Хелиодорът (наричан още жълт берил) е скъпоценен камък , който е част от “семейството“ на силикатния минерал берил. Името на този силикатен минерал в превод от гръцки означава “дар от слънцето“. Хелиодорът е камък с хексагонална кристална структура и относително висока твърдост – между 7,5 и 8 по скалата на Моос. Цветът му е жълт с различни нюанси: бледожълт, златистожълт, жълтозелен, с оранжев или кафяв оттенък. Цветовото разнообразие се дължи основно на наличието на микропримеси от желязо. Понякога се използва наименованието “златен берил“, най-вече като синоним на хелиодор с жълт или златистожълт цвят.

За първи път е открит в Намибия в началото на ХХ век. Находища на хелиодор има още в Нигерия, Шри Ланка, Зимбабве, Мадагаскар, Бразилия, Русия, Украйна и др.

Хелиодорът е силикатен минерал най-често с прозрачни кристали, но понякога са срещат и полупрозрачни камъни. Някои кристали на този минерал могат да бъдат с големи размери и без дефекти, което ги прави подходящи за ювелирна обработка. Най-високо ценени са образците от хелиодор с прозрачни кристали, които имат златист оттенък и ярки, наситени цветове.

Скъпоценни камъни, които приличат на хелиодора, са топаза и цитрина, но те обикновено са с по-оранжеви нюанси. По-трудно може да бъде разграничен обаче от лимонено жълтия цитрин и топаз с чисто жълт цвят. Хелиодорът е скъпоценен камък, който мое да бъде объркан и с златистожълтия хризоберил. Хелиодорът е скъпоценен камък, доста популярен и (поради своята сравнително висока твърдост) подходящ за направа на всички видове бижута. Когато се използва за ювелирни цели, жълтият берил обикновено не се подлага на допълнителна обработка за подобряване на цвета. Често се използва в бижутерията като част от обеци, висулки и пръстени в съчетание с благородни метали, най-често злато и сребро. Полупрозрачните минерали обикновено се оформят под формата на кабошони и в някои случаи е възмжно да се наблюдава оптичния ефект “астеризъм“. Според бижутери красивият минерал е подходящ както за бижута, носени всеки ден, така и за вечерни накити.

Жълтият скъпоценен камък е използван в миналото за направа на украшения на известни владетели. Известно е например, че германската минна компания, която за първи път през 1913 г. открива златистожълт берил, наема майстора ювелир Вилхелм Лукас фон Кранах, за да създаде накити от скъпоценния камък, предназначени за кайзер Вилхелм II и неговата съпруга.

Един от най-известните обработени образци е безупречният 2 054 каратов хелиодор, който се съхранява в Националния музей по естествена история във Вашингтон, САЩ.

Хелиодорът е считан за камък на благородството, носител надеждата, ентусиазма и подкрепящ безкористното лидерство. Вярва се, че жълтият берил е камък, който носи оптимизъм и облекчава нервното напрежение. Препоръчван е като камък, способен да укрепва самочувствието, силата на духа и способността за общуване, особено полезен за работохолици и хора със заседнал начин на живот. Твърди се още, че жълтата берилиева разновидност има способността да изчиства организма от токсини, усилва имунната система и подобрява функциите на черния доб, далака и сърцето. Хелиодорът се препоръчва като средство за медитация при решаване на трудни проблеми; твърди се, че този камък помага да се вземат разумни решения, които да не са подвластни на импулсивност и емоции. Използва се и като гадателски камък, способен да усилва интуицията.

Жълтият берил не е камък, традиционен за родените през определен месец на годината. Някои астролози препоръчват хелиодора на родените под зодиакалния знак Риби. Според други източници е подходящ за зодиакалния знак Лъв.