Грандидиеритът е рядък минерал от класа на силикатите. За първи път този изключително рядък минерал е открит в Мадагаскар през 1902 г.

Етимологично наименованието му се свързва с името на френския изследовател Алфред Грандидие.

На цвят може да бъде синкавозелен, зеленикавосин и в определени зони безцветен до син и зелен. Наличието на сини нюанси е в зависимост от количеството железни микропримеси в неговия състав.

Кристалите на този минерал са прозрачни или (по-често)полупрозрачни, крехки, със стъклен или перлен блясък, относително висока твърдост (7.5 по известната скала на Моос) и перфектна цепителност.

Грандидиеритът е минерал със силно изразен плеохроизъм. В зависимост от ъгъла на гледане той може да демонстрира различни цветове: тъмносин, тъмнозелен или да бъде безцветен (понякога много светложълт). Това оптично явление се изразява в промяна от тъмносин до синьозелен цвят, а също и от зеленикавосини до тъмнозелени нюанси.

При този силикатен минерал не се наблюдава луминесценция.

Находища на грандидиерит има в Мадагаскар (там се добиват най-много първокласни образци с висока чистота и прозрачност), Малави, Намибия, САЩ, Канада, Норвегия, Чехия, Словакия, Италия, Алжир, Индия, Нова Зеландия и др.

Грандидиеритът е един от най-редките минерали в света и затова употребата на този скъпоценен камък в бижутерията е сравнително ограничена. Фасетираните прозрачни минерални образци са много скъпи и са изключителна рядкост. Цената на този красив синьозелен скъпоценен камък може да достигне до 50 хиляди долара за карат. Някои полупрозрачни грандидиеритни минерали се обработват като кабошони и те варират от един до десет карата (образци над два карата са изключително редки). Така обработени, те се използват за украшение на различни видове бижута (най-често пръстени).

Високата твърдост на грандидиерита прави бижутата с този скъпоценен камък устойчиви на одраскване.

Грандидиеритът е минерал, който не се подлага на допълнителна обработка за подобряване на неговите качества. Синтетичното му производство е в ограничени размери и все още не е предназначено за ювелирни цели.

В някои случаи може да бъде объркан със скъпоценният камък турмалин. За разлика от турмалина обаче, известен със своя дихроизъм, грандедиеритът е минерал, който показва три различни цвята при промяна на ъгъла на гледане.

Почистването на бижута с грандидиерит не изисква някакви специални грижи. Препоръчително е то се извършва с мека четка и топла вода, като се избягва използването на агресивни химични препарати.

Освен в бижутерията, този рядко срещан минерал с красиви цветове е много търсен като материал за музейни минерални образци и е обект на сериозен интерес за частни колекции.

За синият грандидиерит се вярва, че е камък, който укрепва качества като вяра, търпение и уважение. Препоръчван е и на хора, които имат нужда от по-добро общуване и самоизразяване, както и за стимулиране на тяхната интуиция.