Берилът е вид минерал, силикат на берилия и алуминия, чиято кристална решетка е с хексагонална форма. Той е обикновено с безцветни кристали, но при него се срещат разновидности, които се различават помежду си главно по своя цвят. Причината за това са разнообразнитемикропримеси, като литиий, калий, натрий, цезий, рубидий, магнезий, калций, желязо, хром, включени в неговия състав.

Берилът е минерал с относително висока твърдост (8 по скалата на Моос), чиито кристали могат да бъдат прозрачни и непрозрачни. Среща се в различни размери – от образци с размерите от порядъка на сантиметри до метрови кристални образувания.

Берилът проявява плеохроизъм, основно двуцветност, проявена в различен степен при отделните разновидности. При него е възможно, макар и не толкова често, да се проявят оптичните ефекти котешко око и астеризъм. По-известните минерали, които принадлежат към семейството на берила, са:

Аквамарин. Той е скъпоценен камък, берил със син или синьозелен цвят(етимологично свързан с латинския израз aqua marina – морска вода). Нежният морскосин цвят се дължи на наличието в кристалната берилиева структура на микропримеси на желязо . Първокласни образци на минерала са откривани в бразилски находища (там е открит аквамарин с тегло 110,5 кг.). В миналото е служил като украшение на царски корони. Според специалисти като като част от бижута аквамаринът се съчетава отлично със злато, сребро, пластмаса. Аквамаринът е считан за талисман, защитаващ пътуващите по море. Препоръчван на родените под зодиакалните знаци Водолей и Риби.

Биксбит (Червен берил). Изключително рядко срещан минерал, открит в САЩ през 1905 г. от минералога Мейнард Биксби, на чието име е наречен. Добива се основно в САЩ(Юта и Ню Мексико). Тозиподвид на берила е с розов, червен, малиненочервен цвят в зависимост от наличието на манган, желязо и хром неговия състав. Най-качествените образци от този скъпоценен камък могат да достигнат цена от десет хиляди долара за карат. Вярва се, че биксбитът е камък, който зашитава от негативна енергия, прогонва умората и ускорява възстановяването след дълго заболяване. Той не е традиционен рожден камък и се препоръчва на родените под зодиакален знак Телец.

Гошенит – също рядко срещан подвид на берила. Характерно за него е, че е с безцветни кристали и не се използав в ювелирното дело.

Изумруд (наричан още смарагд). Името произлиза то гръцката дума “смарагдос“, която означава зелен скъпоценен камък. Той е минерал с висока твърдост (между 7 и 8 по скалата на Моос), прозрачни кристали в различни нюанси на зеления цвят (зелен, тревистозелен и с оттенъци в жълто и синьо), дължащ се на микропримеси от хром.Добива се в Бразилия, Колумбия, Замбия, Пакистан, Русия.

Изумрудът е един от най-високо ценените и търсени минерали. Той се намира в групата на първокласните скъпоценни камъни заедно с диаманта, рубина и сапфира (някои от най-висококачествените образци са по-скъпи от диамантите). За най-добри се считат изумрудите, чиито кристали са с наситен яркозелен цвят и висока прозрачност. Най-големият намерен изумруд тегло 28 килограма е открит през 1974г. в Бразилия. Използван е за украшения от най-древни времена, включително от именити владетели(твърди се например, че е бил предмет на обожание от Савската царица).

Древните египтяни вярвали, че изумрудът е божествен дар, който символизира богинята Изида. В Индия е почитан като камък, символ на любов и преданост. Заради тревистозеления си цвят се е считало, че смарагдът е олицетворение на пролетта, младостта и вечния живот. Според древни поверия той има чудодейна мощ да предпазва носещите го от зли сили, лекува безсъние и подобряват сърдечната дейност. Твърди се, че е изумрудът е камък, подходящ за медитация. Изумрудът е скъпоценен камък, който се препоръчва от астролозите на хора със зодиакален знак Телец, Близнаци и Овен. Той е скъпоценният камък, който се свързва с хората, родени през май.

Морганит(розов изумруд). Розов на цвят берил, открит в САЩ в началото на ХХ в. Цветът му се определя от наличието на микропримеси от манган и литий.Находища на този минерал има в Мадагаскар, Бразилия, САЩ. Вярва се, че носенето на този минерал осигурява увереност и вътрешна сила. Използва се често за гадаене (както впрочем всички разновидности на берила) като кристални сфери.

Хелиодор. В превод от гръцки името му означава “дар от слънцето“. Златистожълт, жълтозелен берилиев минерал.Дължи цвета си на наличието на железни микропримеси. Препоръчван е за носене на тези, които искат да укрепят своята увереност и психическа сила. Находища на този минерала берил има основно в Бразилия, Мозамбик, Мадагаскар, Афганистан, Пакистан, Австралия, Колумбия, САЩ и др.