Добре дошли в онлайн магазин за бижута Iziskani.com!

Items 1 to 10 of 126 total

на страница
Страница:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Елбаит

11.01.2018 14:54

Елбаитът е силикатен минерал от групата на турмалина. Етимологично името му се свързва с наименованието на италианския остров Елба, където е неговото типово находище.

Този минерал е известен със своето уникално богатство от цветови нюанси. Поради наличието на различни микропримеси при някои негови образци се среща и характерно зониране на цветове. Цветовите зони могат да се редуват отгоре надолу или отвътре навън. На цвят елбаитът е най-често зелен, розов, червен и син. По-рядко срещани са негови елбаитни минерали, оцветени в бели, жълти, кафяви, оранжеви, лилави и черни нюанси. Срещат се и елбаитови образци с безцветни зони.

Безцветната разновидност на турмалина (най-често елбаит) е много рядко срещана и се нарича ахроит. Зеленият турмалин (предимно елбаит) е известен още като верделит. Синята турмалинова разновидност на елбаита (също основно представена от елбаитени образци) се нарича още индиголит или индиколит. Червеният турмалин (основно елбаит) е известен под наименованието рубелит. Турмалин диня пък се нарича тази разновидност на турмалина (предимно елбаит), чиито кристали са с розово оцветена сърцевина и зелени ръбове.

Литиевият турмалин е с удължени, силно изпъкнали или къси и тънки прозрачни или полупрозрачни призматични кристали. Срещат се също и кристали на елбаита с иглеста форма. Елбаитните кристали са със слаба цепителност и относително висока твърдост (между 7 и 7.5 по скалата на Моос). Отличават се със стъклен или смолист блясък.

Елбаитът е минерал, който демонстрира оптичното свойство плеохроизъм (обикновено двуцветност). Най-силно изразена промяна в цвета се наблюдава при сините и зелените образци. При промяна на зрителния ъгъл елбаитът може да променя цвета си в розови, светлозелени, сини, жълти и виолетови тонове. Понякога при него се наблюдава оптичния ефект “котешко око“.

При този минерал не се наблюдава луминисценция.

Находища на елбаит има в Италия, Афганистан, Бразилия, Намибия, Шри Ланка, Пакистан, Мозамбик, Мадагаскар, Нигерия, Русия, САЩ и др.

В бижутерията елбаитът се цени като най-популярния и ценен скъпоценен камък от семейството на турмалините, главно заради неговите богати и наситени цветове. Той се обработва в най-различни форми. При някои негови образци, за да изпъкне ефектът “котешко око“, елбаитът се полира и обработва като кабошони. За ювелирни цели този колоритен скъпоценен камък се използва и под формата на мъниста за различни видове бижута (колиета, гривни и др.).

Изключителната красота и уникалност, резултат от богатството от цветове, правят някои елбаитни минерали желана част от множество минерални колекции. За тази цел неговите образци често се оформят като фини тънки и дълги кристали или се нарязва като цветни напречни сечения.

Елбаитът е наричан още “камък на спокойствието“, който неутрализира негативната енергия. Счита се още, че усилва въображението и творчеството и насърчава постигането на мечтите. Съществуват вярвания, че този камък притежава способността да противодейства на параноя, може да усилва имунната система и да подобрява метаболизма.

Някои източници от астрологията го препоръчват на хората, родени под зодиакалните знаци Козирог и Везни.

Новата година е съвсем близо и затова е време да разгледаме някои очертаващи се модни тенденции при бижутата за 2018 г.

Изглежда, че модният интерес към чокърите ще се запази и през 2018 година. Колиетата по врата се превърнаха отново в модни и едва ли не универсални дамски бижута. Възможностите при тях са много. Модните предложения през новата година включват едноцветни и разноцветни колиета, обгръщащи врата. Ще се носят широки метални чокъри, както и дискретни колиета около врата в комбинация с висулки от естествени камъни.

