Ахатът е силициев диоксид, вид полускъпоценен камък, чието название произлиза от името на река Ахатес (понастоящем Дрило) в югозападна Сицилия, където е открит за първи път. Според някои източници името му се свързва с гръцката дума “ахатес“ (“вълшебен“) – известно е, че в древни времена този камък е носен като талисман от пътешественици и влюбени.

Ахатът е разновидност на халцедона със слоест строеж и характерни фини едноцветни или многоцветни ивици. Този полускъпоценен камък обикновено е непрозрачен, сравнително лесен за обработка, с относително висока твърдост и се среща във всички цветове.

Ако при определен ахат белите слоеве се редуват със слоеве от който да е друг цвят, той може да се счита за отделен вид и да получи свое собствено име. Едни от най-привлекателните камъни например са образците, наречени “очни ахати“, характерни със своите концентрични слоеве, подредени около определена централна точка.

Ахатът е камък, известен и ценен от най-дълбока древност- използван е за направа на накити като пръстени, гривни, обеци, брошки, а също и декоративни предмети като амфори, камеи и дори печати.

С него са свързани множестви древни легенди и вярвания. Според известна легенда за Свещения Граал Йосиф Ариматейски е събрал изтичащата Иисусова кръв ахатова чаша.

Еврейските вярвания определят този камък като източник на духовен мир и щастие.

Според други предания амулетите, изработени с ахат са средство за защита от зли сили и подобряване на ясновидските способности.

Писмени сведения за този камък се срещат за първи път при Теофраст през 372-287 пр.н.е.

Един от най-старите известни полускъпоценни камъни, ахатът е предпочитан материал от майстори на обработката на скъпоценни камъни, гравьори и занаятчии от цял свят. Често ахатните образци се издълбават, оформят се като мъниста или се нарязват, за да може да изпъкне и да се оцени по достойнство красотата на техните уникални ивици.

Друг типичен начин на обработка е боядисването им (което е необратим процес) с цел да подсили уникалният визуален ефект от редуващите се разноцветни слоеве или ленти.

Въпреки, че не е сред скъпите камъни, ахатът е ценен заради своето богатство от цветови нюанси и удивително красиви шарки – причудливи криви, ъгловати фигури, получили се благодарение на наличието на примеси като желязо и манган. Срещат се звездообразни разновидности, образци във форма на облак, дърво, във форма на крепости или т. нар. “фортификационни“ ахати-богатото въображение може да открие неограничен брой изображения в тези удивителни камъни.

Находища на многоцветен халцедон се намират в Бразилия, Уругвай, Германия, Италия, САЩ, Русия и др.

Въпреки, че е известен като камък с декоративни цели, ахатът има своето място в бижутерията - използва се в ювелирни изделия от благородни метали в съчетание със скъпоценни и полускъпоценни камъни, дори диаманти.

Сред по-известните изделия с този камък са: ахатена брошка на една от дъщерите на руския император Павел I (която понастоящем се съхранява в Държавното хранилище на ценности в Русия) и уникална чаша с ахат, която се пази виенската хофбургска съкровищница.

Бижута с ахат се препоръчват на хора, родени под зодиакалните знаци Телец и Близнаци.