ПерлиКакво представляват перлите?

Перлите са кръгли, твърди образувания, формирани в черупките на повечето живи мекотели. Тяхната лъскава и гладка повърхност ги прави популярно допълнение към женските бижута и аксесоари. Докато перли могат да бъдат в много нюанси, включително розово и зелено, бяло и черно са най-често срещаните цветове. Има осем основни форми перли използвани за бижута: кръгла, полукръгла, круша, капка, копче, барок, овални, и заоблени. Съвършено кръгла перла е рядкост, което я прави най-ценната. По-малко скъпи опции за подобен вид са култивирани перли (виж по-долу), или имитация на перли, които нямат почти никаква стойност.

Как се произвеждат перли?

Естествени перли са образуват, когато паразит навлиза в мекотело. Ако паразитът се вгради в меката мантия на мекотелото, мекотелото ще покрие паразита с торбичка и ще започват да се формират слоеве от седеф около дразнителя. Седефът е гладко, лъскаво вещество, което образува вътрешността на мекотелото, обикновено стрида, и с течение на времето, слоевете образувани около дразнителя ще формират перла. Днес естествени перли са изключително редки. Само малък процент от мекотели образуват перли-от приблизително 8000 различни вида мекотели, само около 20 са в състояние да образуват перли. Тези, които произвеждат перли рядко генерират камъни, които са достатъчно големи и с правилен цвят, за да се използват за бижута. Колкото е по-дебел седефа, толкова по-ценна е перлата, което означава, че времето за образуване на по-дебел седеф също е фактор. Естествените перли се продават на карат.

Определение за седеф. Какво е седеф?

Седеф е материал с преливащи се цветове, който мекотелите създават в много тънки слоеве, които създават перлата. Мекотелото произвежда слоеве от седеф, който предпазва меките тъкани на мекотелото и хваща в капан паразитите вътре в слоевете. Този процес продължава толкова дълго, колкото е живота на мекотелото.

Как се отглеждат перли?

Първоначално, перлите са ловувани от водолази, които ги събират от речните и океанското дъно и след това се проверява всяка стрида за перла. Това допринася за редкостта на перлите, като от три тона стриди, може би само три или четири ще са произвели перфектни перли. В крайна сметка, се построяват ферми за създаване на перли. Днес, целият процес може да се контролира, от размножаване на стриди, през образуване на зародиши, до добиване на перли. Перлени ферми има по целия свят и могат да бъдат сладководни или соленоводни.

Какво са лабораторно създадените перли?

Лабораторно създадени, или изкуствени перли, са масово произвеждани в заводи, използващи черупки от стриди или мекотели. Изработен от същия материал на естествените перли, изкуствените перли предлагат същия вид лъскавина. Тъй като тези перли притежават по-малка стойност, те са в състояние да създадат достъпни, но качествени бижута с перли. Друг плюс на лабораторно създадените перли е безупречната форма и дълготраен цвят.

Какви видове перли съществуват?

Култивираните перли са разделени на две основни категории - сладководни и соленоводни. Сладководните перли притежават по-ниска стойност, но могат да бъдат намерени в огромно количество от форми и цветове. Соленоводните перли са разделени по категории на базата на произход. Тези категории са Akoya, Таитянски и перли от Южнo море (географски район в Тихия океан).

Какъв цвят са перлите?

Двете понятия "цвят на тялото" и "оттенък" се използват за определяне цвета на перлата. Цветовете на тяло попадат в хладни нюанси, като зелени и лилави, или топли нюанси, като например червено и жълто. Оттенък се отнася до цвета, който изглежда като че "плава" над повърхността на перлата. Най-често срещаните са бели перли в цвят на тялото с почти кремообразен оттенък.

Цветът на тялото на перлата се определя от вида на мекотело и водата, в която е била създадена, както и първоначалното ядро. Специфични видове стриди произвеждат определени цветове на перли, въпреки че често пъти, перли са изкуствено оцветени преди да бъдат продадени. Например, само Таитянските перли от черноустите стриди са истински черни перли, което означава, че купувачите трябва да бъдат много внимателни при закупуване на перли със специфични цветове.

Как се класират перлите?