При колиетата се запазва модния интерес към бижутата във форма на верига. Без съмнение тук се усеща влиянието на стилове като пънк и гръндж. Атрактивни аксесоари и бижута като цветни очила и дълги гердани подчертават бунтарски стил, свобода и индивидуалност, които остават далеч от консервативната дамска визия.

Някои модни дизайнери препоръчват дори носенето на няколко колиета, по възможност с различна дебелина. Класически теми като мотиви с животни и птици също присъстват сред модните тенденции при дамските бижута. Ако предпочитате комфорта на бохо стила, един пръстен с анималистичен дизайн може да бъде подходящо модно допълнение към вашата визия. През 2018 г. ще бъдат актуални бижута с асиметричен дизайн (включително перлени обеци). И през настъпващата година запалените по ексцентрични бижута дами ще могат спокойно да носят многоцветни и свръхразмерни обеци с разнообразен геометричен дизайн (включително украсени с флорални мотиви) без страх, че ще изглеждат старомодни. Дамите, които предпочитат атрактивна визия, смело могат да носят обеци с дължина до средата на шията или достигащи дори до раменете. Ще се носят чифт обеци с еднакъв дизайн, но с различен размер, както и масивни единични обеци. От този вид бижута актуални ще бъдат украсените със скъпоценни камъни или изработените с метални елементи. Друг подходящ моден избор са оригиналните и стилни обеци маншети. Тези бижута с нестандартен дизайн и гарантирано и атрактивно ще подчертаят вашата индивидуалност и ще привличат вниманието. Коктейлните пръстени са също част от модните тенденции при дамските бижута. Масивните многоцветни пръстени отново ще бъдат предмет на вниманието, когато на всяка цена търсите внимание с атрактивна визия. Елегантните и стилни дамски костюми са отново на мода през 2018 г. Ако предпочитате този вид облекло, попълнете модния си гардероб и с подходящи “костюмни“ бижута.

Очевидно модният блясък на перлите никога не потъмнява. Модите се менят, но перлите, този вечен символ на елегантност и женственост при дамските бижута си остават винаги актуални. Възможните комбинации при тях са едва ли не безкрайни. През тази година едно от модните предложения е например елегантно съчетание на тънка златна верижка и малка единична перла. Перлите са навсякъде – в косите, по чантите и дори дамските обувки.

Завръщат се на мода дрехите с V-образни деколтета. Рокля с подобен силует можете да съчетаете с класическата и винаги модна огърлица тип “перлена яка“ на няколко реда. Дрехите с пъстри цветя са моден хит през настъпващата 2018 година. Подходящи допълнения за тях са дискретните и семпли дамски аксесоари и бижута.

През новата година на мода ще бъдат различните видове спортни облекла. Еклектични съчетания на анцузи, високи токчета и тишърти с ефектни бижута няма да бъдат изключение от общите модни тенденции.

Енстатит

22.12.2017 14:32

Енстатитът е минерал от класа на силикатите. Етимологично името му се свързва с гръцката дума “enstates“ (“съпротивляващ се“) и загатва за неговата огнеупорност. В някои случаи той е част от минералния състав на камъка, известен като лапис лазули. Тъмнокафявата или зеленикавокафявата разновидност на този минерал е известна като бронзит. Образци от този минерал (заедно с оливин) са открити в някои каменни и железни метеорити под формата на малки сферични обрезувания. Той е сред малкото минерали, чиято кристална форма се среща извън пределите на Слънчевата система.

Енстатититът се среща в бял, сивкав, жълтеникавозелен, кафявозеленикав, сивозеленикав, маслиненозелен и кафяв цвят. В някои негови минерални образци се срещат тънки безцветни участъци. За енстатитът е характерно срастване; единични и изолирани кристали са рядко срещани.

В най-чистата си форма енстатитът е безцветен и прозрачен. Цветовете на кристалите му варират в зависимост от наличието на различни микропримеси. Смарагдовозеленият и тъмнозеленият цвят е резултат от голямо наличие на хром, а включения от желязо например са причина за зеленикавокафяво оцветяване на енстатита. На железни примеси се дължат още непрозрачността и тъмните цветове при енстатитните кристали. Включения от железен оксид придават на този минерал бронзов цвят и леко метален блясък.

