Аметист

Най-красивият и ценен камък от групата на кварцовите минерали е прозрачен или полупрозрачен камък с лилав, светло- или тъмновиолетов цвят. Аметистът е с неравномерно цветово разпределение и обикновено цветът става по-силно изразен в посока върха на кристала.

Равномерното оцветяване на този полускъпоценен камък се постига чрез термична обработка. При продължително излагане на слънчева светлина този типичен кварцов минерал постепенно губи или променя цвета си в жълти или зелени багри.

 

Името му е с гръцки произход (аметистос означава “неопиянен“) и се свързва с древно поверие, че този кристал е с отрезвяващ ефект. (С други думи казано, перфектният камък за бижута, носени на партита и купони). Вярвало се е също, че носи късмет, предпазва от магии и помага при безсъние.

Съществува древна легенда, според която, за да бъде спасено от гнева на Бакхус, момиче на име Аметист било превърнато в каменна статуя от древноримската богиня Диана. Впоследствие, разкайвайки се за своя гняв, богът на виното облял статуята с гроздов сок и така създал красивият камък аметист.

Аметистът е високо ценен от древността- още в древен Рим е използван е за направа на печати, а в Китай - за кутийки за бижута.

Символ на духовно смирение, той се е използвал в някои религиозни практики, а също и като като елемент в облеклото на християнски духовници.

В ювелирното дело аметистът се използва за направа на различни видове атрактивни бижута – колиета, пръстени, обеци, както и като декоративен елемент при изработка на кутии и вази.

Предпочитан камък и от кралски особи –в своята колекция бижута английската кралица притежава и впечатляващ аметистен сет. Най-известното бижу от тях е брошката с шестоъгълен аметист.

Аметистът е традиционен камък за родените през месец февруари. Зодиакален камък на риби, дева, водолей и козирог.