Дюмортиеритът е алуминиев боро-силикатен минерал, наречен така в чест на известния френски палеонтолог Йожен Дюмортие. Минералът дюмортиерит се открива най-често под формата на плътни влакнести агрегати с висока якост. Понякога се среща като включение в състава на кварцови минерали.

Дюмортиеритът се характеризира с тънки и призматични прозрачни или полупрозрачни кристали със стъкловиден блясък. В зависимост от химическия си състав този камък се среща в яркосин или наситен тъмносин цвят. Срещат се и негови минерални образци в зеленикавосини, виолетовосини, виолетовочервени, розови, пурпурни, сиви и кафяви тонове.

Дюмортиеритът е минерал с висока относителна твърдост - между 7.5 и 8 по скалата на Моос. Типично оптично свойство, което дюмортиеритът демонстрира, е силно изразеният плеохроизъм. При промяна на ъгъла на наблюдение неговите кристали променят цвета си в бледосиньо, тъмносиньо, виолетово, виолетовочервено и жълто. В някои случаи при дюмортиерита се наблюдава и безцветен плеохроизъм.

Находища на този минерал има в Австрия, Франция, Италия, Канада, САЩ, Полша, Чехия, Норвегия, Афганистан, Бразилия, Индия, Мадагаскар, Мозамбик, Намибия, ЮАР и др.

В бижутерията полупрозрачни образци на дюмортиерит се обработват като кабошони и се използват като украшение за пръстени, висулки, колиета, обеци и гривни.

В някои случаи синият дюмортиерит може да се обърка с минерала содалит. Дюмортиеритът се използва понякога като имитация на лапис лазули. За разлика от содалита и лапис лазули обаче дюмортиеритът е минерал с по-висока твърдост и няма бели жилки.

Макар и да не е сред първокачествените скъпоценни камъни, дюмортиеритът е ценен заради своите красиви и атрактивни цветове. Най-търсени са сините дюмортиеритни минерали. Както и при лапис лазули, минералните агрегати на дюмортиерит се полират и използват като декоративен материал за производство на сувенири. Дюмортиеритът е също и част от минерални колекции.

Освен в бижутерията дюмортиеритът е минерал, който се използва за индустриални нужди, по-конкретно за направа на висококачествена керамика и порцелан (При нагряването му този камък придобива изключително чест бял цвят). Използва се и в запалителни свещи като елекрически изолатор.

За този камък се твърди, че носи вътрешен мир и спокойствие, укрепва волята и учи на търпение и умението да контролирате живота си. Освен за постигане на вътрешна хармония, дюмортиеритът се препоръчва от някои като средство за подобряване на мисловната дейност. Препоръчван е като камък, който помага в борбата с различни по характер пристрастявания. Някои литотерапевти считат, че сините кристални образци на дюмортиерита са полезно средство в борбата с натрапчиви мисли, нервно напрежение, мигрена и безсъние.

Дюмортиеритът е традиционен рожден камък на родените през декември. Някои астролози го препоръчват на родените под зодиакалните знаци Овен, Лъв и Дева. Според други източници от астрологията е подходящ за хора от зодия Стрелец. Считан от някои астролози за универсален камък, тъй като няма отрицателни въздействия