Кристалите на енстатита са прозрачни или непрозрачни, със стъклен или перлен блясък. Те са с характерна призматична структура (обикновено влакнести или масивни) и в повечето случаи с размери до 40 см.

Този силикатен минерал е крехък и с добра цепителност. Енстатитните кристали са с относителна твърдост 5.5 по скалата на Моос. Енстатитът демонстрира оптическата характеристика, наречена плеохроизъм. При зелените енстатити промяна в ъгъла на наблюдение води до промяна на техния цвят в жълтеникавозелено. При кафявите образци пък се наблюдава трицветност: розовочервени, кафяви и жълтозеленикави тонове.

За този минерал не е характерна луминисценция. При някои сивозеленикави енстатити се наблюдават ефектите “астеризъм“ (най-често “звезда“ с 4 лъча) и отражение на светлината (заради игловидни включения), известно като “котешко око“. Находища на енстатит има в Австрия (класически бронзит), Франция, Германия, Чехия, Норвегия, САЩ, Канада, Бразилия, Танзания, Шри Ланка, Индия и др.

Енстатитът е често срещан в природата минерал, но негови прозрачни образци, подходящи за ювелирна обработка, са рядкост.  За целите на бижутерията някои негови чисти и прозрачни образци се фасетират, но това е рядкост зарази призматичното му разцепване. Най-често енстатитът се обработва като кабошон, за да се проявят най-силно ефектите “астеризъм“ “котешко око“. Често се използва и като мъниста.

Като второстепенен скъпоценен камък се използва минералът бронзит. След полиране тази разновидност на енстатита придобива стъклен блясък и проявява оптичните ефекти “астеризъм“ и “котешко око“. На бижутерийния пазар е популярен и смарагдовозеленият на цвят енстатит (известен още като хром-енстатит ), който се обработва като скъпоценен камък. Енстатитът се използва и като материал за декоративни резби.

Вярва се, че енстатитът е минерал, който балансира вътрешната енергия, прогонва страховете и подобрява настроението.

Някои астролози препоръчват този камък на хората от зодиакалния знак Овен.

Дюмортиерит

14.12.2017 11:17

Дюмортиеритът е алуминиев боро-силикатен минерал, наречен така в чест на известния френски палеонтолог Йожен Дюмортие. Минералът дюмортиерит се открива най-често под формата на плътни влакнести агрегати с висока якост. Понякога се среща като включение в състава на кварцови минерали.

Дюмортиеритът се характеризира с тънки и призматични прозрачни или полупрозрачни кристали със стъкловиден блясък. В зависимост от химическия си състав този камък се среща в яркосин или наситен тъмносин цвят. Срещат се и негови минерални образци в зеленикавосини, виолетовосини, виолетовочервени, розови, пурпурни, сиви и кафяви тонове.

Дюмортиеритът е минерал с висока относителна твърдост - между 7.5 и 8 по скалата на Моос. Типично оптично свойство, което дюмортиеритът демонстрира, е силно изразеният плеохроизъм. При промяна на ъгъла на наблюдение неговите кристали променят цвета си в бледосиньо, тъмносиньо, виолетово, виолетовочервено и жълто. В някои случаи при дюмортиерита се наблюдава и безцветен плеохроизъм.

Находища на този минерал има в Австрия, Франция, Италия, Канада, САЩ, Полша, Чехия, Норвегия, Афганистан, Бразилия, Индия, Мадагаскар, Мозамбик, Намибия, ЮАР и др.

В бижутерията полупрозрачни образци на дюмортиерит се обработват като кабошони и се използват като украшение за пръстени, висулки, колиета, обеци и гривни.

