Какво е характерно за стиловете и тенденциите при бижутата през 50-те години на ХХ в.? Бижутата на 50-те се отличават преди всичко с това, че са богати на цветове и орнаменти и често са предназначени за носене с дамски костюми. Бижутата за костюми през този период са популярни по цял свят и допринасят много за елегантната визия по отношение на тази част от дамския гардероб.

Налагането на ”костюмните” бижута е в голяма степен повлияно от визията на холивудски звезди като Бети Дейвис, Елизабет Тейлър и др. По дизайн, цветове и форми голяма част от популярните бижута (изкуствени перли и др.) приличат на финитe и луксозни украшения, направени от качествени кристали и благородни метали. Модерните и стилни бижута през 50-те включват т. нар. обеци маншети, внушителни бижута от кристали, които украсяват цялото ухо. През този период от този вид бижута се носят обеци висулки, както и такива с анималистични и флорални мотиви. Сред известните дизайнери на този вид бижута са имена като Marcel Boucher, Haskell, Kramer и др. Всъщност този тип бижута са актуални и днес със своите форми: очарователни, дръзки и ефектно подчертаващи женската индивидуална визия. Завръща се модата от 50-те на огромните обеци и масивни пръстени, гривни и вериги.

Много търсени през този период са също т.нар. обеци копчета с големи размери и гъвкави гривни с кристали. Популярни украшения за 50-те години са и златните верижки и декоративните брошки с големи размери, които се носят по няколко наведнъж на рамото, ревера или гърдите. Тези бижута са с различни форми (на цветя, животни, геометрични елементи като извити линии, звезди и др.) и са украсени с перли и полускъпоценни камъни. Според някои модни експерти винтидж брошки биха украсили по елегантен начин вашата рокля, блуза, шал или чанта.

Типична модна тенденция за 50-те години са коктейлните бижута. Масивни и изразителни пръстени с различни цветове, представители на тежки коктейлни модели завладяват модата на бижутата като допълнение към бижутата за костюми. През този период, освен от благородни метали, за направа на бижута се използва мед, както и пластмаса. Налага се като мода носенето на бижута с тюркоаз (често под формата на кабошони) и коралови камъни.

Актуални за този период са бижутата с пастелни цветове и златни тонове. На пазара се предлагат и бижута с покритие, наречено ”Аурора Бореалис” (Севарно сияние), създадено, за да подчертае цветовете след фасетиране и полиране.

Емблематични за модата на 50-те години са бижутата с перли, които се носят както в ежедневието, така и за официални поводи. За тези години за класическо и модно е считано съчетанието на малка черна рокля и перлени нанизи. Сред бижутата с перли са търсени както монохромните, така и тези с ярки цветови нюанси. Перлените украшения, популярни по това време, са многоредовите огърлици в различни цветове(бял, шампанско, лимоненожълт, кафяв, сив и др.). Очевидно белите перлени нанизи си остават символ на вечната елегантност при дамската визия през всички времена.

Накратко: бижутата на 50-те години се отличават с изтънчен стил, класически форми и акцент върху елегантност, женственост и безупречна визия.