Евдиалитът е рядко срещан вид циклосиликатен минерал със сложен химичен състав. За първи път е открит в Гренландия през 1819 г.

Етимологично името му се асоциира с гръцкият израз за “добре разградим“, което намеква за лесната му разтворимост в киселини.

На цвят този минерал може да бъде жълт, оранжев, кафяв, жълтеникавокафяв, кафяв, зелен, розов, розовочервен, червен (в малинени и вишневи нюанси), виолетов, червеновиолетов, както и безцветен в тънки участъци.

Евдиалитът се среща по-често във формата на зърнести маси, отколкото като кристали. Евдиалитните кристали са плътно сраснали, прозрачни или полупрозрачни и крехки (с относителна твърдост между 5 и 6 по скалата на Моос). Те са със стъклен или матов блясък и обикновено достигат дължина до 10 см.

Евдиалитът е минерал, при който не се наблюдава луминесценция. При него се наблюдава слаба радиоактивност заради наличието на микропримеси на редкоземни елементи. Най-често радиоактивни са минерални образци с много наситени цветове или големи размери.

Евдиалитът е минерал със слабо изразен плеохроизъм в розови и бледожълти тонове.

Находища на евдиалит има в Гренландия, Норвегия, Русия, Канада, САЩ, Бразилия и Намибия.

В бижутерията евдиалитните минерали имат сравнително ограничено приложение поради факта, че добре оформените кристали са рядкост. Полупрозрачните евдиалитни камъни се обработват под формата на кабошони за украса на обеци, пръстени, гривни, висулки и колиета. Те често се използват като част от украшения в сребърната бижутерия.

Съществуват, макар и много вядко, фасетирани прозрачни минерални образци от този прекрасен полускъпоценен камък.

Евдиалитът е много рядък минерал с атрактивни цветове, който е търсен за музейни образци и частни колекционерски сбирки.

В древността за амулети от евдиалит се е вярвало, че защитават от зли духове, насърчават храбростта и са били носени от воините за защита.

Според някои твърдения този минерал насърчава откритостта и може да ви помогне да преодолеете страха и неувереността в себе си. Счита се, че е камък, който укрепва виталността, оптимизма и целеустремеността. Вярва се, че евдиалитът е камък на самоутвърждението, който помага на хората да следват сърцето си и да намират своя истински път в живота.

Счита се още, че той е камък, подходящ за хора, които се нуждаят от открития и ново начало.

На евдиалитът в литотерапията се приписват и различни лечебни свойства. Според някои мнения този камък пречиства кръвта и подобрява функционирането на панкреаса. Вярва се още, че евдиалитът е средство за защита от халюцинации, депресия и меланхолия. Препоръчително е почистването на евдиалит да става със сапун и мека кърпа. Тъй като е крехък минерал, добре е бижута с евдиалит да се съхраняват отделно от другите аксесоари и бижута.