван с определен месец от годината. Не се подарява и на определени годишнини от сватбата.

Спесартин

19.03.2018 16:43

Спесартинът е силикатен минерал от групата на граната. Етимологично името му се свързва с наименованието на планинската верига Шпесарт в Германия, където е и неговото типово находище.

На цвят този силикат на мангана и алуминия може да бъде червен, оранжевочервен, жълт, медножълт, жълтооранжев, жълтеникавокафяв, кафяв, червеникавокафяв, черен, а също от светлорозов до светлокафяв в тънки участъци.

Подобно на другите видове гранат, той се среща като смес от различни минерални образци. Минерали с високо съдържание на спесартин обикновено са с преобладаващи светлооранжеви нюанси, докато тези с алмандин придобиват червеникави или кафеникави оттенъци.

Кристалите на спесартина са прозрачни или полупрозрачни, със стъклен блясък и висока относителна твърдост (между 7 и 7.5 по скалата на Моос). Макар и с висока твърдост, те са крехки и без цепителност.

При този силикатен минерал не се наблюдава радиоактивност и луминесценция, както и плеохроизъм.

Находища за добив на спесартин има в Бразилия, Германия, Италия, Мадагаскар, Намибия, Танзания, Афганистан, Индия, Пакистан, Китай, Аржентина, Австралия, САЩ и др.

Спесартинът е сравнително рядък и един от най-красивите разновидности на граната. Гранитните разновидности са използвани за украса на бижута от древни култури, като еврейската, старогръцката, келтсктата и англосаксонската.  За ювелирни цели прозрачните минерални образци се фасетират и се използват за украса на различни видове бижута. Гранатните минерали се използват като бижута и под формата на мъниста.

В бижутерията най-високо ценени са блестящите червеникавооранжеви минерални образци.

Известен още като “гранат на слънцето“, спесартинът е камък, за който се твърди, че развива аналитичните умения и способността за рационално мислене. Считан е още и за камък на творческите натури. В миналото минералите от семейството на граната са носени като талисмани от войните, тъй като се е вярвало, че са способни да пазят телата от отрови.

Вярва се, че аспартинът е камък със силно вибрираща енергия, която насърчава хората да предприемат активни действия за промени в живота, както и за постигане на мечти и цели. Според някои източници спесартинът е камък, който допринася за вътрешна хармония и душевен покой.

Използва се и като средство за медитация, което усилва способността за концентрация.

Счита се, че спесартинът е лечебен камък, който подобрява дейността на репродуктивната и храносмилателната система. Според някои източници той стимулира имунната система, подобрява дейността на бъбреците и е способен да влияе благотворно върху кръвното налягане. Препоръчван е и като минерал – естествен антидепресант, който успешно прогонва страхове и кошмари.

Както и другите разновидности на граната, спесартинът е традиционен рожден камък на хората, родени през януари. Спесартинът е камък, препоръчван от някои астролози за родените под зодиакалния знак Водолей.

По традиция бижута, украсени с минерали от групата на граната, се подаряват на втората (според други източници шестата) година от сватбата.

Флуорит

10.03.2018 10:46

По химичен състав този минерал представлява калциев флуорит. Етимологично наименованието му се свързва с латинската дума “fluere“ – “тека“, което загатва за ниската му точка на топене и качеството му да се разтича добре в разтопено състояние.

Флуоритът е популярен минерал с богатство от цветове и цветови съчетания, което се дължи на наличието на различни примеси. На цвят може да бъде бял, зелен, жълт, оранжев, розов, червен, кафяв, син, лилав, синкавочерен, черен. Срещат се и безцветни флуоритни минерални образци. При този минерал се среща и цветово зониране.

Кристалите на флуорита са прозрачни или полупрозрачни, предимно с кубична форма. Флуоритът е сред минералите, чиито кристали могат да достигат до големи размери.

Флуоритът се среща и под формата на зърнести агрегати.

Флуоритните кристали са със стъклен или матов блясък, със слаба разтворимост във вода, крехки (относителна твърдост 4 по скалата на Моос) и с отлична цепителност.

Характерно физично свойство за флуорита е луминесценцията. Той флуоресцира в различни цветове: син, виолетов, жълт, зелен и червен (последният - под въздействието на ултравиолетова светлина). Любопитното тук е, че етимологията на понятието “флуоресценция“ е свързана с именно с флуорита (този минерал е един от първите, при които е наблюдаван този ефект).

