Брошките са декоративни елементи, коита първоначално са имали чисто функционално предназначение – отначало те са използвани за закопчаване на дрехи, като са били прикрепвани към тях с помощта на игли.

Прието е да се смята, че вероятен предшественик на брошката е т.нар. фибула – метален (най-често от бронз, злато, сребро) предмет за закопчаване и украса на облекла, използван още от бронзовата ера. Фибулата е използвана като закопчалка и украшение още от древните римляни, гърци и келти.

С течение на времето освен предимно с практическо предназначение брошките започват все повече да се носят с декоративна цел. В древността брошката е била моден аксесоар, привилегия за членовете от аристокрацията.

През викторианската епоха се налага практиката да се рисуват портрети на благородници - мъже и жени, с брошки. Любопитно е, че на някои от портретите (например този на Катерина Бурбонска ) аристократите са нарисувани с брошки за коси.

Пословично известни са брошките на британската кралица Елизабет II. В нейната колекция са големи и малки бижута, украсени с диаманти, сапфири и смарагди, с дизайн, представляващ различни държави и организации и, разбира се, такива с голяма историческа и сантиментална стойност.

Разбира се, тези бижута не се носят единствено с цел украса; често те имат символно значение – показват принадлежност към определена организация или общество.

Това дамско украшение е понякога подценявано и незаслужено пренебрегвано. Някогашното аристократично бижу днес може да бъде красив и практичен ежедневен аксесоар, елегантно допълващ вашата любима рокля, яке, шал или шапка. Брошката е в състояние буквално да преобрази и вдъхне живот дори на вашия класически костюм.

Тъй като е допустимо носенето на различни места, практичното бижу може да се превърне в елегантна част от дамска чанта, портмоне и ботуши.

В комбинация с други бижута пък брошката е аксесоар, който успява с лекота да постави подходящ моден акцент върху вашата цялостна визия.

Съвременните брошки се произвеждат от най-различни материали – плат, метал, пластмаса, луксозни, украсени със скъпоценни камъни и благородни метали. Ще ги видите в различни форми, размери, цветове и дизайн - анималистични мотиви и флорални елементи. Ще я срещнете в дизайн, изпълнен с изгряващо слънце, митични чудовища, кошници с нежни цветя, волни пеперуди, влюбени сърца, с игриви и загадъчни елементи, шикозни изпълнения със сложни мотиви.

Според специалисти за елегантността и изяществото на това бижу голямо значение има и прикрепващия елемент. Иглата има не само функционално значение, тя е важна част от общата естетична визия и допринася за съдържанието и елегантността на дамското украшение. Закрепващата част обикновено се подбира според вида на материала, от който е произведена брошката, както и от нейния дизайн и предназначение.

Брошката е универсално дамско бижу, което може да се носи на всякаква възраст и по какъвто и да е повод – за сватбени тържества, като част от всекидневно облекло, елегантни вечерни рокли, строги бизнес костюми. Представете си например как бихте изглеждали на вашия специален ден с изящна перелна сватбена брошка, украсена с нежно цвете. Или пък как носите брошка във форма на пеперуда, носена през пролетта за по-свежа визия.

Подходящо съчетана с други аксесоари, без съмнение тя може да бъде почти универсална част от вашия моден гардероб. Искате да подчертаете женствената си визия? Или да добавите още блясък и индивидуално излъчване на вашия персонален стил? Брошката е вашето незаменимо модно оръжие.

Не на последно място тя може да бъде и чудесен избор за впечатляващ дамски подарък. Поднесете я като приятен сюрприз на любимата приятелка, съпруга, майка или баба. Направете я сватбен подарък или зарадвайте любим човек за Осми март. Със сигурност няма да има разочаровани!