Диопсидът (известен още като алалит) е сравнително слабо познат скъпоценен камък. По своя химичен състав представлява силикат със съдържание на магнезий и калций. Среща се като част от вулканични и различни метаморфни скали.

На цвят диопсидът е светлозелен, тъмнозелен, сив, жълт, кафяв, син, черен, виолетов и безцветен. Оцветяването му се определя от наличието на различни микропримеси в неговата структура. Красивият и рядко срещан камък виолан (виолетови, светлосин или синьовиолетов диопсид) дължи своя цвят на съдържанието на манган. Хромдиопсидът с наситенозелен цвят и ябълковозеленият лавровит дължат своето оцветяване на наличието на хром. Бялата (или леко оцветена) разновидност на диопсида се нарича малаколит. Наличието на голямо количество желязо в състава на диопсида е причина за потъмняване на цветовете и прозрачността на неговите кристали.

Диопсидът е с моноклинна минерална структура. Намира се във формата на самостоятелни и неголеми прозрачни и полупрозрачни кристали със стъклен блясък са често във форма на призма. Диопсидът е крехък минерал с относителна твърдост между 5 и 6 по скалата на Моос. Той е скъпоценен камък със стъклен блясък и слабо изразен плеохроизъм. В резултат от нееднакво поглъщане на светлината този скъпоценен камък проявява зрителния ефект многоцветност в жълто зелен цвят.

Диопсидът е един от редките минерали, при които се наблюдават оптичните ефекти “астеризъм“ (четирилъчев)– най-често при черните на цвят образци и (не толкова често) “котешко око“.

Находища на диопсид има в Мианмар, Канада, Италия, Австралия, Финландия, Индия, Мадагаскар, Русия, Шри Ланка, Южна Африка, САЩ и др. Въпреки широкото му разпространение са рядко срещани образци с ювелирна стойност.

Най-често кристалите му са с маса, която не превишава 20 карата. В Смитсоновия институт в САЩ се пази черен диопсид от Индия с маса 133 карата. За бижутерийни цели най-високо ценени са хромдиопсидът и черният диопсид.

Диопсидът не е в групата на “първокласните“ скъпоценни камъни. Обработва се чрез фасетиране. В някои случаи зелените минерални образци могат да бъдат объркани с изумруд или перидот. Ценен е заради красивите си оптични ефекти. Нараства популярността на неговите зелени разновидности (като хромдиопсида), които са финансово изгодна алтернатива на някои по-скъпи камъни като изумруда например. Често се използва като част от висулки, игли, обеци и брошки. Според някои е особено ефектно съчетанието в бижута на хромдиопсида със злато.

Някои от разновидностите на диопсида (като виолан например) се използват и като материал с декоративни цели.

Диопсидът е мек и крехък камък, затова трябва да се пази от одраскване и да се съхравява отделно от други бижута. Не се препоръчва почистването на хромдиопсид на пара или с агресивни химикали.

Вярва се, че диопсидът е камък, който усилва креативността и насърчава позитивните житейска нагласи. Според други вярвания хромдиопсидът е камък, който предпазва от лоши спомени. В някои култури има репутация на камък, който носи спокоен сън. Той е препоръчван при облекчаване на треска, сърдечни и бъбречни заболявания, а също и за подобряване на кръвосъсирването.

Диопсидът е рожден камък, свързан с родените през месец март. Според някои астролози се препоръчва на родените под зодиакалния знак Риби.