Евклазът е рядък минерал от групата на силикатите с химично съдържание, което включва основно берилий и алуминий и в по-малка степен примеси на желязо, манган, хром, мед и цинк. За първи път той е открит през 1792 г. в Русия (южен Урал). Етимологично наименованието му се свързва с гръцката дума euklasis, която в превод означава “добре разчупващ се“.

Евклазът е прозрачен или полупрозрачен минерал с ярък и стъклен или перлен блясък. Цветът му може да е в нюанси от светлосин до тъмносин, зеленикавосин, а също бял, бледозелен, бледожълт, жълтеникавозелен (в тъмни тонове) и много рядко лилав. Срещат се и безцветни минерали. Макар и рядко, се срещат образци от този камък, които са на петна. Този минерал се среща под формата на индивидуални призматични (донякъде плоски) кристали с неголеми размери (обикновено да 1.5 см.) и висока твърдост – 7.5 по скалата на Моос. Типично физично свойство за този скъпоценен камък е неговата перфектна цепителност.

Евклазът се характеризира със слабо изразен плеохроизъм, който може да е безцветен или в зеленикав, жълтозелен и синьозелен цвят. При него не се наблюдава луминисценция.

Находища на евклаз има в Бразилия, Германия, Австрия, Танзания, Зимбабве, Колумбия, Русия и др. страни. Евклазът е рядък скъпоценен камък, използван в бижутерията и търсен от колекционерите на минерали заради красивият си цвят. Въпреки и сравнително високата си твърдост, евклазът е крехък минерал с малки размери и отлично разцепване, което го прави труден за ювелирна обработка (като рязане и полиране). Евклазът е скъпоценен камък с достатъчно висока твърдост и от редките му цветни образци могат да се изработят чрез фасетиране прекрасни бижута. Ценността на евклаза често зависи от размера, прозрачността, наситеността и равномерността на разпределение на неговия цвят.

Най-високо ценени на бижутерийния пазар са ярките синьозелени и сапфиреносини евклази с висока прозрачност. След обработка за бижутерийни цели някои образци на евклаз наподобяват минералите берил и топаз.

Евклазът е наричан още “камък на щастието“. Този скъпоценен камък е препоръчван за носене като талисман, способен да изчиства негативната енергия в хората, улеснява комуникациите и насърчава целеустремеността. Счита се, че евклазът е чудесен кристал, който изчиства ума и помага да се види истината във всяка ситуация. Съществуват вярвания, че има успокояващ ефект, подобрява настроението и стимулира мъдростта, интуицията и творчеството. За този камък се вярва още, че има лечебни свойства, които подобряват зрението и облекчават възпаления и заболявания като артрит и ревматизъм.

Евклазът е традиционен камък на родените през декември. Някои астролози го препоръчват на хората със зодиакален знак Дева и Стрелец.