Той е един от популярните скъпоценни камъни от семейството на кристалния кварц- заедно с планинския кристал, опушения кварц и аметиста . Кристалите му са във всевъзможни оттенъци на жълтия цвят (срещат се бледожълти, златистожълти, меднжълти, оранжеви и кафяви нюанси), което се дължи на наличието на микропримеси от желязо. Името му произлиза от латинската дума citrina – “жълто“.

Цитринът е минерал с прозрачни кристали и относително висока твърдост – 7 по скалата на Моос. Той е скъпоценен камък със слабо изразен плеохроизъм (двуцветност) – промяната на цвета му е основно между жълти и светложълти нюанси.

Цитринът е относително рядко срещан в природата минерал. Известно е, че представителите от групата на кварца са чувствителни към нагряване. Това качество се използва и при получаването на жълтата разновидност на кварца. Това става най-често при топлинна обработка на аметист и опушен кварц.

В повечето случаи естествените цитринови кристали са с бледожълт цвят, докато обработените за търговски цели образци са с по-интензивни жълти тонове. Характерна особеност за този минерал е, че цвета му избледнява при продължително излагане на пряка слънчева светлина.

Съществува прозрачна кварцова разновидност, естествено цветово съчетание между аметист и цитрин в едни и същи кристални форми - така нареченият аметрин, високо ценен и търсен скъпоценен камък.

Цитринът е скъпоценен камък, често бъркан с други жълти минерали. Познати са случаи, когато на пазара фасетиран цитрин се продава като по-скъпия и блестящ златист топаз. Цитринът е сходен и с друг скъпоценен камък – златистия берил, но за разлика от последния е по-евтин и с по-малка твърдост.

Находища на цитрин има в Бразилия, Мадагаскар, САЩ, Намибия, Испания, Франция, Русия и др.

Цитринът е скъпоценен камък, използван от хората от древни времена. През Средновековието е добиван основно в някои европейски страни (Испания, Франция).

Жълтият кварц придобива популярност през XVII век и в Русия. Тогава по една щастлива случайност е открито, че след нагряване кристалите на опушения кварц придобиват яркожълт цвят. Цитринът е широко използван скъпоценен камък  в ювелирното дело между двете световни войни (по време на периода Арт Деко).

Той е минерал, ценен заради своята твърдост, красивия си цвят и отличната си прозрачност и като скъпоценен камък намира приложение като част от различни видове бижута – колиета, гривни, обеци и пръстени. За ювелирни цели прозрачният жълт кварц се фасетира брилянтно, а мътните минерални образци- като кабошони.

Цитринът е използван за закрила от лоши помисли и негативна енергия, като средство за противоотрова и за лечение на бъбречни заболявания. Той е камък, за когота се вярва, че помага срещу депресии, подобрява дейността на храносмилателната система и обмяната на веществата.

Според други вярвания, използван като средство за медитация, цитринът активира мисловната дейност и усилва жизнените сили. Съществува поверие, че камъкът на късмета, както още е известен цитрина, притежава способността да привлича богатство и просперитет. В тази връзка е препоръчван като талисман за хора, свързани с финансови операции и търговски инициативи. За да привличе пари, някои съветват да се носи в портмоне или да се постави в ъгъла на някои от стаите в дома.

Цитринът е камъкът на ноемврийските рожденици. Астролозите го препоръчват на хората със зодиакален знак Дева и Близнаци. Цитринът е скъпоценен камък, който по традиция се подарява на тринадесетата годишнина от сватбата.