Неоспорим факт е, че бижутата са неотменна част от човешката история, включително в епохата на античността. Хората, принадлежали към античните цивилизации на римляни и елини, са използвали за украса различни предмети, които първоначално представлявали фигурки на различни животни и птици. В по-късен период навлязла практиката накитите да се изработват от различни метали. В ювелирното дело древните римляни използвали бронз, а древните гърци - предимно злато за направа на своите накити.

Древните гърци са изпитвали истинска страст към бижутата. Интересно е да се знае обаче, че те са смятали за проява на лош вкус всекидневното носене на бижута – това било допустимо при специални поводи и празници. Силно влияние върху елинистичното ювелирно изкуство са оказали бижутата, дело на древни египетски и асирийски майстори.

През тази епоха са изработени прекрасни и уникални бижута с флорални мотиви, както и накити с митологични теми и елементи, пресъздаващи бойни сцени. Още тогава се е използвала бижутерската техника, наречена “филигран“. При нея от тънка метална нишка (обикновено от благороден метал) изработвали бижута с мотив, подобен на фина дантела в съчетание с цветно стъкло или малки перли.

Древногръцките бижутери били майстори на ювелирната техника, наречена гранулиране, с която изработвали малки златни мъниста.

Сред често използваните мотиви при изработката на декоративни предмети и антични бижута (огърлици, гривни, катарами, диадеми и др.) в древна Гърция и Рим е т. нар. “Херкулесов възел“. Той произлиза от древен Египет и представлява две преплетени въжета, символизиращи брачните връзки, а според други мнения въплъщава плодовитостта, дар от богинята на плодородието.

За бижутата в тази епоха е типичен култът към златото и перлите. В по-древни времена гърците носели украшения, изработени само от благородни метали. През IV в. е поставено началото на практиката бижутата да се украсяват със скъпоценни и полускъпоценни камъни.

За своите украшения елините често използвали скъпоценните камъни аметист, изумруд и опал. С невероятен финес и елегантност древногръцките майстори - бижутери изработвали корони, обеци, фиби, брошки, колиета, пръстени и гривни-ювелирни изделия, които съчетавали източните вкусове към скъпоценните камъни и древните етруски техники за обработка на злато.

Популярни дамски украшения били огърлиците, изработени от множество висящи елементи във форма на миниатюрни вази. Тънките и фини бижута от злато били белег на висок обществен статус. В античността гърците приписвали на благородния метал чудодейни свойства и златни бижута били поднасяни като ценен подарък по специални поводи (сватби, раждане на дете и др.).

До времето на римската антична цивилизация били открити голяма част от скъпоценните камъни, които украсяват бижутата и до днес. Високо почитани от древните римляни били пръстените – печати, камеите и декоративните фиби, както и гривните (за китките и горната част на ръцете) и колиетата. Популярни скъпоценни камъни са били сапфири, изумруди, кехлибар и диаманти, както и перлите.