Афганитът е силикатен минерал от групата на канкринита. Етимологично наименованието му се свързва със страната, където за първи път е открит през 1968 година – Афганистан.

На цвят този минерал е син (светлосини, тъмносини или синьозелени нюанси), като понякога може в някои тънки участъци да е безцветен. Срещат се и бледозелени минерални образци.

Красивите си сини багри афганитът дължи на оцветяващият агент - сярата, която е част от неговия сложен химичен състав.

Кристалите на афганита могат да са късопризматични или удължени призматични с частични пирамидални прекъсвания. Срещат се и афганитни кристали с вретеновидна и бипирамидална форма.

Афганитът може да има непрозрачни, полупрозрачни или прозрачни кристали, които се отличават със стъклен блясък или “мастна“ лъскавина. 

Този минерал се среща и като изкривени кристални формирования, като микрокристали, а също и под формата на закръглени зърна. Негови кристали често се срещат в съчетание с минералите лазурит, диопсид, мусковит, калцит и пирит. Съпътстващи минерали на афганита могат да бъдат още везувиан и оливин.

Афганитът е минерал, който е много сходен със содалита. За разлика от последния обаче (който има нестабилен цвят), при нагряване афганитът не променя цвета си, докато нагретия содалит придобива розов цвят.

Афганитът е крехък минерал, който се отличава с идеална цепителност в една посока и относителна твърдост между 5.5 и 6 по скалата на Моос. При този силикатен минерал не се наблюдават луминисценция и плеохроизъм , но притежава радиоактивност.

Находища на афганит има в Афганистан, Таджикистан, Русия, Италия, Германия, САЩ, Канада и др.

Афганитът е един от най-редките скъпоценни камъни. Негови образци с високо ювелирно качество са използвани в бижутерията заради прекрасния си син цвят, които варират от светли тонове на аквамарина до наситени сапфирени нюанси. За ювелирни цели афганитът се обработва и под формата на кабошони за различни видове украшения.

Афганитът се използва още в качеството си на декоративен камък, а също и като високо ценен рядък и красив минерал за колекции.

В миналото вярвали, че афганитът е лечебен камък, който (стрит на прах) е способен да извлича отровите от човешкото тяло. Препоръчван е като минерал, който укрепва костната система. Използван е и като средство срещу главоболие и зъбобол. Афганитът е считан за камък на мъдростта. Носен е като амулет, тъй като се вярва, че е камък, който успешно премахва отрицателни енергийни въздействия. Твърди се още, че афганитът е мощен източник на енергия, която прочиства ума и подпомага обективното и аналитично възприемане на ситуациите.

Според някои вярвания афганитът е минерал, който успешно прогонва страховете от публично говорене.

Вярва се още, че е камък, който укрепва добродетели като милосърдие и състрадание.

Някои източници от средите на астролозите препоръчват носенето за късмет на този скъпоценен камък от хора, родени под зодиакалните знаци Дева, Овен и Козирог.