Елбаитът е силикатен минерал от групата на турмалина. Етимологично името му се свързва с наименованието на италианския остров Елба, където е неговото типово находище.

Този минерал е известен със своето уникално богатство от цветови нюанси. Поради наличието на различни микропримеси при някои негови образци се среща и характерно зониране на цветове. Цветовите зони могат да се редуват отгоре надолу или отвътре навън. На цвят елбаитът е най-често зелен, розов, червен и син. По-рядко срещани са негови елбаитни минерали, оцветени в бели, жълти, кафяви, оранжеви, лилави и черни нюанси. Срещат се и елбаитови образци с безцветни зони.

Безцветната разновидност на турмалина (най-често елбаит) е много рядко срещана и се нарича ахроит. Зеленият турмалин (предимно елбаит) е известен още като верделит. Синята турмалинова разновидност на елбаита (също основно представена от елбаитени образци) се нарича още индиголит или индиколит. Червеният турмалин (основно елбаит) е известен под наименованието рубелит. Турмалин диня пък се нарича тази разновидност на турмалина (предимно елбаит), чиито кристали са с розово оцветена сърцевина и зелени ръбове.

Литиевият турмалин е с удължени, силно изпъкнали или къси и тънки прозрачни или полупрозрачни призматични кристали. Срещат се също и кристали на елбаита с иглеста форма. Елбаитните кристали са със слаба цепителност и относително висока твърдост (между 7 и 7.5 по скалата на Моос). Отличават се със стъклен или смолист блясък.

Елбаитът е минерал, който демонстрира оптичното свойство плеохроизъм (обикновено двуцветност). Най-силно изразена промяна в цвета се наблюдава при сините и зелените образци. При промяна на зрителния ъгъл елбаитът може да променя цвета си в розови, светлозелени, сини, жълти и виолетови тонове. Понякога при него се наблюдава оптичния ефект “котешко око“.

При този минерал не се наблюдава луминисценция.

Находища на елбаит има в Италия, Афганистан, Бразилия, Намибия, Шри Ланка, Пакистан, Мозамбик, Мадагаскар, Нигерия, Русия, САЩ и др.

В бижутерията елбаитът се цени като най-популярния и ценен скъпоценен камък от семейството на турмалините, главно заради неговите богати и наситени цветове. Той се обработва в най-различни форми. При някои негови образци, за да изпъкне ефектът “котешко око“, елбаитът се полира и обработва като кабошони. За ювелирни цели този колоритен скъпоценен камък се използва и под формата на мъниста за различни видове бижута (колиета, гривни и др.).

Изключителната красота и уникалност, резултат от богатството от цветове, правят някои елбаитни минерали желана част от множество минерални колекции. За тази цел неговите образци често се оформят като фини тънки и дълги кристали или се нарязва като цветни напречни сечения.

Елбаитът е наричан още “камък на спокойствието“, който неутрализира негативната енергия. Счита се още, че усилва въображението и творчеството и насърчава постигането на мечтите. Съществуват вярвания, че този камък притежава способността да противодейства на параноя, може да усилва имунната система и да подобрява метаболизма.

Някои източници от астрологията го препоръчват на хората, родени под зодиакалните знаци Козирог и Везни.