Александритът е скъпоценен камък, разновидност на минерала хризоберил, известен още като ”котешко око”. Наречен е в чест на навършващият по това време пълнолетие престолонаследник и бъдещ руски цар Николай II (известен у нас още като Цар Освободител). Нарасналата популярност на александритът се обяснява и с неговите зелено-червени цветове, съвпадащи с цветовете на националните военни знамена на тогавашна имперска Русия.

Този минерал представлява берилиево-алуминиев оксид с цвят, който се променя в зависимост от светлината: през деня е синкавозелен или изумрудено зелен, а на изкуствено осветление се оцветява от кафяв до пурпурночервен. Промяната в цвета на александрита се дължи на наличието в неговия минерален състав на микропримеси на елемента хром. По отношение на това свойство той е уникален; известни са и друти камъни (танзанит, флуорит, кварц), които проявяват това качество при определени условия, докато при александритът цветовата трансформация е постоянна и много силно изразена.

Интересното при този забележителен ”минерал-хамелеон” е,че съчетава в себе си две уникални явления: мени цвета си в зависимост от ъгъла на гледане и това, че проявява, макар и рядко, оптичния ефект, наречен ”котешко око”(когато има включения с игловидна форма).

Александритът е камък с относително висока твърдост (достига 8.5 по скалата на Моос) и при него се срещат прозрачни и полупрозрачни образци. Той е изключително рядък скъпоценен камък, открит през 1830 г. в Русия (Урал). Впоследствие са открити находища в Бразилия, Мадагаскар, Австралия, Индия, Шри Ланка и др, но и до днес руският александрит остава образец за висок стандарт на този скъпоценен камък. Както вече беше споменато, александритът е много рядък и поради тази причина много скъп камък (с цена за карат, която за първокласните камъни може да достигне до 100 000 долара), който се използва не само като част от бижута, но и като колеционерски материал. Този камък се среща много рядко в големи размери и в такива случаи се счита за много ценен. Обикновено обработеният александрит е с тегло, по-малко от един карат. Най-високо ценени са минералните образци с малко включвания, при които е най-силно изразен зрителният ефект ”плеохроизъм”.

За целите на бижутерията се използва като част от пръстени, висулки и др. Като повечето скъпоценни камъни естественият александрит има и синтетични имитации. Най-често това са получени в лабораторни условия синтетичен корунд или шпинел с добаввен ванадий или хром за постигане на ефекта, свързан с промяната на цветовете. Следва да се има предвид, че александритът е минерал, чувствителен към висока температура. По тази причина, за да не променят цвета си, бижута с този скъпоценен камък трябва да се пазят от нагряване. Александритът е минерал, който е крехък въпреки своята относително висока твърдост и издръжливост и затова трябва да се пази и от удар. Александритът е известен още като камък на двойнствеността, а също и на гадателите. Съществува поверие, че носи любов, щастие и късмет. Той е камък, за който някои езотерици вярват, че осигурява баланс между духовното и физическия свят. Препоръчва се за усилване на интуицията, въображението и креативността. Вярва се, че като камък с лечебни качества александритът подобрява дейността на кръвоносната система.

Александритът е традиционен рожден камък на хората, родени през юни. Той е скъпоценен камък, препоръчван на родените под зодиакалния знак Риби (според някои източници Близнаци). По традиция бижута, украсени с александрит, се подаряват на петдесет и петата годишнина от сватбата.