При флуорита на се наблюдава оптичното свойство плеохроизъм.

Находища на флуорит има в Чехия, Германия, Швейцария, Франция, Испания, Мексико, САЩ, Канада, Великобритания, Норвегия, Китай, Монголия и др.

Флуоритът е използван в бижутерията заради своето изключително богатство на цветове и форми (твърди се, че се среща във всички възможни цветове). Освен това, както вече беше споменато, той е скъпоценен камък, чиито образци могат да бъдат с големи размери – известни са фасетирани образци с тегло от порядъка на няколко хиляди карата.

За ювелирни цели най-търсени са розовите и оранжеви флуоритни образци, както и тези, които могат да променят своя цвят. Използва се за направа на бижута като висулки, обеци и брошки, като и за украшения от мъниста.

Флуоритът се използва и като минерал за направа на различни декоративни предмети. В древността от него са изработвани глиптики, печати, купи, вази, ковчежета за бижута и др.

Освен в бижутерията и като декоративен материал флуоритът намира приложение в химическата промишленост (той е суровина за производство на флуороводородна киселина и натриев флуорид), металургията, за производство на керамика, стъкло и цимент.

Твърди се, че флуоритът е камък, с помощта на който се преодолява негативни емоции и състояния като депресия, гняв и стрес. Вярва се, че е магически камък, който усилва интуицията и помага за постигане на вътрешен покой. Според някои той е минерал, който може да поглъща негативната енергия и, носен като амулет, е способен да предпазва от психични манипулации.

Счита се, че този камък може да укрепва костите и облекчава болки, причинени от артрит.

Флуоритът не е традиционен рожден камък, асоцииран с определен месец от годината. Препоръчва се от някои астрологични източници на хора, от зодиакалните знаци Риби и Козирог. Други източници считат, че флуоритът е камък, подходящ за зодии Скорпион и Водолей.

Диоптаз

1.03.2018 17:26

Диоптазът (известен още като ахирит или аширит) е сравнително рядко срещан минерал с цветове, които варират от изумруден до тъмнозелен. Срещат се и негови минерални образци с наситени тюркоазени и тъмни синьозелени нюанси, които се дължат на медни включения в неговия минерален състав.

В древността диоптазът е бил ценен заради своите красиви цветове. Първата известна употреба на този минерал е за украшение на статуя от 7 200 г. пр. н. е. В миналото диоптазът е наричан “меден изумруд“ поради неговото цветово сходство с истинските изумруди.

Кристалите на този меден силикат са прозрачни или полупрозрачни, във форма на къси колони. Намират се и диоптазни образци с къси или удължени призматични кристали. Кристалите на този минерал са обикновено с дължина от един до три сантиметра.

Диоптазът се среща и под формата на фини зърна или плътни агрегати.

Диоптазните кристали са много крехки (тяхната относителна твърдост е от 5 до 5.5 по скалата на Моос), със стъклен блясък и много добра цепителност.

Диоптазът не е радиоактивен минерал. При него се наблюдава слабо изразен плеохроизъм.

Находища на диоптаз има в Казахстан, Чили, САЩ, Заир, Намибия (където са най-известните и най-скъпите образци), Конго и др.

Диоптазът е минерал, сравнително труден за ювелирна обработка заради своята крехкост и добра цепителност. В бижутерията е високо ценен като рядък скъпоценен камък с ярки и красиви цветове и неговите качествени образци могат да бъдат доста скъпи. Както и при изумруда, в някои случаи за ювелирни цели диоптазът се нарязва на малки скъпоценни камъни. За украшение се използват и негови необработени кристали под формата на висулки.

В някои случаи диоптазът може да се обърка с изумруда. Разликата е в минералния състав и това, че първокласният скъпоценен камък от групата на берила е с по-голяма относителна твърдост и много по-слаба цепителност.

Тъй като диоптазът е крехък, бижутата с този минерал трябва да се носят внимателно и да се пазят от счупване. Следва да се има предвид още, че диоптазът е минерал, при който трябва да се избягва почистване с ултразвук.

Диоптазни образци са търсен материал и като част от много музейни сбирки и минерални колекции. Кристалите на диоптаза се използват и като минерален пигмент в иконописта.