Процесът на "класификация" се използва за определяне на стойността на перлите. Въпреки това, в момента не съществува индустриален стандарт, така че тежестта пада върху купувача да направи своя собствена преценка, преди закупуването на тези скъпоценни камъни. В момента има две системи за класифициране, използвани като насока за оценка на перли за бижута. И двете ситеми AAA-A и AD предлагат някои насоки за тези, които желаят да закупят перли, но купувачите трябва да са изключително насясно със системите които използва продавачът. Реномираните бижутери би трябвало да представят писмени определения на термините и описания, използвани за перлите и бижутата с перли които продават.

The AAA-A системата използва тристепенна система за класифициране. Клас А перли са на най-ниското качество, с малко блясък и висока степен на недостатъци. Клас AA са по-добри от клас А перли и клас AAA се считат за най-добрите в тази система, с висок блясък и с приблизително 85% повърхност без дефекти.

Системата AD често се нарича като Таитянски система, тъй като тя се използва за таитянски перли във Френска Полинезия. В тази система, перлите са оценени на ниво A, B, C, D, като А са безупречните а D са с 60% от повърхността покрита с дефекти. Всички перли оценени по D в рамките на тази система се считат за неприемливи за използване в бижута.

Колко струват перлите?

Стойността на перлата се определя от няколко фактора: вид, размер, форма, блясък, цвят и повърхност. Произходът или типът на перлата ще помогне да се определи нейната рядкост. В общи линии, естествените перли са на стойност много по-висока от култивирани перли. Култивирани перли в морска вода са на стойност повече от култивирани сладководни перли. Размерът също ще добави към стойността на перлата. Размерът на естествената перла се определя от теглотов карати, а размера на култивирана перла се измерва в милиметри. Размерът може да се определи, ако перла е естествена или култивирана чрез използване на рентгенова техника, за да се види центъра на перлата, или чрез поставяне на перлата под микроскоп. Формата добавя стойност, ако перлата е абсолютно симетричен кръг, особено когато са наниз от перли.

Има три степени на блясък на перлата въз основа на дебелината на седефа: груби, фини и извънредни. Цветът ще намали стойност, ако перлата е боядисана. Естествено розова, бяла, или черна перла ще има най-голяма стойност. Повърхостта варира от изключителна без никакви недостатъци, до такива с очевидни недостатъци. Всякакви вдлъбнатини или драскотини намаляват стойността на перлата. В зависимост от качеството, култивирани сладководни перли може да бъде на цена до $1500, Akoya перли са с цени до $3,000, таитянските перли са с цени до $ 10,000, и перли от Южно море са с цени до $30,000.

Какво са култивирани перли?

В отговор на редкостта на перлите намерени в естествената им среда, японците започнали изкуствено производство на перли в началото на 20 век. Култивирани перли също са създадени в мекотели, но те се произвеждат от мекотели в плен. Този процес дава възможност за по-голямо производство на перли и с течение на времето, им позволява да станат много по-достъпни. Днес, култивираните перли са считани за стандард в производството на бижута с перли. Докато естествените перли са все още събрани, наниз от тях може да струва на купувача стотици хиляди долари. Вместо това, култивираните перли позволяват красиви перли и бижута с перли да бъдат закупени на по-значително по-ниска цена. За разлика от естествените перли, култивираните перли се продават измервани в милиметри.

Какво са сладководни перли?

Естествени сладководни перли идват от миди, които живеят в езера, реки, и езера. Перлите могат също така да бъдат култивирани в сладка вода, като в по-голямата си част ръчно се поставя парче собствена мантия на мидата в плътта и.

Какво са соленоводни перли?

Намирани предимно в Червено море, Персийския залив, както и крайбрежните води на Индия и Япония, естествено образуваните соленоводни перли наподобяват сладководни перли по форма и цвят. Те се произвеждат от соленоводни мекотели, като бисерните миди. Най-често срещаните видове соленоводни перли, използвани в бижутерията са South Sea перли, Akoya перли, и таитянски перли. Култивираните соленоводни перли показват малка разлика от култивирани сладководни перли, и се смята, че са по-близо до перфектна сфера.

Какво са барокови перли?

