Анхидритът е често срещан минерал от класа на сулфатите. Етимологията на наименованието му е свързана с гръцката дума „анхидрос“ (безводен), което загатва за отсъствието на вода в неговата структура.

Анхидритната полупрозрачна светло синьо-сива финозърнеста разновидност от Перу е известна и с търговското име ангелит.

Анхидритът обикновено има нежни бледи цветове. На цвят той може да бъде бял, сив, тъмносив, синкав,синьо-сив, лилав, розов, бургундско червен и бледокафяв. Срещат се прозрачни минерални образци, които безцветни, светлосини или виолетови. При преминаваща светлина този сулфатен минерал може да бъде безцветен.

Анхидритните кристали са прозрачни или полупрозрачни и със стъклен, перлен или маслен блясък. Те са крехки, с ниска относителна твърдост (между 3 и 3.5 по скалата на Моос) и отлична цепителност. Добре оформените кристали са редки и с размери до 15 см. Анхидритът често се среща под формата на масивни, зърнести и влакнести агрегати.

Той ясно демонстрира оптическата характеристика плеохроизъм. При промяна на ъгъла на наблюдение виолетово оцветените минерали цвят се променят като безцветни, бледожълти, розови, виолетови и бледовиолетови.

При този сулфатен минерал не се наблюдава луминесценция. Някои анхидритни образци флуоресцират след нагряване или под въздействието на ултравиолетова светлина.

Анхидритът е широко разпространен минерал. Находища за добив на анхидрит има в Австрия, Германия, Швейцария, Италия, Полша, Канада, САЩ, Мексико, Перу, Филипините, Индия и др. Анхидритът е труден за обработка и няма голямо приложение в бижутерията.

Въпреки широкото си разпространение, неговите минерални образци, подходящи за бижутерийни цели, са изключителна рядкост. Фини анхидритни кристали с високо качество, използвани в ювелирното дело, са открити в Перу и Мексико.

В бижутерията най-търсени са анхидритните минерали със сини, виолетови и розови цветове.

Анхидритът е с крехка структура и не е подходящ за направа на пръстени. Той се използва по-често за изработка на висулки, колиета, обеци и гривни. Най-често се обработва под формата на кабошони.

Ангелитът е разновидност на анхидрита, който често се използва в бижутерията като мъниста.

Анхидритът е минерал с ниска степен на твърдост и податлив на счупване и износване. Поради това бижута с анхидрит следва да се пазят от удари и одраскване. Препоръчително е те да се съхраняват на сухо място и отделно от бижута, украсени със скъпоценни камъни с по-голяма твърдост.

Редките висококачествени кристали с красиви цветове са търсени и за частни минерални колекции.

Някои негови минерали се изрязват и полират за производство на декоративни изделия.

Анхидритът се използва широко за промишлени цели. Той е важен източник на строителни суровини и се използва за производство на цимент, амониев сулфат и сярна киселина.

Счита се, че анхидритът (и по специално ангелитът) е минерал, който прогонва гнева и носи спокойствие и душевен мир. Той е камък, за който се вярва, че улеснява общуването и допринася за развиването на телепатичните способности. Според някои литотерапевти ангелитът помага при болки в гърлото, язви на стомаха, проблеми с щитовидната жлеза и балансира течностите в организма.

Ангелитът е камък, препоръчван на хора от зодиакалните знаци Везни и Водолей.