Диоптазът (известен още като ахирит или аширит) е сравнително рядко срещан минерал с цветове, които варират от изумруден до тъмнозелен. Срещат се и негови минерални образци с наситени тюркоазени и тъмни синьозелени нюанси, които се дължат на медни включения в неговия минерален състав.

В древността диоптазът е бил ценен заради своите красиви цветове. Първата известна употреба на този минерал е за украшение на статуя от 7 200 г. пр. н. е. В миналото диоптазът е наричан “меден изумруд“ поради неговото цветово сходство с истинските изумруди.

Кристалите на този меден силикат са прозрачни или полупрозрачни, във форма на къси колони. Намират се и диоптазни образци с къси или удължени призматични кристали. Кристалите на този минерал са обикновено с дължина от един до три сантиметра.

Диоптазът се среща и под формата на фини зърна или плътни агрегати.

Диоптазните кристали са много крехки (тяхната относителна твърдост е от 5 до 5.5 по скалата на Моос), със стъклен блясък и много добра цепителност.

Диоптазът не е радиоактивен минерал. При него се наблюдава слабо изразен плеохроизъм.

Находища на диоптаз има в Казахстан, Чили, САЩ, Заир, Намибия (където са най-известните и най-скъпите образци), Конго и др.

Диоптазът е минерал, сравнително труден за ювелирна обработка заради своята крехкост и добра цепителност. В бижутерията е високо ценен като рядък скъпоценен камък с ярки и красиви цветове и неговите качествени образци могат да бъдат доста скъпи. Както и при изумруда, в някои случаи за ювелирни цели диоптазът се нарязва на малки скъпоценни камъни. За украшение се използват и негови необработени кристали под формата на висулки.

В някои случаи диоптазът може да се обърка с изумруда. Разликата е в минералния състав и това, че първокласният скъпоценен камък от групата на берила е с по-голяма относителна твърдост и много по-слаба цепителност.

Тъй като диоптазът е крехък, бижутата с този минерал трябва да се носят внимателно и да се пазят от счупване. Следва да се има предвид още, че диоптазът е минерал, при който трябва да се избягва почистване с ултразвук.

Диоптазни образци са търсен материал и като част от много музейни сбирки и минерални колекции. Кристалите на диоптаза се използват и като минерален пигмент в иконописта.

Диоптазът е наричан “камък на опрощението“. Вярва се, че той помага да се преодолеят емоционални травми и гняв от грешки, допускани в миналото и да се продължи успешно напред. Твърди се, че, използван като средство за медитация, диоптазът помага за преодоляване на стрес, носи успокоение и извежда гнева навън.

Вярва се още, че диоптазът е източник на енергия, който помага на човек да открие истинската си същност и да постигне душевен покой.

Препоръчван е от някои литотерапевти за носене от хора със сърдечносъдови заболявания. Твърди се още, че диоптазът е камък, който усилва паметта и способността за облекчаване на мигрена, повишено кръвно налягане и различни видове зависимости. Вярва се, че може да се носи като талисман за привличане на успехи в професионалното израстване и бизнеса.