Барок се отнася до формата на перлата. Най-често сред култивирани сладководни перли, те съдържат неравности, бучки, или не-сферична форма. Соленоводните мекотели също така произвеждат барокови перли, обикновено във форма на сълза.

Какво са Akoya перли?

Добивани в солена вода, Akoya перлите се произвеждат от мидата Akoya-gai. Това са най-често срещаните сред култивирани перли и се използват в бижутерията и днес, и се смятат за първите култивирани перли в началото на 1900 от Микимото Кокичи, японски предприемач. Те са популярни заради техните розови тонове, и съвършено кръгла форма.

Какво са таитянски перли?

Често наричан "черни перли", тези перли всъщност може дабъдат най-различни цветове. Произведени в черупката на мекотело на възрастна Pinctada margaritafera, таитянските перли могат да бъдат в нюанси на розово, сребристо, бяло, зелено, и жълто. Нейната висока стойност произтича от безкрайната комбинация от цветове в една перла.

Какво са South Sea перли?

Произвеждани от стридата Pinctada, тези перли са най-ценните сред култивирани перли, поради тяхната рядкост и голям размер. Те са разделени в две категории в зависимост от техния цвят и произход - златни South Sea перли и бели South Sea перли. Златни южните морски перли са с произход от Филипините, Индонезия и Австралия. Златният им оттенък дава името им. Бели южните морски перли могат да бъдат намерени в Австралия в нюанси на бяло или сребро. Всички South Sea перли са известни със своята сатенен блясък, и дъгата обертонове.

Какво са keshi перли?

Първоначално, тези перли са създадени случайно, когато мънисто било отхвърлено по време на производството на култивирани перли. Само няколко милиметра в размер, те не могат да се образуват поестествен път и се появяват като блестящи безформените камъчета. Сега те са масово произвеждани и използвани в много бижута с перли. Тъй като те нямат ядро, keshi перлите са съставени изцяло от седеф.

Какво са черни перли?

Известен с редкостта си, черни перли също са познати като таитянски перли. Мекотелото, което образува черни перли може да произвеждат перли в много цветове, което прави черната перла изключително рядка и висока стойност. Обикновено, "черната перла" е със зелен, сив или лилав цвят. "Peacock" е нюанс на черната перла в който всички тези цветове се намират на една перла, което много прилича на перата на пауна. За разлика от сладководните перли, черните перли не могат да бъдат произведени масово, тъй като соленоводните перли може да се образуват само по една в мекотело в даден момент. Въпреки това, черните перли притежават по-малка стойност от перлите на South Sea.

Кои са по-известните перли?

Перлата Abernathy
Откритa през 1967 г., перлата Abernathy притежава репутация на най-съвършената перла, намирана някога в Шотландия. Наречен "The Little Willie Pearl", тя тежи 44 grains и е намеренaюа от един водолаз на име Бил Абърнати. Тази перла стояла на витрината в бижутериен магазин в град Carincross почти тридесет години, преди най-накрая да бе продадена през 1992.

Голямата розова перла
Най-голямата позната естествена перлата, The Big Pink Pearl, е намерена през 1990 г. и тежи 470 карата. В книгата на Гинес за световни рекорди, тя е посочена като най-голямата естествена перлата, открита досега. На стойност $ 4.7 милиона, тази перла е намерена от един водолаз и настоящ собственик, Уесли Ранкин.

The Hope Pearl
The Hope Pearl е известна като най-голямата солена вода перла, с тегло 450 карата. Тази перла с формата на сълза варира на цвят от зелено до злаисто, и се намира в Британския музей по естествена история.

Как се почистват перли?

Поради деликатното си естество, перлите винаги трябва да се почистват с повишено внимание. Винаги почиствайте перлите след като на тях са попаднали сапун, грим, лосиони, продукти за коса. Един добър навик е, перлите да се поставят последни при поставяне на грим и бижута. Също така е разумно да се избягва досег на бижута с перли до всякакви химикали, дори почистващи препарати за бижута. Нищо друго не трябва да се използва за почистване на перлени бижута освен течен сапун, вода и мека кърпа, като трябва периодично да бъда разнизвани и нанизвани отново. На последно място, съхранявайте перлите отделно от други бижута, тъй като перлите могат лесно да бъдат надраскани или износени от метали и други скъпоценни камъни.