През всички епохи на човешката история бижутата със скъпоценни камъни са сред най-търсените и високо ценени украшения. Един от най-интересните и красиви скъпоценни камъни е органичната вкаменена смола, наречена кехлибар. Познатата още от времето на етруски и финикийци вкаменена дървесна смола със своите красиви жълти и червени, неравномерно разпределени цветове, предизвиква невероятно чувство на комфорт, оптимизъм и топлина.

Най-често кехлибарът се среща в жълти, златистокафяви цветове. Срещат се обаче и кехлибарени образци в син, зелен и червен цвят. Този мек и сияен аморфен материал се среща в прозрачна и непрозрачна форма и обикновено не проявява оптични ефекти и игра на цветове. Изключение пра вят някои изключително красиви и редки образци (основно от Доминиканската република), които на естествена светлина притежават способността да се оцветяват в синьо. В някои случаи, предимно с търговски цели, балтийският кехлибар с по-бледи тонове се подлага на допълнително изкуствено оцветяване.

Кехлибарените бижута са уникални. Това е тяхно голямо достойнство, особено ценно за тези, които държат преди всичко да изградят и подчертаят своя ярко изразена индивидуална визия. Богатата на история органична смола е съхранила парченца хилядолетна история под формата на вкаменени растителни остатъци (листа цветен прашец ) и насекоми . По този начин кехлибарът предлага една невероятна гледка и начин да се докоснете до миналото - качество, което увеличава още повече неговата цена за любители и колекционери. Украшенията с кехлибар са неповторими и носенето на бижута с този скъпоценен камък носят чувство на топлина, комфорт и щастие.

В древността кехлибарът е бил асоцииран със слънцето. Кехлибарът, наричан в минали времена с поетичното име “дар от слънцето“ е носен като талисман с тайнствени сили, даряващ здраве и щастие. Наричан от древните гърци “електрон“ и направен от “слънцето“ , златистият скъпоценен камък притежава и друго интересно качество- способността при натриване да се наелектризира и привлича малки частици.

Кехлибарът очарова и със способността си да допринася за екзотичност и дълготрайност при производство на парфюми с чувствени и уникални аромати.

Според древни вярвания тази органична вкаменена смола е камък, който таи в себе си мощни лечебни сили. Приписвали са му способността да балансира енергията в човешкото тяло и да пречиства тялото и духа. Ако вярвате на древни поверия, носете бижута с кехлибар и за укрепване на паметта и интелекта. Този скъпоценен камък е препоръчван още за заболявания на гърлото, ендокринната система, сърцето, бъбреците, а също при астматични заболявания, бактериални инфекции и следоперативни рани.

Бижутата с янтар (ако използваме руското название на този скъпоценен камък) се използват за украшение в различни видове бижута – огърлици, обци, пръстени, гривни и др. Много популярен е като ювелирен материал за направа на броеници. Кехлибарът е популярен като декоративен материал за украшение при производството на предмети като кутии, купи, чаши, чадъри и др. Нежен при допир, даряващ чувство на топлина и щастие със своите слънчеви багри, кехлибарът заслужено заема и днес достойно място сред скъпоценните камъни.