Предпочитанията към носенето на необичайни бижута са присъщи на тези, които обичат да изпъкват и държат да подчертават своята индивидуалност и стил. Най-известен пример в това отношение, разбира се, са звездите, които обичат да демонстрират моден стил, подчинен на екстравагантното.

По време на церемонията за връчването на американската филмова награда “Оскар“ тази година Упи Голдбърг демонстрира масивен ексцентричен пръстен-гривна във форма на октопод.

Носените от Сирша Ронан пък за бляскавото филмово събитие чиф висящи луксозни обеци "Шопар" са в различни цветове – бяло и зелено. Освен със своя първи (засега) спечелен „Оскар“ звездата Бри Ларсън пък ще бъде запомнена от публиката със своята луксозна разрошена органза рокля, съчетана с екстравагантен масивен перлен колан. Да не пропуснем и масивните обеци с решетъчна форма на Алисия Викандер.

Екстравагантни дамски аксесоари се срещат нерядко и при специални поводи. Кой твърди например, че единствено брачната халка може да бъде символ за любов и вярност? Сред 13-те годежни пръстени на Виктория Бекъм за 16-годишния си брак има и необичайни, като например луксозният с блестящ кръгъл диамант, украсен с бежови и черни ивици.

Много дизайнери в областта на ювелирното дело, включително тези на луксозни декоративни предмети са също подвластни на изкушението “нетрадиционна бижутерия“. Същевременно много предмети с декоративна цел са истинско произведения на изкуството, а не просто вещи с оригинален дизайн, изработени от благородни метали и скъпоценни камъни. Прочутите яйца (особено най-скъпото, произведено през 1902 г. и предназначено за фамилият Ротшилд) на ювелирния майстор Фаберже са класически пример в това отношение.

Сред най-известните нестандартни ювелирни предмети е необичайната скулптура, покритата с диаманти платинена отливка на човешки череп, дело на един от най-известните съвременни творци Деймиън Хърст.

Друг уникален предмет на лукса, дело на ювелирни майстори, е златен “пясъчен“ часовник, който (вместо с пясък) отброява времето с помощта на хиляди миниатюрни брилянти.

Традициите в производството на необичайни бижута датират още от древността. Интересна древна ювелирна практика е била направата на така наречените “архитектурни пръстени“ – бижута с дизайн, в който участват архитектурни мотиви. Известен съвременен продължител на тази традиция е френският бижутер Филип Турнер, чиито пръстени-уникати са във форма на известни сгради по цял свят- Дубай, Ню Йорк, Венеция, Флоренция, Париж, Москва.

Интересна особеност е, че ювелирният специалист използва за модели на своите необичайни бижута не само модели на известни сгради, но и архитектурни образци на вили и къщи, които са привлекли неговото внимание.

Известни съвременни нетрадиционни бижута са и произведенията на Дженифър Фишър – уникална гривна от злато с дизайн във форма на гръбнак, бижута със знаци от зодиака и др.

Разбира се, далеч не е необходимо всяко красиво нетрадиционно бижу да бъде на космическа цена. За да изпъкнете и да изразите своята индивидуалност, можете просто да си поръчате изработка на бижу по ваш собствен дизайн. Както се казва, въпрос на вкус.