Известно е, че при избор на дрехи дамите винаги мислят за подходящи аксесоари и бижута. Според запознати търсенето на сребърни украшения в последните години е нараснало значително, което може донякъде да се обясни със сравнително достъпната им цена, тяхната красота и възможността те да бъдат носени както в ежедневието, така и на официални събития. Твърди се дори, че популярността на бижутата от този благороден метал е почти толкова голяма, колкото и тази на златните.

Ето малко информация по темата за бижутата от сребро. Бижута със сребро за ежедневието са вече нещо обичайно. Елегантните сребърни верижки са добро решение за всекидневно носене, както и универсалните сребърни гривни. Днес са актуални гривните от сребро, украсени със скъпоценен камък; една отлична идея за изискан подарък за дами на всяка възраст.

Сребърните бижута са неизменна част от класическите украшения за празнични поводи.

Как стоят нещата при мъжете? В сравнение с жените, възможността за подчертаване на индивидуалност и налагане на собствен стил по отношение на бижута и аксесоари при мъжете е много по-ограничена. Открай време съществува схващането, че елегантен часовник, изискани копчета за ръкавели и брачна халка са напълно достатъчни за стилна мъжка визия. Разбира се, при мъжките бижута също има модни тенденции и една от тях е нарастващата популярност на сребърните пръстени. Днес на бижутерийния пазар могат да се открият дори дизайнерски украшения от сребро с елегантен дизайн на достъпни цени. На голяма популярност се радват както класическите сватбени халки (включително тези с множество кристали), така и мъжките сребърни рокерски пръстени с дизайн във форма на черепи и дракони например.

Според някои дизайнери обаче е проява на лош вкус едновременното носене на бижута от злато и сребро, особено, когато се отнася до фини украшения.

Не на последно място, среброто притежава уникална красота, блясък и издръжливост. Тези ценни качества могат без съмнение да допринесат за високата сантиментална стойност на сребърните бижута. Чудесен пример в това отношение е класическа дълга огърлица от сребро 925, която може да бъде изискано семейно украшение, предавано от поколение на поколение. Среброто е скъпоценен метал и бижутата, изработени от него, могат да имат изгодна стойност и като инвестиция. Да не забравяме и за лечебните качества на среброто…

Специалистите препоръчват сребърни бижута с покритие от родий, което запазва неговия блясък и значително намалява риска от надраскване. Недостатъкът при този вариант обаче е, че при него се намалява ефектът от лечебните свойства на среброто.

Среброто е светъл благороден метал, който е сравнително неутрален по отношение на цветовите комбинации. То може да се съчетава чудесно с тъмносини, тъмносиви, черни и светли тонове. Особено ефектно е съчетанието на сребърни бижута и диаманти, което придава на бижутата великолепен блясък и красота.