Независимо от повода или събитието, подарък под формата на бижу винаги ще си остане впечатляващ начин да изразите по категоричен и недвусмислен начин вашите чувства към специалният човек, за който е предназначен. В днешно време потребителят има възможността да избира бижута с направа от най-различни метали, всяко от които, разбира се, има своите предимства и недостатъци. Ето характерните черти на някои от често използваните в ювелирното дело ценни метали:

Паладий

Паладият е сребристобял на цвят метал от семейството на платината. В бижутерията се използва най-вече като добавка за оцветяване на злато – получената благородна сплав, известна като бяло злато, е резултат от смесването на злато с някои бели метали, в т.ч. паладий. Паладият притежава силен естествен блясък. В сравнение с платината този благороден метал е по-лек, по-евтин и с по-силен блясък от нея, като същевременно е с по-висока твърдост и износоустойчивост от златото (примерната твърдост по Моос на златния метал е между 2.5-3, докато на паладият е 5). Друго негово ценно качество е, че е устойчив на корозия и не потъмнява, не се нуждае от допълнително покритие, ето защо бижутата, изработени с паладий, запазват своята привлекателност и чудесен външен вид в продължение на много години. Любопитна тенденция, която се наблюдава е, че все повече придобиват популярност годежни пръстени и брачни халки, изработени от паладий- вероятно заради неговият дълготраен сияен блясък и висока износоустойчивост. Както при всички благородни метали, бижутата с паладий име носят отличителен белег за неговото качество и автентичност.

Платина

Платината е благороден метал със сивобял цвят, който е с висока степен на химическа устойчивост и относителна твърдост по скалата на Моос - 5. Ковък и пластичен метал, с висока плътност и здравина, той притежава изискан сребристометален блясък, който не потъмнява с течение на времето. Платината намира приложение като отличен материал за обков на скъпоценни камъни. Известно е например, че този скъпоценен метал е използван в прочутите великденските яйца на Фаберже. Някои световноизвестни диаманти са с обков от платина. В бижутерията платината се използва още и като примес на златото, при което се получава благородната метална сплав, наречена бяло злато. За ювелирни цели най-често се използва платина с проба 925 т.е. метал в почти чист вид - примесите са 5 % и това са обикновено металите мед, паладий, рутений, сребро. Основните находища на един от най-редките скъпоценни метали на Земята се намират в Южна Африка, Русия и Зимбабве.

Кобалт

Кобалтът е твърд и блестящ метал, който не потъмнява и е доста устойчив на корозия и износване. В днешно време голяма част от добивания кобалт намира приложение в производството на специални стомани и сплави. Кобалтови съдинения се използват за оцветяване в синьо на стъкло и керамика. В бижутерията този рядък метал често се използва за направа на мъжки пръстени, тъй като е хипоалергичен, не потъмнява, траен и доста устойчив на надраскване.

Волфрам

Волфрамът е също рядък и твърд метал (7.5 по скалата на Моос), с висока плътност и износоустойчивост и има най-високата точка на топене от всички метали. Този непретенциозен метал има четири пъти по-голяма твърдост от тази на титана и притежава брилянтен блясък, който не потъмнява, което го прави идеална алтернатива на други ценни метали за производство на мъжки бижута. Находища на волфрам има в Китай, Бразилия, Перу и Португалия и Русия.