В някои случаи синият дюмортиерит може да се обърка с минерала содалит. Дюмортиеритът се използва понякога като имитация на лапис лазули. За разлика от содалита и лапис лазули обаче дюмортиеритът е минерал с по-висока твърдост и няма бели жилки.

Макар и да не е сред първокачествените скъпоценни камъни, дюмортиеритът е ценен заради своите красиви и атрактивни цветове. Най-търсени са сините дюмортиеритни минерали. Както и при лапис лазули, минералните агрегати на дюмортиерит се полират и използват като декоративен материал за производство на сувенири. Дюмортиеритът е също и част от минерални колекции.

Освен в бижутерията дюмортиеритът е минерал, който се използва за индустриални нужди, по-конкретно за направа на висококачествена керамика и порцелан (При нагряването му този камък придобива изключително чест бял цвят). Използва се и в запалителни свещи като елекрически изолатор.

За този камък се твърди, че носи вътрешен мир и спокойствие, укрепва волята и учи на търпение и умението да контролирате живота си. Освен за постигане на вътрешна хармония, дюмортиеритът се препоръчва от някои като средство за подобряване на мисловната дейност. Препоръчван е като камък, който помага в борбата с различни по характер пристрастявания. Някои литотерапевти считат, че сините кристални образци на дюмортиерита са полезно средство в борбата с натрапчиви мисли, нервно напрежение, мигрена и безсъние.

Дюмортиеритът е традиционен рожден камък на родените през декември. Някои астролози го препоръчват на родените под зодиакалните знаци Овен, Лъв и Дева. Според други източници от астрологията е подходящ за хора от зодия Стрелец. Считан от някои астролози за универсален камък, тъй като няма отрицателни въздействия

Декември е вече тук, времето на коледните и новогодишни празници наближава и избирането на бижута за подаръци е отново на дневен ред. Ето няколко идеи по темата.

Традиционните украшения с висулки във форми на сърца, снежинки, звезди, животни и цветя са подаръци, които винаги ще зарадват вашите близки и приятели. Някои дори избират многоцветни бижута, които да са в тон с коледната елха  Бижута със символи, които имат сантиментална стойност, също могат да бъдат отличен избор за незабравим подарък. Универсално решение за романтичен подарък по случай Коледа и Нова Година е избор на бижута с кръст, подкова, котва, четирилистна детелина и други вечни символи.

Украшения с букви и медальони със снимки на скъпи за нас хора са вечната идея за романтичен жест. Дамско колие, украсено с инициали на любимия човек, би било незабравим подарък, който без съмнение ще стопли сърцето на любимата. Не бива да забравяме, че освен финансова, бижутата могат да имат и сантиментална стойност!

Бижута, изработени от естествени камъни, са също подходящ избор за коледен или новогодишен подарък. Една гривна с естествени минерали в предпочитани от любимия човек цветове е жест, който без съмнение ще допринесе за доброто настроение за коледните и новогодишни празници.

Друга отправна точка при избор на подарък е да се спрете на бижу, украсено с подходящ зодиакален или традиционен рожден камък. Тюркоазът, например, е камъкът на родените през декември.

Още по темата за бижута и традиционни рождени камъни. Разбира се, можете да изберете и бижута, украсени с “универсални“ камъни (като розовия кунцит и опушения кварц например), които според източници в астрологията могат да се носят от представители на всички зодиакални знаци.

Ето и няколко идеи, ако държите подаръкът под форма на бижу да бъде в тон с модните тенденции. Ако любимото момиче обича дискретни бижута, можете спокойно да се спрете на метален или кожен чокър с дискретна висулка от скъпоценен или полускъпоценен камък. Времето доказва, че модата на колиетата по врата скоро няма да отмине! Разноцветни дамски украшения с големи размери и мотиви с различни геометрични форми са също добро решение за подарък, съобразен с актуалните модни тенденции.

Перлите – те си остават вечен и моден символ на класика и елегантност. При тях няма място за грешен избор – доказателство за това е, че днес те са в косите, дрехите, украшенията и даже обувките на дамите.

