Ясписът е кварцов камък, в чийто състав най-често е минералът хацедон. В неговата зърнеста структура могат да се открият манганови и железни примеси, както и включения на минерали като гранат, актинолит и др.

Името на този силикат произлиза от гръцкия израз за “петнист камък“.

Ясписът е непрозрачен камък, без оптични ефекти и с относителна твърдост между 5 и 7 по скалата на Моос.

Срещат се образци в почти всички цветове, често изпъстрени с уникални нюанси от ивичест рисунък или на петна. Типично за него е, че е многоцветен камък; много рядко се среща в едноцветни образци от яспис. (Едно от малките изключения в това отношение е камъкът, наречен басанит, който е почти черен на цвят).

Цветът на ясписа зависи от наличието на различни елементи в неговия строеж. Железните окисиди му придават жълт, червен и кафяв цвят. Зеленото оцветяване е резултат от наличието на селадонит, хлорит, а черният яспис дължи цвета си на мангана.

По традиция е прието в зависимост от своите характерни шарки различните скални образци да бъдат наричани със специфични имена: ивичест яспис, пейзажен яспис, океански спис, маков яспис, леопардов яспис и т.н. Друг възприет начин за даване на именана ясписа е в зависимост от неговото местонахождение.

Находища за добив на яспис има в САЩ, Русия, Австралия, Бразилия, Индия, Казахстан, Чехия и др.

Ясписът е камък с вековна история, неотменна част от живота на много древни култури и народи. Считан е за свещен камък и е носен като мощен талисман за защита във физическия свят и духовната сфера, носен е от древните войниза вдъхване на кураж. Древните египтяни са издълбавали мистични символи върху амулети от яспис, които поставяли до мумиите за безопасно преминаване в задгробния живот. Той е един от дванадесетте камъка, носени на нагръдника на еврейския първосвещеник.

Ясписът е високо ценен и в древен Китай; известно е, че този камък е считан са достойно украшение за шапките на китайските императори. Ясписът е много почитан и в качеството си на лечебен камък. Лечителите от Близкия изток, както и последователите на будизма считали, че този камък има чудодейни свойства и е в състояние да излекува заболявания, когато традиционните лекарства са безсилни да направят това.

Този камък (особено червеният яспис) е използван и за медитация, тъй като съществува поверие, че той е носител на спокойствие и хармония и подпомага достигането на поставените цели.

Ясписът не е сред най-скъпите камъни с блестящи прозрачни кристали. Той е красив и високо ценен камък преди всичко заради своето многообразие от красиви цветови съчетания. Със своите образци на ивици (които се редуват с различни цветови слоеве, ясно или не толкова ясно разграничени) и скални видове с петнисти шарки, той и до днес радва хората със своята уникална красота.

За бижутерийни цели ясписът се обработва като кабошони.

Ясписът е декоративен камък, с твърдост и износоустойчивост, които го правят сравнително лесен за обработка, например за полиране. В миналото е използван за направа на различни предмети, като печати, камеи, вази, чаши, ками, изделия от керамика, мозайки и др.

В Русия той придобива голяма популярност през XVIII в след откритите находища на яспис в Урал и Алтай. И до днес в руските музеи са запазени изработени от майстори предмети от яспис като различни видове бижута, пепелници, свещници, колони и др.

Ясписът не е традиционен рожден камък; твърди се, че в исторически план е камък на мартенските хора.

Препоръчван е на родените под зодиакалните знаци Рак, Козирог, Овен и Скорпион.