Когато става дума за избор на аксесоари и бижута, днес дамите разполагат с много възможности. Ето няколко идеи, които вероятно ще ви бъдат от полза, когато избирате аксесоари и украшения за различни поводи.

Когато се подбират бижута за костюми, добре е да се има предвид следното: В офиса деловият костюм може да се съчетае с едноредова перлена огърлица. Ще добавите повече елегантност към вашата визия, ако украшението е в хармония и с друг аксесоар, като например дамска чанта или часовник. Допустимо е носенето на цветно бижу или аксесоар, без да допускате обаче то да нарушава вашия строгия делови вид.

За официални поводи най-подходящи са класическите бижута. Дълга огърлица с диамантена висулка, класически бял перлен наниз, са по дефиниция вечната елегантност. Елегантен луксозен пръстен (ако пръстените са повече, носете само един с кристали) също е подходящо допълнение на вашата официална визия.

Ако ви предстои посещение на коктейлно или вечерно парти, можете да изберете фешън бижута като обемни обеци, голяма блестяща огърлица и коктейлен пръстен. Сега е моментът да експериментирате с цветове и забавни дрехи! Все пак не забравяйте да поставите акцент върху едно бижу, за да не “олекне“ впечатлението от елегантния костюм или малката черна рокля например.

Някогашен моден хит през 50-те години на ХХ в., “костюмните“ бижута са отново популярни. Ако искате да поставите акцент върху елегантност и ярко открояваща се индивидуална визия, те са вашите украшения. Можете да избирате между обеци маншети, коктейлни пръстени и други видове атрактивни бижута, които незабавно привличат вниманието върху вас.

Правилата за добрия вкус препоръчват комбинация на дрехи и бижута, при който фокусът да бъде насочен към облеклото. Прочетете повече по темата за правила при носене на бижута.

Не се считат за подходящи за всекидневно носене ярки и украсени с едри кристали бижута. За носене всеки ден са подходящи семпли бижута и аксесоари, съветват модни дизайнери.

Представителите на фината метална бижутерия също заслужават внимание. Фини и с дискретен чар дамски бижута, като колиета и гривни с тънки верижки, семпли обеци, изработени от благородни метали (сребро, злато, платина) или стомана, могат да бъдат носени всеки ден и да бъдат чудесно решение за вашата всекидневна доза елегантност. Според някои модни дизайнери е препоръчително бижутата да бъдат от сходни метали и да не се съчетават бижута от сребро и злато. Дамски бижута, украсени с перли и различни скъпоценни или полускъпоценни камъни, са също практичен избор, тъй като могат да бъдат подходящо съчетани с други видове накити.

Съществуват и “универсални“ бижута, т.е. украшения, които са подходящи за почти всички видове дрехи. Азбучен пример в това отношения са колиетата тип “чокър“. Днес колиета по врата се носят по всякакви поводи и по всяко време. Фините и украсени с перли чокъри са добър ежедневен избор, защото са дискретни и можете да ги комбинирате с различни модни стилове. Независимо от характера на събитието, никога не забравяйте златното правило за умереност при носенето на аксесоари и бижута.

Колко далеч бихте стигнали с експериментите при комбинации на бижута и дрехи? Вероятно имате бижута, които носите веднъж или два пъти годишно. Те определено не са подходящ избор за целта. По-практично е да се спрете на няколко дискретни и лесни за носене бижута, с които да можете опитвате различни комбинации в небрежно-елегантен стил и същевременно да носите всеки ден.