Това е един от вечните и важни въпроси, които стоят пред дамите, стане ли въпрос за моден избор. Ето малко информация по темата, която ще ви бъде от полза.

За перфектната визия комбинацията на дамски тоалет с подходящи бижута е като поставяне на черешката на тортата. Независимо дали става дума за колие, обеци, пръстен или гривна, бижутата, които носите, са от решаващо значение за идеалния завършен вид на вашата визия. Основен принцип е, че дами с по-закръглени форми следва да заложат на колиета и огърлици с по-голяма дължина (късите нанизи биха “скъсили“ шията). Носени с дрехи на вертикални райета например, те успешно допринасят за визуално удължаване на външния вид.

За рокля с дискретно деколте тип “лодка“ е препоръчително да се носят колиета с голяма дължина (включително нанизи на два реда). Резултатът от такава комбинация, освен удължаване на фигурата, е постигане на елегантна и завършена визия, донякъде с елемент на игривост.

Дрехи с квадратно деколте привличат погледа към шията и за тях подходящ избор са огърлици на няколко реда или с масивни мъниста.

V-образното деколте акцентира върху шията и създава визуален ефект, резултатът от който е удължаване на силуета. Някои дизайнери съветват да се съчетае с медальони, висулки и къси колиета. Подходящо бижу е и къса огърлица тип “перлена яка“ на няколко реда.

Рокли с дълбоко триъгълно деколте се комбинират с дискретни колиета с тънки верижки или медальони.

Деколте с форма на сърце е характерно за официално дамско облекло - вечерни и сватбени рокли. Подходящо бижу, което ефектно ще допълни визията ви в случая, е класическата и универсална огърлица по врата. Добро решение е също дискретен медальон във форма на капка.

Рокли и блузи с U - образно деколте могат да са подходящо съчетани с къси колиета, висулки или медальони. Някои дизайнери твърдят, че в този вариант е уместно бижутата да са с форми, които следват кривата на деколтето. В общия случай това е комбинация, подходяща за спортно облекло и ежедневния моден гардероб и не се препоръчва за официални поводи.

Дрехи като ризи, пуловери и др. с кръгла форма на деколте и без яка (т. нар. деколте тип “тишърт“) могат да се комбинират с колиета с различна дължина.

Добрият вкус изисква да се избягва комбинацията на поло яка и много къси колиета. Тъй като яката ясно подчертава шията, в този случай можете спокойно можете да заложите на по-изразителни и открояващи се дълги нанизи и верижки. Деколтета с ефектна и артистична асиметрична форма, които ефектно подчертават раменете, могат да бъдат сполучливо съчетани не толкова с колие, колкото с чифт обеци.

При рокли с гол гръб подходящо бижу е дълъг наниз, който да се спуска откъм врата, например много дългата и изискана перлена огърлица тип “въже“. Ако искате да подчертаете вашия сексапил, добър избор е съчетанието на дрехи с мрежести деколтета с чифт дръзки обемни висящи обеци.

Дрехи с набрано деколте е също по-уместно да се съчетават с обеци, отколкото с колиета и огърлици.

Малка черна рокля е дреха, която перфектно се съчетава с обемни обеци от различен вид – висящи, халки и т.н. Те могат да бъдат единственото, което да придаде елегантен завършек на вашата визия (в съчетание с вдигната прическа, която би акцентирала визуално върху тях).

Основно правило е, че независимо от повода – сватба, първа среща и т.н., не трябва да се забравя, че бижутата са естетично допълнение, а не конкуренция на облеклото. Казано с други думи, не прекалявайте с бижутата – елегантно колие, подходящо съчетано с висящи или малки дискретни обеци ще придадат необходимите изтънченост и блясък на вашата визия.

Масивни и екстравагантни бижута по правило подхождат на семпли дрехи с малко цветове и без щампи. Според някои дизайнери е допустимо масивните, но семпли бижута да се съчетават с дрехи с пъстри цветове и по-екстравагантни кройки.

Не е препоръчително да носите масивни брошки в съчетание с блузи от тънки материи.

И не забравяйте: когато правите вашия моден избор на дрехи и бижута, доверявайте се на собствения си инстинкт и бъдете верни на вашите вкусове и предпочитания. Все пак вашето добро самочувствие и настроение зависят и от това!