Бюргеритът е минерал от групата на турмалините, открит за първи път през 1966 г. Етимологично наименованието му се свързва с името на американския минералог Мартин Бюргер. Цветът на бюргерита може да бъде от бронзов, тъмнокафяв или черен. Има и негови синьозелени образци в синьозелен цвят, който се дължи на наличието на микропримеси от манган и мед.

Желязосъдържащата разновидност на турмалина има полупрозрачни или непрозрачни кристали със стъклен блясък, които се отличават с идеално разцепване и относително висока твърдост (7 по скалата на Моос). Има крехки кристали във форма на тристранни призми, които обикновено са къси и тънки с дължина до четири сантиметра. Понякога се срещат и бюргеритни образци с удължени кристали, а също и като колонни агрегати.

При бюргерита се наблюдава ясно изразен плеохроизъм. Промяна в ъгъла на гледане води до промяна в цвета на кристалите му от бледожълт в жълтокафяв. При този турмалинов минерал не се наблюдава радиоактивност и луминисценция. Както и при другите разновидности на турмалина, бюргеритът проявява характерни пиро- и пиезоелектрични свойства. Когато е подложен на нагряване или натиск, отделни части от кристала натрупват противоположни електростатични заряди.

Находища на бюргерит има в Мексико, Русия, Бразилия, Чехия, Полша, Шри Ланка и др.

Както и при другите турмалини, за ювелирни цели бюргеритът се обработва по различни начини. Той се нарязва, обработва се като кабошони, фасетира се (когато е с малки количества микропримеси) или се използва под формата на мъниста за украшение на колиета, гривни и други видове бижута. Този красив скъпоценен камък се използва и за направа на талисмани.

Бюргеритът е красива и много рядко срещана разновидност на скъпоценния камък турмалин, което го прави скъп и ценен материал за минерални колекции.

Според някои вярвания неговите кристали имат ценни целебни качества. Бюргеритът е препоръчван като талисман за защита от негативни енергии (поради силно изразените си пиро- и пиезоелектрични свойства), който усилва психичните сили и може да дарява младост, сила и енергия. Тази разновидност на турмалина е препоръчвана от някои и като лечебен камък, който противодейства успешно на психични заболявания, намалява стреса и помага при безсъние. Счита се още, че бюргеритът е камък, който укрепва имунната система и подобрява метаболизма.

Вярва се се, че както и всяка разновидност на турмалина, бюргеритът е символ на прямотата и честността. Според други вярвания този камък е символ на любовта и надеждата. Счита се, че бюргеритът е камък на духовното и творческото начало. Препоръчван е като минерал, който е особено подходящ за развиване и насърчаване на артистичната интуиция и креативността.

Някои астролози препоръчват този скъпоценен камък на хората, родени под зодиакалните знаци Козирог и Везни. Според някои традиции бижута с бюргерит се подаряват на осмата годишнина от сватбата.