Известно е, че измежду ювелирните изделия сред най-търсените и предпочитаните са тези със сини камъни. Това е лесно обяснимо; сините кристали са особено подходящи за направа на бижута с изразителен и блестящ силует, които някак естествено изпъкват на фона на много други модни аксесоари с различни цветови нюанси. Синьото е елегантен цвят, който се отличава от някои други основни цветове като като червения и жълтия например. Поради тази причина бижутата със сини камъни се асоциират с модерната, непринудена и елегантна женска визия. Уверена изтънченост и изискан блясък-това са впечатленията, които предизвикват още от пръв поглед бижутата, украсени със сини камъни. Ето няколко основни вида сини кристали, широко използвани в бижутерията.

Диамант

Без съмнение синият диамант заема челно място сред предпочитаните от дамите бижута със скъпоценни камъни в син цвят. Образците в синьо са сред най-красивите и скъпи диаманти; известни са със своя изключителен блясък, резултат от уникалната им способност да пречупват светлината по фантастичен начин (в това отношение диамантът е с най-висок показател в сравнение с останалите минерали). (Наскоро през пролетта на 2016 година Сотбис на аукцион предлагат три великолепни сини диаманти: овалният “De Beers Millennium Jewel 4”с тегло 10.10 карата, 9.54 каратов син диамант на актрисата Шърли Темпъл и легендарният “The Oppenheimer Blue“ с 14.62 каратово тегло)

Сапфир

Той е прозрачен подвид на минерала корунд, оцветен в синьо. Самата дума сапфир е с гръцки произход и означава “син“. Сапфирът е друг високо ценен представител на сините камъни. Заедно с диаманта, рубина и изумруда сапфирът неизменно присъства в привилегированата група на най-скъпо струващите камъни в света. Вторият по твърдост кристал на Земята поразява със своята изключителна красота (известен е фактът, че е използван за украса и на владетелски корони). Символ на вярност и мъдрост, той се е използвал от благородници и като подарък по специални поводи - за своя годеж през 1981 г. британският принц Чарлз подарява романтичен пръстен със син сапфир на лейди Даяна Спенсър. Сапфирът се свързва със зодиакалните знаци Козирог, Стрелец и Водолей.

Циркон

Този полускъпоценен камък се нарежда сред най-блестящите представители на сините минерали, използвани в бижутерията. Синият циркон (наричан още старлит) е рядко срещан минерал и затова е по-скъп от образците с топли цветове. Той е със сравнително висока твърдост и притежава ослепителен блясък заради неговата изящна игра на светлината, поради което често се използва като заместител на диаманта. Цирконът е камъкът на родените под знака на зодия Стрелец.

Опал

Интересен скъпоценен камък с богато видово разнообразие. Различават се основно два вида опал: обикновен и благороден. За разлика от обикновения вид, широко срещан в природата, благородният вариант е рядък минерал, известен със своята фантастична игра на светлината и уникално преливане на цветове. Интересното при опала е, че при него синия цвят може да част от основното тяло (т.нар. джирасол може да е бял или син), както и да бъде резултат от ефектни проблясъци при играта на цветове. При благородния бял опал например се наблюдават отблясъци в светлосини нюанси, а при многоцветния “Арлекин“ ефектът е опалесценция както в синьо, така и в червени, жълти и зелени тонове. Според астрологията опалът е камъкът на зодиакалните знаци Рак, Везни, Риби и Скорпион.

Александрит

Този минерал е разновидност на скъпоценния камък хризоберил (известен oще като “котешко око“). Изключително рядък и скъп минерал, хризоберилът у уникален със своя специфичен оптичен ефект, при който мени цвета си при промяна на ъгъла на светлината, при което оцветяването е различно при дневна и изкуствена светлина. Характерно за александритът е, че цветовите нюанси през деня се менят от тъмносиньо до изумруденозелено, докато на изкуствено осветление той е с пурпурночервен цвят. Александритът се препоръчва за носене на родените под знака на Риби.