Епидотът е минерал от класа на силикатите. Етимологията на наименованието му се свързва с гръцката дума “епидосис“ (“увеличение“), която загатва за една по-дълга страна в основата на призмата. Минералът клиноцоизит е разновидност от групата на епидота, но без наличието на желязо. Включвания от епидот често се откриват в минерала пренит. Зеленият епидот е част от структурата на минерала от групата на гранитите, наречен унакит.

Епидотът се среща предимно в различни нюанси на зеления цвят – шам зелен, светлозелен, жълтозелен, кафеникавозелен, зеленикавочерен. Намират се и негови минерални образци в жълт, кафеникав, червеникав, сив и черен цвят. Кафявото оцветяване при епидота се получава при наличието на микропримеси от железни съединения. Минералните образци на епидота с вишневочервен цвят, който се дължи на наличието на манганови съединения, се наричат пиемонтити.

Епидотът е минерал с прозрачни или почти непрозрачни продълговати призматични кристали със стъклен или смолист блясък и дължина, която достига до 35 см. Относителната твърдост на епидота е между 6 и 7 по скалата на Моос. Този силикатен минерал притежава крехка структура и идеална цепителност. При него се наблюдава силно изразен плеохроизъм в бледожълт, бледозелен, зеленикавожълт цвят. Епидотът не демонстрира луминисценция.

Находища на епидот има в Австрия, Италия, Франция, Норвегия, САЩ, Русия, Шри Ланка, Пакистан, Мозамбик, Намибия.

Епидотът не е сред първокласните скъпоценни камъни и се използва сравнително рядко за ювелирни цели. В бижутерията фасетираните кристали на епидота са с неголеми размери. За търговски цели прозрачните образци с високо качество (често с тъмнозелен цвят) са високо ценени и се обработват като скъпоценни камъни. Атрактивни със своите необичайни цветове са яркорозови и шам зелени образци на епидот. Много търсени от колекционерите на минерали са и епидоти с фини издължени и често свързани помежду си лъскави кристали.

Подобен по цвят на епидота в някои случаи са минералитет диопсид и разновидността на турмалина, наречена дравит.

Зеленият епидот, както и повечето камъни с подобен цвят, е препоръчван при очни заболявания и болести, засягащи нервната система. Препоръчван е също за спокоен сън. Епидотът е камък, който зарежда с положителна енергия и е препоръчван на хората, които имат нужда от мечти и вдъхновение. Използвайте го за като стимулиращо средство, с помощта на което да се върнете към следване на вашите съкровени мечти. Ако искате да избягате от сивата проза на ежедневието, този красив минерал е точно за вас. Според някои той носи духовен растеж, действа успокояващо и помага на хората да се отърват от негативните нагласи. Вярва се, че епидотът е камък, който усилва положителните нагласи. Ако сте романтична натура, той ще донесе повече оптимизъм и романтика във вашия живот.