Известно е, че сред ювелирните изделия със скъпоценни и полускъпоценни камъни едни от най-желаните са тези със син цвят. Синьото е елегантен и "аристократичен" цвят, който с лекота успява да отличи техния бижутериен силует и създава усещане за модерна, уверена и елегантна визия.

Ето някои сини скъпоценни и полускъпоценни камъни, използвани в бижутерията:

Гранат

Въпреки, че от групата на гранатите най-редки и скъпи са образците с тревистозелен цвят (т. нар. демантоиди), синиият гранат е много рядко срещан и високо ценен минерал. Подобно на александрита, той е с променлив цвят-от син на дневна светлина до червен и дори пурпурен при изкуствена светлина( осветление с лампа с нажежаема жичка). Според някои специалисти този рядък вид скъпоценен камък може да достигне цена от порядъка на 1 500 долара за карат. Гранатът се свързва със зодиакалните знаци Овен и Лъв.

Серендибит

Изключително рядък минерал и по тази причина с висока цена. Етимология: произходът на наименованието му е от старата арабска дума за Шри Ланка, където е открит за първи път. Този скъпоценен камък обикновено се среща в черен цвят, но има и образци в сиво-синкави цветове.

Турмалин

Много интересен минерал, който се среща във всички цветове на дъгата. Типична особеност на този скъпоценен камък е неравномерното оцветяване; обичайно той може да е оцветен едновременно в няколко нюанси на определен цвят и дори в няколко багри едновременно. Синият вид се нарича още индиколит-вероятно етимологично свързан с думата индиго, въпреки факта, че има и светлосини турмалини.

Безспорно най-скъпият вид турмалин е “Paraiba“ (име с произход едноименния северен бразилски щат, където е добиван), поразително красив скъпоценен камък в ярки неонови синъо-зелени нюанси. Според някои оценки цената му на пазара за скъпоценни камъни може да достигне 8 хиляди долара за екземпляри под един карат и над 40 хиляди долара за камъни с тегло между 1 и 5 карата.

Бенитоит

Един от най-редките и скъпи сини скъпоценни камъни. Името си получава от река Сан Бенито в Калифорния, където е открит и добиван. В цветовата си гама този скъпоценен камък варира от светлосини до яркосини нюанси. Бенитоитът е обявен за официален камък на щата Калифорния през 1985 г., което го превръща в обект на силни колекционерски страсти.

Аквамарин

Скъпоценен камък, подвид на минерала берил. Произходът на името му се свързва с латинския израз “aqua marina“-морска вода, тъй като синьозеленият му цвят наподобява този на морето. Аквамаринът е минерал с равномерно разпределен цвят, който може да бъде светлосин, синьозелен или тъмносин, като последните са с най-висока стойност. В астрологията се свързва със зодиакалния знак Риби.

Апатит

Той е кристал, който е известен с цветовото си разнообразие (среща се зелен, жълт, лилав, розов, син и дори безцветен апатит). Наименованието му е с вероятен произход от гръцката дума за измама “ апате“ и загатва за честите случаи, когато се оприличава на други скъпоценни камъни.

Този фосфатен минерал се бърка например с берил, топаз, кварц и турмалин. Една от главните причини да се се използва като ювелирно изделие е факта, че може да бъде атрактивен заместител на синия турмалин “Параиба“-синият апатит предлага подобни цветови нюанси и е много по-евтина алтернатива.

Недостатък на този минерал е сравнително ниската му твърдост, поради което не е особено подходящ за направа на бижутерийни изделия като пръстени или гривни например. От друга страна обаче, след прецизна шлифовка той добива ярки тонове, което го прави привлекателен за направа на колиета и обеци с приятни цветове.

Тюркоаз

Тюркоазът е фосфатен минерал, чието име буквално означава “турски камък“ (причина за това е фактът, че вносът му в Европа е бил основно през Турция от персийски находища, откъдето е бил добиван.) Характерна за него е цветова гама от небесносинъо до синьозелено. Той е един най-високо ценените непрозрачни сини полускъпоценни камъни от дълбока древност до наши дни. Свързва се със зодиакалният знак Стрелец.