Йохачидолитът е изключително рядък и сравнително наскоро открит минерал, който спада към класа на боратите. Етимологично името му е свързано с негово местонахождение. Наречен е така по името на мястото, където е открит за първи път през 1942 г. – Йохачидо (старо японско имена Сангпал-тонг) в Северна Корея.

На цвят този боратен минерал може да бъде безцветен, бял, бледожълт, ярко жълтеникавооранжев, оранжев, светлозелен и кафяв. Йохачидолитът формира прозрачни или полупрозрачни кристали, със стъклен блясък и относително висока твърдост (7.5 по скалата на Моос). Неговите кристали са субедрични (т.е. те са кристали с непълно развитие; при тях има оформени само отделни кристални стени). Те са обикновено със зърнеста структура, еднакви стени и са с размери до няколко милиметра.

Типично физично свойство за йохачидолитът е луминесценцията. Той флуоресцира интензивно в белезникаво син цвят под въздействието на ултравиолетова светлина. При този минерал не се наблюдава оптичното свойство плеохроизъм.

Йохачидолитът е един от най-редките скъпоценни камъни на нашата планета. Известни находища на този цветен минерал засега има само в Северна Корея и Мианмар (последното, намиращо се в региона Могок е с основно значение за добив на минерали с високо качество за бижутерията).

Йохачидолитът е невероятно рядък минерал, поради което все още е слабо познат и има ограничена употреба в ювелирното дело. Обикновено теглото на неговите образци, подходящи за обарботка като скъпоценни камъни, е по-малко от един карат. Според някои източници първият фасетиран йохачидолитен минерален образец е с бледожълт цвят и датира от 1998 г. Счита се, че най-големият намерен досега минерал е с тегло 14.02 карата.

Без съмнение този рядък скъпоценен камък с наситени цветове и висока твърдост лесно може да добие популярност на бижутерийния пазар, при условие, че бъдат открити негови кристали с по-големи размери.

В бижутерията най-ценни са кристалите с големи размери, без примеси и ярки фини цветове. Йохачидолитът се обработва като скъпоценен камък, като се нарязва и полира в различни форми (крушовидна, кръгла, овална и др.). Полупрозрачните минерални образци се обработват като кабошони (за различни видове бижута, като пръстени, обеци, висулки, колиета и др).

Йохачидолитът се използва най-вече в качеството си на необработен красив и рядък материал за музейни сбирки (Националния природонаучен музей Смитсониън в САЩ) и сериозни частни минерални колекции.

Йохачидолитът не е скъпоценен камък, който е препоръчван на хора от определен зодиакален знак. Той не е и сред традиционните рождени камъни, свързвани с определени месеци от годината. Не е прието йохачидолит да се подарява на определени годишнини от сватбеното тържество.