Хората винаги са се интересували от вкусовете и предпочитанията на популярните личности и в това отношение бижутата също не правят изключение. Кои са любимите им скъпоценни камъни; бижута на кои модни дизайнери предпочитат; винаги ли следват етикета и модните тенденции или имат свой собствен стил, кои са най-прочутите, красиви и скъпи бижута, носени някога и т.н. Ето малко информация по темата.

Рубинът е изящен и първокласен скъпоценен камък, част от много известни ювелирни изделия. Едно от прочутите бижута на Cartier е уникалната по своя дизайн и изработка и украсена с рубини и диаманти огърлица на Елизабет Тейлър. Впоследствие изящното бижу е продадено на търг в “Кристис“ с благотворителни цели за близо 116 хиляди долара.

Друго световноизвестно бижу на кинозвездата е златен пръстен, украсен с диаманти и 8.24 каратов овален бирмански рубин с цвят “гълъбова кръв”(яркочервен с леко виолетови нюанси).

Сред поклонниците на бижута с рубини днес са звезди като Дженифър Лопес, Натали Портман и др.

Аметистът е скъпоценен камък, който заема достойно място в колекцията британски кралски бижута. Сред най-прочутите (и много често носени от кралица Елизабет II) е брошката без висулки, украсена с шестоъгълен аметист и заобиколен от диаманти във форма на слънчеви лъчи на дъното. Макар и рядко, тя се носи в съчетание с три висулки, също украсени с аметистени кристали и диаманти.

Бижутата с перли са част от легендарната колекция на покойната принцеса Даяна, всепризната със своя оригинален вкус, благодарение на който тя успя успешно да предефинира понятието “кралски бижута“. Най-прочутото нейно бижу е ръчно изработената и украсена с диаманти и перли огърлица, наречена “Лебедово езеро“.

Темата за диамантите и вкусовете на прочутите заслужава специално внимание и обширна публикация. Все пак, ето някои факти по нея. В исторически план най-големият естествен зелен диамант е с маса 41 карата и е бил собственост на саксонския крал Фридрих Август I. Американската кинозвезда и впоследствие принцеса на Монако Грейс Кели е била изключително привързана към своя 10,47 каратов годежен платинен пръстен, украсен с бял правоъгълен диамант. Твърди се, че никога не се е разделяла с него; носила го е дори във филма “Висшето общество“.

Друга известна кинозвезда, Елизабет Тейлър, е също известна с любовта си към диамантите. Сред огромната колекция от бижута е фантастичен пръстен с безупречен 33-каратов бял диамант, подарен на звездата от нейния тогавашен съпруг Ричард Бъртън. Твърди се, че е най-известният от нейните скъпоценни камъни и тя го е го носела почти всеки ден.

Смарагдът е също сред скъпоценните камъни, красили бижутата на короновани особи. Известна е например уникалната, украсена с изумруди диадема, поднесена като годежен подарък на Мария Луиза от френският император Наполеон.

Сапфирът заема достойно място сред бижутата на популярните личности. Един от най-разпознаваемите и известни бижута е класическият овален сапфирен пръстен, заобиколен с кръгли диаманти, който сега се носи от Кейт Мидълтън. (Това красиво бижу е всъщност емблематичният годежен пръстен на принцеса Даяна).

Малко факти за вкусовете на някои видни представители на съвременните кралски династии. За шведската принциса Мадлен е известно, че подбира с вкус фини и изтънчени бижута, особено такива със скъпоценни камъни, които умело акцентират върху искрящите светли очи. Шарлот Казираги, принцесата на Монако, е аристократка, известна не само с благородническото си потекло, но и със своя журналистически талант и харизма на холивудска звезда. Тя обича да носи луксозни обеци с удължен силует, а когато е необходимо, и фини бижута с дискретен чар. Във всекидневния си стил предпочита елегантни колиета с деликатни верижки, носени самостоятелно или в комбинаця с други бижута. Люксембургската принцеса Александра пък предпочита класически елегантни рокли, често допълнени с елегантни перлени бижута.

Какво обичат да носят звездите в ежедневието? Дженифър Лопес е известна със своята сценична екстравагантност и любов към носенето на много украшения. Извън сцената обаче тя може да бъде забелязана с вдигната в стегнат кок коса и непретенциозна тениска. Сред нейните ежедневни украшения могат да присъстват дискретни бижута – колиета и пръстени, но тя е винаги с любимите си обеци “Конго“ (известни още като обеци – пръстени). За актрисата Кийра Найтли пък е известно, че неведнъж променя своя имидж, но никога не се разделя със своя талисман – златно колие с образа на Нефертити. Винаги елегантната и безупречна Чарлийз Терон демонстрира изтънчен стил и по отношение на бижутата. Типично за нейния ежедневен стил е носенето на малко на брой, но подбрани с вкус украшения, сред които твърди златни гривни – унимерсални бижута, подходящи за различни поводи и тоалети.

Факт е, че модите при бижутата идват и си отиват. Някои бижута обаче остават вечен хит. Причините могат да са различни: рядкост, красота, размери и други фактори. Не е без значение, разбира се, и тяхната история. И ако тя е част от живота на известните, тогава още по-добре!