Карнеолът е кварцов минерал, който принадлежи към семейството на халцедона. Съществува версия, според която името му се свързва с латинската дума за месо - carnis. Той е непрозрачен просветващ или полупрозрачен минерал с червен, червеникавокафяв, червеникавооранжев до ярко оранжев цвят и стъклен блясък. Полупрозрачната и кафява, сивокафява или червеникавокафява на цвят разновидност на халцедона се нарича сард (сардер). Сардът дължи своя цвят на включените в неговата кристална структура железни съединения (обикновено по-тъмните червени и кафеникави тонове се свързват с наличието на железни хидрооксиди). Понякога образците с ярко кафеникави или жълтеникави нюанси се подлагат на термична обработка, за да придобият камъните желания ( и от търговска гледна точка по-ценен) червен цвят.

Този минерал е с тригонална кристална структура и (в зависимост от наличието на различни микропримеси в неговия състав) с относителна твърдост между 6.5 и 7 по скалата на Моос. При този скъпоценен камък не се наблюдава промяна и игра на цветовете и оптични ефекти. Карнеолът е минерал, често срещан в природата заедно с ахата и халцедона, често образувани като вторични продукти при вулканични скали. Находища на карнеол има в Бразилия, Индия, Русия, САЩ и др. страни.

Карнеолът е скъпоценен камък, познат от дълбока древност като красив ювелирен материал. В миналото е широко използван за изработването на камеи и различни декоративни предмети. В древен Египет е използван за направа на накити и скарабеи. От него са изработвани и различни предмети със символно значение – висулки във форма на митични птици, сърца и др.

Гравирането на карнеол е изкуство, добре познато и на древните римляни. За защита и късмет те носели пръстени с карнеол, украсени с изображения на божества или животни. В древността този камък е често използван от майстори на резбарското изкуство за изработката на геми. Сватбените геми били изработвани от карнеол с ликовете на на Амур или Психея. От карнеол в миналото са изработвани също печати, пръстени и купи. Древните египтяни наричали карнеола “залязващото слънце“ и го почитали като камък на богиня Изида. Египетските майстори изработвали от него амулети с гравирани йероглифни текстове, за да осигурят безопасно преминаване в отвъдния свят.

Използван като религиозен символ, той е носен като първи камък в нагръдника на първосвещеника и олицетворявал кръвта на мъчениците.

Древните воини носели украшения около врата си за усилване на смелостта и физическата сила. Вярвало се е, че носеният като талисман карнеол привлича късмета и подпомага успеха в търговски начинания. В миналото вярвали още, че този камък е с лечебни свойства; помага за по-бързото зарастване на рани и спира кръвотечението. Според някои лечители оранжевият на цвят карнеол влияе благотворно на храносмилането и метаболизма, а също при менструални болки и артритни заболявания. Други източници го сочат като камък, който подобрява настроението и подпомага креативността и артистичните изяви. Вярва се също, че има способностите да усилва страстта и да вдъхне нов живот на една интимна връзка.

Карнеолът е камък, препоръчван на хората от зодиакалните знаци Скорпион, Овен и Телец. Исторически сардът е скъпоценен камък, свързван с родените през месец август. Традиционно бижута с карнеол се подаряват на седемнадесетата годишнина от сватбата.