Ако търсите идея за по-консервативен и в същото време универсален подарък, спрете се на бижута с класически мотиви. Още една причина за такъв избор е фактът, че освен удоволствието от носенето на този вид бижута, украшенията с класически силует могат да се превърнат в част от колекция фамилни украшения, предавани от поколение на поколение. Класическите бижута са подходящ избор и за елегантен бизнес подарък.

Ако желаете да блеснете с необичаен подарък, за Коледа и Нова Година можете да зарадвате специалният човек с оригинално бижу, като например брошка. Понякога пренебрегвано, този вид дамско бижу може да бъде изискано и същевременно практично ежедневно украшение.

Епидот

28.11.2017 16:31

Епидотът е минерал от класа на силикатите. Етимологията на наименованието му се свързва с гръцката дума “епидосис“ (“увеличение“), която загатва за една по-дълга страна в основата на призмата. Минералът клиноцоизит е разновидност от групата на епидота, но без наличието на желязо. Включвания от епидот често се откриват в минерала пренит. Зеленият епидот е част от структурата на минерала от групата на гранитите, наречен унакит.

Епидотът се среща предимно в различни нюанси на зеления цвят – шам зелен, светлозелен, жълтозелен, кафеникавозелен, зеленикавочерен. Намират се и негови минерални образци в жълт, кафеникав, червеникав, сив и черен цвят. Кафявото оцветяване при епидота се получава при наличието на микропримеси от железни съединения. Минералните образци на епидота с вишневочервен цвят, който се дължи на наличието на манганови съединения, се наричат пиемонтити.

Епидотът е минерал с прозрачни или почти непрозрачни продълговати призматични кристали със стъклен или смолист блясък и дължина, която достига до 35 см. Относителната твърдост на епидота е между 6 и 7 по скалата на Моос. Този силикатен минерал притежава крехка структура и идеална цепителност. При него се наблюдава силно изразен плеохроизъм в бледожълт, бледозелен, зеленикавожълт цвят. Епидотът не демонстрира луминисценция.

Находища на епидот има в Австрия, Италия, Франция, Норвегия, САЩ, Русия, Шри Ланка, Пакистан, Мозамбик, Намибия.

Епидотът не е сред първокласните скъпоценни камъни и се използва сравнително рядко за ювелирни цели. В бижутерията фасетираните кристали на епидота са с неголеми размери. За търговски цели прозрачните образци с високо качество (често с тъмнозелен цвят) са високо ценени и се обработват като скъпоценни камъни. Атрактивни със своите необичайни цветове са яркорозови и шам зелени образци на епидот. Много търсени от колекционерите на минерали са и епидоти с фини издължени и често свързани помежду си лъскави кристали.

Подобен по цвят на епидота в някои случаи са минералитет диопсид и разновидността на турмалина, наречена дравит.

Зеленият епидот, както и повечето камъни с подобен цвят, е препоръчван при очни заболявания и болести, засягащи нервната система. Препоръчван е също за спокоен сън. Епидотът е камък, който зарежда с положителна енергия и е препоръчван на хората, които имат нужда от мечти и вдъхновение. Използвайте го за като стимулиращо средство, с помощта на което да се върнете към следване на вашите съкровени мечти. Ако искате да избягате от сивата проза на ежедневието, този красив минерал е точно за вас. Според някои той носи духовен растеж, действа успокояващо и помага на хората да се отърват от негативните нагласи. Вярва се, че епидотът е камък, който усилва положителните нагласи. Ако сте романтична натура, той ще донесе повече оптимизъм и романтика във вашия живот.

Сугилит

21.11.2017 16:01

Сугилитът е красив и сравнително рядко срещан силикатен минерал. Етимологично наименованието му се свързва с името на своя откривател, японският учен Кен-ичи Суги.

Среща се в масивни зърнести агрегати, а самостоятелни кристали почти не се намират. Кристалите на сугинита са с призматична форма и хексагонална симетрия. Цветовете му могат да бъдат бледорозов, тъмнорозов, розоволилав, червеникаволилав, синкаволилав, бледолилав, виолетов и светлокафяв. Някои образци са едноцветни, а други са изпъстрени с разноцветни петна, слоеве и жилки.

