Иолитът е сравнително отскоро познат скъпоценен камък, разновидност на минерала кордиерит (наречен на името на известния геолог Пиер Кордие). По химичен състав той представлява магнезиево – алуминиев силикат. Името му е съчетание от гръцките названия за теменужка и камък.

Минералът иолит е с прозрачни или полупрозрачни къси призматични кристали (с маса обикновено до 10 карата) със син, синьовиолетов или кафяв цвят. Той е минерал със сравнително висока твърдост (в това отношение попада между 7 и 7.5 по скалата на Моос).

Иолитът (известен още като дихроит и воден сапфир) е скъпоценен камък, при който се наблюдава силен плеохроизъм. В зависимост от зрителния ъгъл виолетовите минерални образци могат да променят цвета си в светловиолетови, тъмновиолетови, сивкави и жълтокафеникави тонове. Гледани под определен ъгъл, синьо оцветените минерали могат да изглеждат безцветни или да променят цвета си в жълто.

Находища на иолит има в Австралия, Канада, Индия, Мианмар, Шри Ланка, Мадагаскар, Намибия, Кения, Танзания, Бразилия, Норвегия, САЩ и др.

Прозрачният кордиерит се използва широко за ювелирни цели. Въпреки, че не е сред “първокласните“ скъпоценни камъни, иолитът е търсен заради своите красиви естествено сини и синьовиолетови цветове и добре изразен плеохроизъм. Силно изразеният плеохроизъм прави иолитът камък, труден при обработка за постигане на най-добър цвят. За разлика от други сини камъни (като сапфира например), ионитът има ниска точка на топене, което прави невъзможно подлагането му на термична обработка.

В бижутерията най-често иолитът се използва като фасетиран камък, но се използва и под формата на кабошони. Иолитът е сравнително крехък и затова бижута, украсени с този скъпоценен камък (пръстени и др.), следва да се носят внимателно и да се пазят от счупване. Използва се като финансово приемлив заместител на първокласния и много по-скъп камък сапфир.

Освен със сапфир, иолитът е камък, понякога бъркан с кианит и танзанит.

Ионитът е познат на хората още в древността. Известен още под името „викингски компас“, в миналото този камък е служел като средство за ориентиране – по него в миналото моряците са определяли посоката на слънцето при облачно време. В миналото иолитът е носен от пътниците като амулет, който осигурява безпрепятствено завръщане у дома.

Според някои вярвания ионитът е камък, който носи носи в себе си духа на пътешествениците, сънищата и интуитивното начало, поради което се препоръчва за спокоен сън и усилване на креативността. Препоръчва се като камък, който носи мечти и развива въображението. Използва се и като средство за успокояване при медитация . Според вярвания от миналото той е ценно средство за намиране на духовен баланс, при дезориентация и липса на мотивация. Препоръчван е и за постигане на хармония в семейните отношения.

Твърди се още, че е особено полезен при лечение на някои зависимости (например от алкохол).

Ионитът не е типичен рожден камък, свързван с определен месец. Според някои астролози той не е камък, асоцииран с определен зодиакален знак. Според други е препоръчван на родените под зодиакалните знаци Водолей, Риби и Овен.

Традиционно бижута с ионит се подаряват на двадесет и първата годишнина от сватбата.