По химичен състав този минерал представлява калциев флуорит. Етимологично наименованието му се свързва с латинската дума “fluere“ – “тека“, което загатва за ниската му точка на топене и качеството му да се разтича добре в разтопено състояние.

Флуоритът е популярен минерал с богатство от цветове и цветови съчетания, което се дължи на наличието на различни примеси. На цвят може да бъде бял, зелен, жълт, оранжев, розов, червен, кафяв, син, лилав, синкавочерен, черен. Срещат се и безцветни флуоритни минерални образци. При този минерал се среща и цветово зониране.

Кристалите на флуорита са прозрачни или полупрозрачни, предимно с кубична форма. Флуоритът е сред минералите, чиито кристали могат да достигат до големи размери.

Флуоритът се среща и под формата на зърнести агрегати.

Флуоритните кристали са със стъклен или матов блясък, със слаба разтворимост във вода, крехки (относителна твърдост 4 по скалата на Моос) и с отлична цепителност.

Характерно физично свойство за флуорита е луминесценцията. Той флуоресцира в различни цветове: син, виолетов, жълт, зелен и червен (последният - под въздействието на ултравиолетова светлина). Любопитното тук е, че етимологията на понятието “флуоресценция“ е свързана с именно с флуорита (този минерал е един от първите, при които е наблюдаван този ефект).

При флуорита на се наблюдава оптичното свойство плеохроизъм.

Находища на флуорит има в Чехия, Германия, Швейцария, Франция, Испания, Мексико, САЩ, Канада, Великобритания, Норвегия, Китай, Монголия и др.

Флуоритът е използван в бижутерията заради своето изключително богатство на цветове и форми (твърди се, че се среща във всички възможни цветове). Освен това, както вече беше споменато, той е скъпоценен камък, чиито образци могат да бъдат с големи размери – известни са фасетирани образци с тегло от порядъка на няколко хиляди карата.

За ювелирни цели най-търсени са розовите и оранжеви флуоритни образци, както и тези, които могат да променят своя цвят. Използва се за направа на бижута като висулки, обеци и брошки, като и за украшения от мъниста.

Флуоритът се използва и като минерал за направа на различни декоративни предмети. В древността от него са изработвани глиптики, печати, купи, вази, ковчежета за бижута и др.

Освен в бижутерията и като декоративен материал флуоритът намира приложение в химическата промишленост (той е суровина за производство на флуороводородна киселина и натриев флуорид), металургията, за производство на керамика, стъкло и цимент.

Твърди се, че флуоритът е камък, с помощта на който се преодолява негативни емоции и състояния като депресия, гняв и стрес. Вярва се, че е магически камък, който усилва интуицията и помага за постигане на вътрешен покой. Според някои той е минерал, който може да поглъща негативната енергия и, носен като амулет, е способен да предпазва от психични манипулации.

Счита се, че този камък може да укрепва костите и облекчава болки, причинени от артрит.

Флуоритът не е традиционен рожден камък, асоцииран с определен месец от годината. Препоръчва се от някои астрологични източници на хора, от зодиакалните знаци Риби и Козирог. Други източници считат, че флуоритът е камък, подходящ за зодии Скорпион и Водолей.