Диоптазът е наричан “камък на опрощението“. Вярва се, че той помага да се преодолеят емоционални травми и гняв от грешки, допускани в миналото и да се продължи успешно напред. Твърди се, че, използван като средство за медитация, диоптазът помага за преодоляване на стрес, носи успокоение и извежда гнева навън.

Вярва се още, че диоптазът е източник на енергия, който помага на човек да открие истинската си същност и да постигне душевен покой.

Препоръчван е от някои литотерапевти за носене от хора със сърдечносъдови заболявания. Твърди се още, че диоптазът е камък, който усилва паметта и способността за облекчаване на мигрена, повишено кръвно налягане и различни видове зависимости. Вярва се, че може да се носи като талисман за привличане на успехи в професионалното израстване и бизнеса.

Питерсит

14.02.2018 17:21

Питерситът е рядък непрозрачен минерал от групата на кварцовите скъпоценни камъни. Името си носи в чест на откривателя си Сид Питърс, който намира този камък през 1962 г. в Намибия.

Цветовете на този минерал могат да бъдат светлосив, тъмносив, сивкавосин, жълт, златистожълт, оранжев, червен, кафяв или червеникавокафяв цвят. Типични за този минерал са красивите “вихри“ и ивици в златисти, жълти, оранжеви и огненочервени тонове, които се дължат на микропримеси от минерала крокидолит. (Крокидолитът е причина и за проявлението на красивия оптичен ефект “котешко око“ при минерала, наречен тигрово око). Крокидолитните включения могат да бъдат плътни или редки, което придава различни цветови окраски на питерсита. Срещат се негови минерални образци в сивосини, оранжевокафяви нюанси, както и смес от двата варианта.

Находища за добив на питерсит има само в Китай и Африка (Намибия). Минералните образци с африкански произход са с по-интензивни и екзотични цветове и се ценят повече от китайските.

В бижутерията питерситът е ценен като изключително рядък и красив скъпоценен камък – главно заради своите шарки и ярки цветови нюанси. Обикновено този камък не се подлага на специална обработка за подобряване на неговите качества.

След полиране някои негови образци придобиват характерен и атрактивен копринен блясък и могат да демонстрират ефекта котешко око. Докато при минерала тигрово око отражението на светлината е в непрекъсната линия, при питерсита този оптичен ефект се характеризира с известна хаотичност под формата на красиви златисти вихри. За да изпъкне ефектът, наречен “котешко око“, като скъпоценен камък най-често питерситът се оформя като кабошон с различни форми – овални, капковидни, правоъгълни, квадратни, кръгли. Така обработен, питерситът се използва като част от различни мъжки и дамски бижута – пръстени, висулки, колиета, обеци и гривни. Използва се и като украшение на копчета за ръкавели и вратовръзки.

Питерситът като кварцова разновидност е с висока издръжливост на износване и затова като част от украшения е подходящ за ежедневно носене.

Питерситът е наричан още “камък на бурята“, вероятно заради неговия понякога “буреносен“цвят. Твърди се, че питерситът е камък с много мощна енергия и е способен да подобрява концентрацията, да усилва волята и увереността в собствените сили. Питерситът е използван като средство за медитация, което допринася за борба с депресията. От питерсит са изработвани амулети, тъй като се вярва, че този камък има силата да привлича любовта и да прогонва страха.

Вярва се още, че питерситът е камък, който помага да се виждат нещата в нова светлина, да се трансформира живота и успешно усилва толерантността.

Питерситът се цени като лечебен минерал. Счита се, че той е камък, който противодейства успешно на различни видове пристрастяване. Препоръчва се от някои като средство, което стимулира функцията на хипофизната жлеза.

Питерситът не е традиционен рожден камък, който се асоциира с определен месец от годината или знак от зодиака.

Афганит

3.02.2018 15:25

Афганитът е силикатен минерал от групата на канкринита. Етимологично наименованието му се свързва със страната, където за първи път е открит през 1968 година – Афганистан.

На цвят този минерал е син (светлосини, тъмносини или синьозелени нюанси), като понякога може в някои тънки участъци да е безцветен. Срещат се и бледозелени минерални образци.

Красивите си сини багри афганитът дължи на оцветяващият агент - сярата, която е част от неговия сложен химичен състав.

