Амблигонитът е рядък минерал от класа на фосфатите. Етимологията на наименованието му се свързва с две гръцки думи: „амвлис“ („тъп“) и „гония“ („ъгъл“), с което загатва за тъпия ъгълът му на разцепване (за разлика от минерала скаполит, с когото е бил първоначално объркван). На цвят амблигонитът е бял, млечнобял, сивобял, бледожълт, бледозелен, бледосин, бледолилав, розов, розовооранжев, сив и бежов. Срещат се и безцветни минерални образци. Амблигонитът може да бъде безцветен и при преминаваща светлина.

Амблигонитните кристали са прозрачни или полупрозрачни със стъклен или маслен блясък. Те са масивни по размер (достигат до 1.5 м), със сложни, несъвършени и груби форми и еднакви стени. Кристалите на амблигонита са с добра цепителност и относителна твърдост между 5.5 и 6 по скалата на Моос. При тези кристали се наблюдава и срастване. Обикновено те се срещат в под формата на масивни агрегати или плътни зърнести маси. Най-големият единичен амблигонитен кристал, открит засега, е с тегло 102 тона.

При амблигонита не се наблюдава луминесценция. Той не демонстрира и оптичното свойство плеохроизъм.

Находища на амблигонит има в Бразилия, Австралия, Германия, Франция, Испания, Швеция, Норвегия, САЩ, Канада, Мозамбик, Намибия и др. Основните находища за добив на амблигонит за ювелирни цели са в Бразилия и САЩ. Източник на суровина за добив на скъпоценни камъни от този вид са още Испания, Франция, Германия, Норвегия, Намибия и Австралия.

Амблигонитът е минерал, който се полира добре. В бижутерията прозрачните образци с красиви пастелни цветове са редки. Те се фасетират като скъпоценни камъни и обикновено не надвишават 15 карата. Най-често се използва за направа на колиета, медальони, обеци и брошки. Трябва да се има предвид, че амблигонитът е крехък минерал и поради това бижута, украсени с този скъпоценен камък, трябва да се пазят от удари и износване. Този фосфатен минерал е чувствителен към високи температури и киселини. Поради ниската си степен на твърдост и добро разцепване бижута с амблигонит не бива да се почистват с пара и ултразвук. За да се избегне одраскване, желателно е също така да се съхраняват отделно от други бижута.

Амблигонитът се произвежда и по синтетичен път, но засега не е известно такъв тип скъпоценни камъни да се използват за изработка на бижута. Този рядък минерал се използва по-често като материал за минерални колекции и музейни сбирки. Най-високо ценени са амблигонитните минерали с по-тъмни цветове. В Националния природонаучен музей Смитсониън в САЩ се пази най-големият намерен досега амблигонит със златист цвят и тегло 65.5 карата.

Амблигонитът има външно сходство с някои минерали като бразилианит, сподумен и скаполит.

Амблигонитът е минерал, който се използва и като източник за промишлен добив на литий, главно от находища в САЩ и Франция.

Амблигонитът е камък, за който се вярва, че освобождава стреса, и носи душевен мир и спокойствие. Твърди се, че се използва като средство за медитация с цел постигане на емоционален и духовен баланс. Той е минерал, препоръчван на тези, които искат да се освободят от трудности във взаимоотношенията си с други хора. Счита се още, че амлигонитът е камък, който подпомага креативността и усилва способността ви да превърнете мечтите си в реалност.