Известно е, че дрехите и аксесоарите (включително бижутата) са средство да изразите своята ярка индивидуалност и моментно настроение. Ако искате да изградите мистична, мрачна, агресивна и дори плашещо предизвикателна визия, един от начините е да се обърнете към готическите бижута. Един ансамбъл от дрехи с мрачни тъмни цветове в съчетание с тежък грим и бижута, украсени със страховити символни елементи със сигурност ще произведе желания от вас ефект. Сега е моментът да заложите на колиета с груби и тежки вериги, гривни с шипове и солидни твърди пръстени с черепи.Наистина, кой друг моден стил би акцентирал по-добре върху забавната и същевременно донякъде плашеща визия, така необходима за празника на Хелоуин например?

Типични символни елементи за дизайна на този стил са кръстове, масивни и тежки вериги, бижута, украсени с призрачни черепи, зловещи скелети, остри шипове, мечове, ”вампирски” мотиви, различни ритуални символи и емблеми и др.

Много привлекателни за феновете на този стил са бижутата - колиета, пръстени, гривни, украсени с мотивите, включващи човешки и животински черепи. Друг елемент - типичен представител на готическата символик, са шиповете- най-често като част от чокъри и гривни.

Важна част от готик бижутата са украсените с атрактивни цветни камъни масивни пръстени, пълни с разнообразни символи, включително и на религиозни теми.

Понякога се счита, че готическия стил при бижутата е съвременен, на това не е така. Всъщност готиката води началото си от Средновековието, когато са се носели масивни и натоварени със символно значение (в духа на тогавашните културни традиции ) бижута. В повечето случаи те акцентират върху агресивността и предизвикателното, но в някои случаи готик бижутата носят мотиви с романтичен характер.

Характерно за този стил е, че често се използват белите благородни метали, като бяло злато, срабро и платина, за да се постигне по-ярък и ефектен контраст с масивните, тежките, тъмни (в някои случаи блестящи и ярки) на цвят камъни, с които се украсяват готическите бижута.

Сред скъпоценните камъни, предпочитани за направа на накити при готическия стил, са черни диаманти, рубини, сапфипри, изумруди, оникс – богато разнообразие от цветове, което отново влиза в ролята си на символи. Червените блестящи рубини например символизират кръв, черните и респективно тъмносини кристали означават тъмнина и т.н.

Независимо, че в повечето случаи съвременните готически бижута внушават идеи за агресия, тъмнина, дори окултни ритуали, бижутата от този стил в оригиналния си вид се свързват с тънки дантелени линии и нежни перли. В някои случаи, макар и рядко, някои от големите дизайнерски имена, като Christian Dior създават отделни колекции,свързани с готическия стил бижута (включващ бижута с елементи като стилизирани черепи, украсени с малки блестящи диаманти и др.). Тези, които предпочитат носенето на готически бижута, трябва задължително да ги съчетаят по подходящ начин със своя външен вид и облекло – от гледна точка на добрия вкус това е задължително. Накратко: готическите бижута са символи, привличащи хората с вкус към бруталност, тъмнина и мистицизъм. Пълни с индивидуалност и оригинална, покоряваща символика, готическите бижута привличат вниманието по категоричен и недвусмислен начин.