Кристалите на афганита могат да са късопризматични или удължени призматични с частични пирамидални прекъсвания. Срещат се и афганитни кристали с вретеновидна и бипирамидална форма.

Афганитът може да има непрозрачни, полупрозрачни или прозрачни кристали, които се отличават със стъклен блясък или “мастна“ лъскавина. 

Този минерал се среща и като изкривени кристални формирования, като микрокристали, а също и под формата на закръглени зърна. Негови кристали често се срещат в съчетание с минералите лазурит, диопсид, мусковит, калцит и пирит. Съпътстващи минерали на афганита могат да бъдат още везувиан и оливин.

Афганитът е минерал, който е много сходен със содалита. За разлика от последния обаче (който има нестабилен цвят), при нагряване афганитът не променя цвета си, докато нагретия содалит придобива розов цвят.

Афганитът е крехък минерал, който се отличава с идеална цепителност в една посока и относителна твърдост между 5.5 и 6 по скалата на Моос. При този силикатен минерал не се наблюдават луминисценция и плеохроизъм , но притежава радиоактивност.

Находища на афганит има в Афганистан, Таджикистан, Русия, Италия, Германия, САЩ, Канада и др.

Афганитът е един от най-редките скъпоценни камъни. Негови образци с високо ювелирно качество са използвани в бижутерията заради прекрасния си син цвят, които варират от светли тонове на аквамарина до наситени сапфирени нюанси. За ювелирни цели афганитът се обработва и под формата на кабошони за различни видове украшения.

Афганитът се използва още в качеството си на декоративен камък, а също и като високо ценен рядък и красив минерал за колекции.

В миналото вярвали, че афганитът е лечебен камък, който (стрит на прах) е способен да извлича отровите от човешкото тяло. Препоръчван е като минерал, който укрепва костната система. Използван е и като средство срещу главоболие и зъбобол. Афганитът е считан за камък на мъдростта. Носен е като амулет, тъй като се вярва, че е камък, който успешно премахва отрицателни енергийни въздействия. Твърди се още, че афганитът е мощен източник на енергия, която прочиства ума и подпомага обективното и аналитично възприемане на ситуациите.

Според някои вярвания афганитът е минерал, който успешно прогонва страховете от публично говорене.

Вярва се още, че е камък, който укрепва добродетели като милосърдие и състрадание.

Някои източници от средите на астролозите препоръчват носенето за късмет на този скъпоценен камък от хора, родени под зодиакалните знаци Дева, Овен и Козирог.

Бюргерит

23.01.2018 16:54

Бюргеритът е минерал от групата на турмалините, открит за първи път през 1966 г. Етимологично наименованието му се свързва с името на американския минералог Мартин Бюргер. Цветът на бюргерита може да бъде от бронзов, тъмнокафяв или черен. Има и негови синьозелени образци в синьозелен цвят, който се дължи на наличието на микропримеси от манган и мед.

Желязосъдържащата разновидност на турмалина има полупрозрачни или непрозрачни кристали със стъклен блясък, които се отличават с идеално разцепване и относително висока твърдост (7 по скалата на Моос). Има крехки кристали във форма на тристранни призми, които обикновено са къси и тънки с дължина до четири сантиметра. Понякога се срещат и бюргеритни образци с удължени кристали, а също и като колонни агрегати.

При бюргерита се наблюдава ясно изразен плеохроизъм. Промяна в ъгъла на гледане води до промяна в цвета на кристалите му от бледожълт в жълтокафяв. При този турмалинов минерал не се наблюдава радиоактивност и луминисценция. Както и при другите разновидности на турмалина, бюргеритът проявява характерни пиро- и пиезоелектрични свойства. Когато е подложен на нагряване или натиск, отделни части от кристала натрупват противоположни електростатични заряди.

Находища на бюргерит има в Мексико, Русия, Бразилия, Чехия, Полша, Шри Ланка и др.

Както и при другите турмалини, за ювелирни цели бюргеритът се обработва по различни начини. Той се нарязва, обработва се като кабошони, фасетира се (когато е с малки количества микропримеси) или се използва под формата на мъниста за украшение на колиета, гривни и други видове бижута. Този красив скъпоценен камък се използва и за направа на талисмани.

Бюргеритът е красива и много рядко срещана разновидност на скъпоценния камък турмалин, което го прави скъп и ценен материал за минерални колекции.

