Аметринът е разновидност на кварца, при който има преливане между виолетови и жълти нюанси в едни и същи кристални форми. Името му е комбинация от наименованията на минералите, чиито цветове съчетава (аметист и цитрин). Известен е още под името аметист-цитрин, тристин и боливианит.

Цветовете на този естествен двуцветен минерал варират от оттенъци на виолетовото и пурпурното до различни нюанси на жълтото в зависимост от наличието на железни йони в неговия състав. Кристалите на аметрина са прозрачни и с относително висока твърдост – 7 по скалата на Моос.

Аметринът е красив и много рядко срещан скъпоценен камък. Цветовете на неговите кристали се образуват при определени условия, изискващи наличието на желязо в определени валентни състояния. Различните цветове на кристалите се получават при различна степен на окисляване на желязото. Това е рядко срещан процес, който протича само в среда, при която има възможност за продължително поддържане на различни температури, благоприятстващи формирането на кристали с различни цветове.

Като цвят аметринът се доближава повече до аметиста, отколкото до цитрина. При нагряване на този минерал се наблюдава обезцветяване на виолетовите участъци, докато жълтият цвят се запазва; в резултат на процеса се получава аметрин с жълти и почти безцветни кристали.

Аметринът е кварцов минерал със слаб плеохроизъм без проява на оптични ефекти.

Според древна легенда находище на аметрин е било открито от испански конквистадор през XVI в. Преданието гласи, че мината носи името на принцеса от боливийско племе, за която се оженил испанскят завоевател. Впоследствие информацията за местоположението му била изгубена за повече от три века.

Скъпоценният камък с уникална красота е преоткрит и се предлага активно на бижутерийния пазар едва през втората половина на XX в. Този необичайно рядък кварц се добива основно в Боливия ( най-големият световен източник с търговско значение е мина Анахи, разположена в джунгла в близост до боливийско-бразилската граница) и в много по-малки (и с по-ниско качество) количества в Индия и Бразилия.

Красивият двуцветен минерал е популярен и използван в бижутерията. Високо ценени са образците с умерено наситени оранжеви нюанси в съчетание с интензивни виолетови или пурпурни оттенъци. Атрактивни от търговска гледна точка са скъпоценните камъни със сравнително равномерно и ярко изразено цветово разделение. Най-често обработката му се изразява във фасетиране с правоъгълна форма.

Двойнствеността на аметрина не се проявява само по отношение на цвета; твърди се, че той притежава мистични и лечебни сили, характерни за аметиста и цитрина и, в добавка, свои собствени.

Препоръчван е като скъпоценен камък, който укрепва смелостта, усилва интелекта и креативността, подкрепя оптимизма и отблъсква отрицателната енергия; той помага за намиране на перфектния баланс между физическите дейности и духовните потребности.

Според древно поверие, ако се сложи в легло, аметринът може да предизвиква пророчески сънища. Съществуват вярвания, че аметринът е лечебен минерал с антитоксични свойства.

Твърди се, че подобрява дейността на нервната система и подпомага процеса на възстановяване на организма след продължително и тежко боледуване. Препоръчван е от някои за укрепване на имунитета, както и като средство срщу деменция и глухота. Използва се в процеса на медитация като средство за отпускане на нервите.

Аметринът на е традиционен рожден камък, свързан с определен месец.

Според някои астролози той е камък на родените под зодиакалните знаци Дева и Везни.