Халцедонът е силициев диоксид, вид кварцов минерал с тригонална микрокристалинна структура. Тази влакнеста разновидност на кварца се споменава още в труда на Плиний “Естествена история“ (chalcedonius) и според една версия вероятно названието му произлиза от името на древногръцкият град Халкидон в Мала Азия.

Той е полупрозрачен или прозрачен минерал с относително висока твърдост (в диапазона от 6.5 до 7 по известната скала на Моос),при който не се забелязват оптични ефекти и плеохроизъм. Този скъпоценен камък с восъчен блясък се среща в богата цветова палитра, но най-често е с бяло, сиво или синкаво оцветяване на кристалите.

Халцедонът е минерал, известен с много разновидности, които дължат различния си цвят на наличието на микропримеси в своята кристална структура. Обикновеният халцедон е безцветен, с бял, сив или синкав цвят.

Карнеолът е непрозрачен халцедон с червеникаво, червеникавокафяво и оранжево оцветяване. Червеният цвят на минерала се дължи на микропримеси от железни съединения (хидроксиди) в неговия състав.

Една от най-красивите и скъпи халцедонови разновидности е минералът хризопраз. Причината за зеленият цвят в различни нюанси (тревистозелен, ябълковозелен и изумруденозелен) e наличието на никелови съединения в неговата кристална структура.

Друга разновидност на халцедона е оцветеният в зелен и тъмнозелен цвят минерал, наречен мторолит (наричан още хром халцедон), чието оцветяване е резултат от съединения на хрома.

Хелиотропът (наричан още кървав камък) е тъмнозелен, изпъстрен с червени петна (дължащи се на железен окис) халцедон. Когато минералът е с жълти петна, той се нарича “плазма“.

Ясписът е разновидност на халцедона, която представлява ивичест или петнист непрозрачен камък с изключително богато цветово разнообразие.

Други разновидности са: ахат – халцедон с ивичеста структура и с богатство от цветове; оникс – минерал с черно-бели ивици; церахат (халцедон, оцветен в нюанси от жълто до оранжево), дамсонит (виолетов на цвят халцедон) и др.

Находища на халцедон има в Бразилия, Индия, Мадагаскар, Уругвай, Шри Ланка, Канада, Казахстан, САЩ, Русия и др.

Халцедонът е скъпоценен камък, известен от дълбока древност. Известно е, че е бил използван още в бронзовата ера по средиземноморското крайбрежие. Има данни, че този камък е използван е за направа на пръстени - печати още в Месопотамия.Той е популярен ювелирен материал в Италия през епохата на Възраждането, когато от него се изработват различни накити- пръстени, геми и др. През XIX в. германският град Идар – Оберщайн се превръща в най-големия център за обработка на халцедон (предимно ахат).

В древността, освен за направа на различни декоративни предмети и накити, халцедонът е почитан като свещен камък. Известно е, че е използван в качеството си на религиозен символ и е носен като камък в нагръдника на еврейския първосвещеник.

За халцедонът се вярва, че е камък , който е способен да поглъща негативната енергия и да прогонва негативните емоции и лошите сънища. На него му приписват мистични свойства, които подпомагат достигането на хармония между ума, духа и тялото.

Препоръчван е като лечебно средство за подобряване дейността на кръвоносната система и далака, намалява степента на деменцията.

Предпочитан от ювелирните майстори и дизайнери на бижута е синият халцедон, особено образците с по-висока степен на бистрота. Причина за това са неговите разнообразни и красиви цветови нюанси, както и фактът, че е рядко срещан естествен минерал.

В някои случаи различни видове халцедон се подлагат на допълнителна обработка. Зеленият цвят при някои образци на хризопраз постепенно избледнява, но неговата яркост може да се възвърне чрез нагряване. Постигането на ярки цветове се постига и чрез боядисване, особено при синия и червения халцедон.

Халцедонът е скъпоценен камък, който се обработва под формата на кабошони и мъниста за украшение на различни видове бижута – колиета, висулки, обеци, пръстени и гривни. Те се използват и като материал за печати и различни предмети за украса като геми и камеи.

Бижутата, изработени с халцедон, не изискват специални грижи. Това, което е необходимо за тяхното почистване, са лек препарат, топла вода и мека четка.

Халцедонът е скъпоценен камък, препоръчван от астполозите на хората от зодиакалните знаци Овен, Скорпион и Телец.