Сугинитът е непрозрачен, полупрозрачен или (много рядко) прозрачен минерал със смолист или стъклен блясък и относителна твърдост между 5.5 и 6.5 по скалата на Моос. При него се наблюдава слабо изразен плеохроизъм.

Основните находища на сугилит са от манганови мини в ЮАР. Той се се добива още и в Канада, Австралия, Италия, Таджикистан и Индия.

В бижутерията сугилитът се използва като рядък скъпоценен камък. Най-често се пробива и носи под формата на мъниста. Прозрачните камъни могат да се фасетират, а неговите полупрозрачни образци се обработват като кабошони. Високо ценени за ювелирни цели са неговите минерални образци в чисти и интензивно наситени пурпурни цветове, дължащи се на микропримеси от манган. Атрактивни и скъпи украшения за различните видове бижута са и скъпоценните камъни с разнообразни цветове и необичайни рисунъци.

Понякога фини бижута, украсени със сугилит се съчетават с жълто злато, което им придават интересен контраст.

Обикновено сугилитът не се подлага на допълнителна обработка. В някои случаи, за да добият по-светъл цвят, сугилитни образци с тъмни тонове се подлагат на нагряване.

Сугилитът се използва и като декоративен материал за украса на различни предмети.

Този силикатен минерал има структура, подобна на минералите берил, иолит и турмалин. Понякога сугилитът може да бъде объркан с минерала халцедон, но последният има по-ниска плътност.

Сугилитът е минерал, за който се вярва, че притежава способността да противодейства успешно на психически и емоционален стрес. Твърди се, че е камък, който вдъхва увереност и оптимизъм, усилва психическите сили и позволява да се преборите с чувство на разочарование, неудовлетвореност, страх и гняв. Розовият сугилит е камък, за който се твърди, че внушава оптимизъм, любов към живота и укрепва вярата в доброто.

Сугилитът е камък, за който се твърди, че е силен енергиен стимулатор, който усилва мисловните способности и духовния растеж. Препоръчван е като талисман за учени, изследователи и пътешественици. Той се носи и като камък за психическа защита от негативна енергия. Сугилитът се използва и като средство за медитация, което позволява да се постигнат по- високи нива на мъдрост и силна целеустременост. Някои препоръчват сугилита като лечебно средство за укрепване на сърдечната дейност, премахване на главоболие и различни видове дискомфорт.

Сугилитът не е традиционен рожден камък, свързван с определен месец от годината. Препоръчван е от някои астролози на родените под зодиакалния знак Риби.

Известно е, че при избор на дрехи дамите винаги мислят за подходящи аксесоари и бижута. Според запознати търсенето на сребърни украшения в последните години е нараснало значително, което може донякъде да се обясни със сравнително достъпната им цена, тяхната красота и възможността те да бъдат носени както в ежедневието, така и на официални събития. Твърди се дори, че популярността на бижутата от този благороден метал е почти толкова голяма, колкото и тази на златните.

Ето малко информация по темата за бижутата от сребро. Бижута със сребро за ежедневието са вече нещо обичайно. Елегантните сребърни верижки са добро решение за всекидневно носене, както и универсалните сребърни гривни. Днес са актуални гривните от сребро, украсени със скъпоценен камък; една отлична идея за изискан подарък за дами на всяка възраст.

Сребърните бижута са неизменна част от класическите украшения за празнични поводи.

Как стоят нещата при мъжете? В сравнение с жените, възможността за подчертаване на индивидуалност и налагане на собствен стил по отношение на бижута и аксесоари при мъжете е много по-ограничена. Открай време съществува схващането, че елегантен часовник, изискани копчета за ръкавели и брачна халка са напълно достатъчни за стилна мъжка визия. Разбира се, при мъжките бижута също има модни тенденции и една от тях е нарастващата популярност на сребърните пръстени. Днес на бижутерийния пазар могат да се открият дори дизайнерски украшения от сребро с елегантен дизайн на достъпни цени. На голяма популярност се радват както класическите сватбени халки (включително тези с множество кристали), така и мъжките сребърни рокерски пръстени с дизайн във форма на черепи и дракони например.

