60-те години на ХХ в. са времето на хипи движението, време на ярко изразена индивидуалност, бунтарски дух и неконвенционално мислене. Основните ценности, които изповядва движението, са мир и любов. Времето на 60-те години ще се запомни с Бийтълс и Ролинг Стоунс, а сред модните икони се нареждат имена като Иди Седжуик и Бриджит Бардо. Най-общо казано, това е времето, когато модата и стилът на жените акцентират върху чувствеността. Време на сексуалната революция, в което се носят дълги коси, минижуп и широки дрехи с ярки цветове и набират популярност модели с крехко телосложение като Туиги.

В началото на 60-те години все още се носят златни бижута и многоцветни перли. Младежката мода е силен импулс, който събужда желанието на жените от средната класа да изглеждат модерни и елегантни. Шестото десетилетие на миналия век е времето, когато процъфтява така наречената имитационна бижутерия. Започват да се произвеждат масово евтини и достъпни бижута. Бижутата през 60-те години се произвеждат от различни материали: пластмаса, метал, емайл са част от тях. През второто половина на шестдесетте са особено модерни бижутата от пластмаса.

При бижутата се появява голямо разнообразие от стилове. На мода излизат бижута с ярки цветове, често съчетавани с едноцветни дрехи от дамския гардероб. Характерни за периода са украшения, които са едновременно модерни и женствени. Носят се шарени гердани и огърлици от естествени минерали; особено актуални са украшенията с кехлибар и корали.

Класическа модна тенденция за 60-те години при бижутата е съчетанието на черно и бяло, включително при евтините пластмасови украшения. През този период са актуални различни видове бижута – колиета, брошки, обеци, пръстени и гривни с големи размери. Типична модна тенденция са многоцветни бижута с геометрични фигури. Актуални за периода са украшения с големи кръгове, спирали, шестоъгълници.

Излизат на мода мънистени бижута с различни размери, направени от метал, стъкло, пластмаса и естествени камъни. През шестдесетте години на ХХ в. са изключителн популярни бижутата с перли: перлени огърлици, обеци и гривни.Актуални са украшенията с изкуствени перли, в т.ч. многоцветните и многоредовите, както и бижута с елегантно покритие от благородни метали. Носят се и семпли диамантени обеци.

Модна тенденция е носенето на бижута с романтичен дизайн, изработени с различни флорални мотиви.

В историята на бижутата 60-те години са времето на зараждане на стила бохо. Бохемската мода акцентира върху свободомислието и индивидуалността. Вдъхновени от нея са удобните дрехи с богатство от цветове, материи и щампи. Бохемският стил на шестдесетте се отличава с лекота и непринуденост. Дрехите са от материи като памук, лен, памук, коприна, кожа и кадифе. Сред разнообразните като стил, материали и размер аксесоари най-актуални са етнобижутата. През този период са модерни бижута, изработени от мъниста, кожа, дърво и кристали. Предпочитани от естествените минерали са тюркоаз, седеф и кехлибар. Стилът бохо се отличава с богатство от бижута и експерименти при комбинациите от аксесоари. Ценности на младежко излъчване и бунтарска страст намират израз в носенето на многоцветни бижута: колиета с много редове и различни дължини, огромни обеци, множество гривни, нетрадиционни пръстени.