Според някои вярвания неговите кристали имат ценни целебни качества. Бюргеритът е препоръчван като талисман за защита от негативни енергии (поради силно изразените си пиро- и пиезоелектрични свойства), който усилва психичните сили и може да дарява младост, сила и енергия. Тази разновидност на турмалина е препоръчвана от някои и като лечебен камък, който противодейства успешно на психични заболявания, намалява стреса и помага при безсъние. Счита се още, че бюргеритът е камък, който укрепва имунната система и подобрява метаболизма.

Вярва се се, че както и всяка разновидност на турмалина, бюргеритът е символ на прямотата и честността. Според други вярвания този камък е символ на любовта и надеждата. Счита се, че бюргеритът е камък на духовното и творческото начало. Препоръчван е като минерал, който е особено подходящ за развиване и насърчаване на артистичната интуиция и креативността.

Някои астролози препоръчват този скъпоценен камък на хората, родени под зодиакалните знаци Козирог и Везни. Според някои традиции бижута с бюргерит се подаряват на осмата годишнина от сватбата.

Елбаит

11.01.2018 14:54

Елбаитът е силикатен минерал от групата на турмалина. Етимологично името му се свързва с наименованието на италианския остров Елба, където е неговото типово находище.

Този минерал е известен със своето уникално богатство от цветови нюанси. Поради наличието на различни микропримеси при някои негови образци се среща и характерно зониране на цветове. Цветовите зони могат да се редуват отгоре надолу или отвътре навън. На цвят елбаитът е най-често зелен, розов, червен и син. По-рядко срещани са негови елбаитни минерали, оцветени в бели, жълти, кафяви, оранжеви, лилави и черни нюанси. Срещат се и елбаитови образци с безцветни зони.

Безцветната разновидност на турмалина (най-често елбаит) е много рядко срещана и се нарича ахроит. Зеленият турмалин (предимно елбаит) е известен още като верделит. Синята турмалинова разновидност на елбаита (също основно представена от елбаитени образци) се нарича още индиголит или индиколит. Червеният турмалин (основно елбаит) е известен под наименованието рубелит. Турмалин диня пък се нарича тази разновидност на турмалина (предимно елбаит), чиито кристали са с розово оцветена сърцевина и зелени ръбове.

Литиевият турмалин е с удължени, силно изпъкнали или къси и тънки прозрачни или полупрозрачни призматични кристали. Срещат се също и кристали на елбаита с иглеста форма. Елбаитните кристали са със слаба цепителност и относително висока твърдост (между 7 и 7.5 по скалата на Моос). Отличават се със стъклен или смолист блясък.

Елбаитът е минерал, който демонстрира оптичното свойство плеохроизъм (обикновено двуцветност). Най-силно изразена промяна в цвета се наблюдава при сините и зелените образци. При промяна на зрителния ъгъл елбаитът може да променя цвета си в розови, светлозелени, сини, жълти и виолетови тонове. Понякога при него се наблюдава оптичния ефект “котешко око“.

При този минерал не се наблюдава луминисценция.

Находища на елбаит има в Италия, Афганистан, Бразилия, Намибия, Шри Ланка, Пакистан, Мозамбик, Мадагаскар, Нигерия, Русия, САЩ и др.

В бижутерията елбаитът се цени като най-популярния и ценен скъпоценен камък от семейството на турмалините, главно заради неговите богати и наситени цветове. Той се обработва в най-различни форми. При някои негови образци, за да изпъкне ефектът “котешко око“, елбаитът се полира и обработва като кабошони. За ювелирни цели този колоритен скъпоценен камък се използва и под формата на мъниста за различни видове бижута (колиета, гривни и др.).

Изключителната красота и уникалност, резултат от богатството от цветове, правят някои елбаитни минерали желана част от множество минерални колекции. За тази цел неговите образци често се оформят като фини тънки и дълги кристали или се нарязва като цветни напречни сечения.

Елбаитът е наричан още “камък на спокойствието“, който неутрализира негативната енергия. Счита се още, че усилва въображението и творчеството и насърчава постигането на мечтите. Съществуват вярвания, че този камък притежава способността да противодейства на параноя, може да усилва имунната система и да подобрява метаболизма.

Някои източници от астрологията го препоръчват на хората, родени под зодиакалните знаци Козирог и Везни.

Items 1 to 10 of 135 total

на страница
Страница:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Web Statistics