Според някои дизайнери обаче е проява на лош вкус едновременното носене на бижута от злато и сребро, особено, когато се отнася до фини украшения.

Не на последно място, среброто притежава уникална красота, блясък и издръжливост. Тези ценни качества могат без съмнение да допринесат за високата сантиментална стойност на сребърните бижута. Чудесен пример в това отношение е класическа дълга огърлица от сребро 925, която може да бъде изискано семейно украшение, предавано от поколение на поколение. Среброто е скъпоценен метал и бижутата, изработени от него, могат да имат изгодна стойност и като инвестиция. Да не забравяме и за лечебните качества на среброто…

Специалистите препоръчват сребърни бижута с покритие от родий, което запазва неговия блясък и значително намалява риска от надраскване. Недостатъкът при този вариант обаче е, че при него се намалява ефектът от лечебните свойства на среброто.

Среброто е светъл благороден метал, който е сравнително неутрален по отношение на цветовите комбинации. То може да се съчетава чудесно с тъмносини, тъмносиви, черни и светли тонове. Особено ефектно е съчетанието на сребърни бижута и диаманти, което придава на бижутата великолепен блясък и красота.

Когато става дума за избор на аксесоари и бижута, днес дамите разполагат с много възможности. Ето няколко идеи, които вероятно ще ви бъдат от полза, когато избирате аксесоари и украшения за различни поводи.

Когато се подбират бижута за костюми, добре е да се има предвид следното: В офиса деловият костюм може да се съчетае с едноредова перлена огърлица. Ще добавите повече елегантност към вашата визия, ако украшението е в хармония и с друг аксесоар, като например дамска чанта или часовник. Допустимо е носенето на цветно бижу или аксесоар, без да допускате обаче то да нарушава вашия строгия делови вид.

За официални поводи най-подходящи са класическите бижута. Дълга огърлица с диамантена висулка, класически бял перлен наниз, са по дефиниция вечната елегантност. Елегантен луксозен пръстен (ако пръстените са повече, носете само един с кристали) също е подходящо допълнение на вашата официална визия.

Ако ви предстои посещение на коктейлно или вечерно парти, можете да изберете фешън бижута като обемни обеци, голяма блестяща огърлица и коктейлен пръстен. Сега е моментът да експериментирате с цветове и забавни дрехи! Все пак не забравяйте да поставите акцент върху едно бижу, за да не “олекне“ впечатлението от елегантния костюм или малката черна рокля например.

Някогашен моден хит през 50-те години на ХХ в., “костюмните“ бижута са отново популярни. Ако искате да поставите акцент върху елегантност и ярко открояваща се индивидуална визия, те са вашите украшения. Можете да избирате между обеци маншети, коктейлни пръстени и други видове атрактивни бижута, които незабавно привличат вниманието върху вас.

Правилата за добрия вкус препоръчват комбинация на дрехи и бижута, при който фокусът да бъде насочен към облеклото. Прочетете повече по темата за правила при носене на бижута.

Не се считат за подходящи за всекидневно носене ярки и украсени с едри кристали бижута. За носене всеки ден са подходящи семпли бижута и аксесоари, съветват модни дизайнери.

Представителите на фината метална бижутерия също заслужават внимание. Фини и с дискретен чар дамски бижута, като колиета и гривни с тънки верижки, семпли обеци, изработени от благородни метали (сребро, злато, платина) или стомана, могат да бъдат носени всеки ден и да бъдат чудесно решение за вашата всекидневна доза елегантност. Според някои модни дизайнери е препоръчително бижутата да бъдат от сходни метали и да не се съчетават бижута от сребро и злато. Дамски бижута, украсени с перли и различни скъпоценни или полускъпоценни камъни, са също практичен избор, тъй като могат да бъдат подходящо съчетани с други видове накити.

