Бижутата със злато са неизменна част от човешката история от незапомнени времена. Ако може да се използва един сполучлив израз, всъщност историята на златото - това е историята на човешката цивилизация.

Благородният метал е играл (и по всяка вероятност ще продължи да играе) много важна роля в човешката история в продължение на хиляди години. Древни народи са вярвали, че кожата на техните богове е от злато. Той е бил предмет на обожание в древните култури на египтяни и гърци; за тях той е отъждествявал слънцето. И наистина, кой друг метал може да се сравни с неповторимото меко и златисто сияние на златото?

Златната бижутерия е изкуство, което датира от най-дълбока древност. В исторически план златото добива особено важно значение през халколита, когато започва неговото използване като ценен ювелирен материал наред с други метали като мед, бронз и сребро. Древните хора са оценили по достойнство качествата му: тегло, блясък, мекота, ковкост, и започнали да произвеждат от древния метал основно оръжия и накити. Именно през бронзовата епоха започва производството на бижута с ковано злато (огърлици, гривни, пръстени, токи и др.).

През епохата на Средновековието носенето на бижута със злато са недвусмислен белег за висок социален статус. През този период , по време на царуването на Юстиниан I, когато скъпоценни камъни като изумуруди и сапфири са обявени само за императорска употреба, е разрешено на всеки да носи златен пръстен.

Впоследствие златните накити в ролята си на подарък се превръщат в носител на емоционално послание и израз на чувствата между мъже и жени.

В човешката история няма друг благороден метал, който е в състояние буквално да привлича и омагьосва. Да си спомним факта, че през XIX в. в САЩ търсенето на злато надвишава това на среброто. След това силата на златото се демонстрира по категоричен начин с калифорнийската златна треска, когато много авантюристи се втурват в търсене на богатство под формата на жълтия благороден метал.

Златната бижутерия си остава класика за много ценители на произведенията на ювелирната индустрия. Кой би могъл да отрече например непреходната мода на класическите обеци обръчи или брачните пръстени халки, изработени от уникалния благороден метал? Неустоимото златно меко сияние в съчетание с красиви скъпоценни и полускъпоценни камъни също предизвиква заслужено възхищение сред ценителите на накити с уникалния метал.

Разбира се, освен с красотата си златните бижута могат да притежават в определени случаи (поднесени като подарък на сватба или по друг специален повод и празник) и висока сантиментална стойност.

През различните исторически епохи златната бижутерия си остава класика в ювелирното изкуство. Ювелирни произведения със злато са предпочитани като актуални и модерни символи на могъщество, високо обществено положение и лукс и днес. Неподвластно на модни тенденции и стилове, без съмнение златото (с различните си сплави – бели, розови) си остава благороден метал номер едно при производството на луксозни предмети и бижута.