Биксбитът (известен още като червен берил и червен изумруд) е силикатен минерал с хексагонална кристална решетка, разновидност от групата на берила. Той е скъпоценен камък с относително висока твърдост (7.5 - 8 по скалата на Моос) и е подходящ за обработка с цели.

Този минерал се характеризира с много включвания и намирането на идеално чисти кристали е голяма рядкост. Биксбитът може да бъде с червен, малиненочервен или розов цвят в зависимост от наличието на манганови микропримеси в неговия основен минерален състав.

За първи път е открит през 1904 г. в щата Юта и е наречен в чест на своя откривател, американския минералог Мейнард Биксби. Биксбитът не е толкова известен, колкото други скъпоценни представители от това семейство– като изумруда и аквамарина например, но затова пък е един от най-редките и красиви скъпоценни камъни. Той се добива единствено в САЩ (щатите Юта и Ню Мексико) и според някои минералози е по-труден за откриване дори от скъпоценния камък бенитоит.

Една от причините за това е е, че за формирането на този рядък минерал се изисква наличието на уникална геохимична среда, в която присъстват берилий, манган, магнезий и кислород. Много рядко се откриват висококачествени образци от червен берил, по-големи от един карат (обикновено кристалите са около 0,15 карата). Сред най-търсените представители на този скъпоценен камък са минералите с прозрачни кристали и наситен розов цвят. Най-качествените червени берилиеви минерали достигат до цени от порядъка на десет хиляди долара за карат.

В днешно време биксбит се произвежда и по синтетичен път и лабораторно произведените кристали могат да бъдат без дефектите, характерни за естествения червен минерал.

Съществуват вярвания, че биксбитът е камък, който притежава способността да предпазва носещите го от негативна енергия и психични манипулации. Твърди се, че притежава възможностите да подпомага бързото възстановяване след продължително заболяване.

Други поверия приписват на биксбита способността да усилва творческата енергия и възможностите на ума в търсене на нови хоризонти и възможности. В този смисъл този скъпоценен камък е препоръчван като талисман, подходящ за носене от учени, авантюристи и изследователи.

Препоръчван е като лечебен минерал, който облекчава заболявания, свързани със сърцето, белите дробове и храносмилателната система. стомаха.

Вярва се още, че той е успокояващ и лечебен камък, използван като средство за медитация и притежава способността да усилва физическата енергия, спомага за преодоляване на депресия и допринася за хармония във ваимоотношенията.

Червеният берил не е традиционен рожден камък, свързван с определен месец от годината. Някои астролози го препоръчват на родените под зодиакалния знак Телец и Овен.