Съществуват и “универсални“ бижута, т.е. украшения, които са подходящи за почти всички видове дрехи. Азбучен пример в това отношения са колиетата тип “чокър“. Днес колиета по врата се носят по всякакви поводи и по всяко време. Фините и украсени с перли чокъри са добър ежедневен избор, защото са дискретни и можете да ги комбинирате с различни модни стилове. Независимо от характера на събитието, никога не забравяйте златното правило за умереност при носенето на аксесоари и бижута.

Колко далеч бихте стигнали с експериментите при комбинации на бижута и дрехи? Вероятно имате бижута, които носите веднъж или два пъти годишно. Те определено не са подходящ избор за целта. По-практично е да се спрете на няколко дискретни и лесни за носене бижута, с които да можете опитвате различни комбинации в небрежно-елегантен стил и същевременно да носите всеки ден.

Бижутата и аксесоарите са важна част от естетически издържания външен вид на мъжете. При носене на мъжки бижута спазването на правилата за добрия вкус е нещо не по-малко важно, отколкото при дамските. Ето малко полезна информация по темата.

Когато избирате бижута и аксесоари, задължително следва да се съобразите със събитието. На работното място, делова среща или интервю за работа са подходящи семпли и ограничени на брой украшения. Както и при дамските украшения, броят на мъжките тябва да бъде с мярка. Принципът “Малкото е повече“ важи с пълна сила и за мъжките бижута и аксесоари. Според някои мнения стилен часовник, изискани копчета за ръкавели и брачна халка, подходящо съчетани с облеклото, са напълно достатъчни за елегантна мъжка визия.

Една стара поговорка гласи: „Бижутата са последното нещо, което слагате и първото, което се вижда.“ Не трябва да се забравя, че бижутата са просто елегантно допълнение към облеклото и не трябва в никакъв случай да го поставят на заден план. Класически пример в това отношение е носенето на няколко колиета, което привлича вниманието повече върху бижутата, отколкото върху дрехите.

Тъй като мъжете носят предимно метални украшения (най-често златни или сребърни), е добре металите да си подхождат. Не е препоръчително да се смесват златни и сребърни бижута, особено, когато става дума за фини украшения.

Важна част от елегантната мъжка визия е подходящото цветово съчетание на бижутата с облеклото и другите аксесоари. Тъй като златото (най-вече жълтото) е благороден метал с топъл цвят, то се съчетава уместно с кафяви и други земни тонове, както и с кралско синьо или ловджийско зелено. Бижута от сребро или материали със сходни метални тонове (като стомана и др.) са по-скоро неутрални по отношение на цветовите съчетания. Тези бижута могат да бъдат уместно съчетани с дрехи в черно и тъмносиво, а също и със светли тонове.

При носенето на официално мъжко облекло е допустимо носенето на тънки и дискретни метални гривни. Запазете мънистените гривни за спортни дрехи. Не се препоръчва при никакви поводи носенето на гривни и на двете ръце. Ако предпочитате масивни и широки гривни от метал, можете да ги носите със семпло облекло.

Според правилата на модния етикет, ако се носи гривна или часовник, пръстенът задължително трябва да бъде на другата ръка. Мъжете със стил и вкус внимават за естетиката, свързана с размерите на аксесоарите и бижутата. Неуместно е например едновременното носене на малки часовници и големи бижута; това също е сигурен начин да се отклони вниманието от облеклото.

 И накрая: следвайте модите и правилата за добрия вкус, но не забравяйте за вашите вкусове и предпочитания. Както се казва „Стилът – това е човекът“. Никога не жертвайте елегантност и удобства за бижу или аксесоар - краткотрайно модно увлечение, което не е комфортно за вас или не ви отива!

Items 1 to 10 of 126 total

на страница
Страница:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Web Statistics