Кианитът (известен още като дистен) е минерал, който по химичен състав представлява алуминиев силикат. Произходът на името му се свързва с гръцката дума за дълбоко синьо "kyanos". Кианитът принадлежи към група силикати, в която влизат още полиморфните минерали андалусит и силманит. Той е сравнително широко разпространен минерал. Среша се в богати на алуминий метаморфни скали или седиментни скали и образува срастъци. Кианитът съдържа микропримеси от хром, желязо, титан, манган и калций.

Кристалите му са (по-рядко) прозрачни или непрозрачни, с плоска и издължена форма, крехки и със стъклен блясък. Те могат да бъдат оцветени в син (кобалтовосин, индигово син,синьозелен), розов, виолетов, зелен, жълтеникавозелен, жълт, оранжев, кафяв, сив и черен цвят. Срещат се и безцветни минерални образци.

Кристалите на кианита са неравномерно оцветени и в някои разновидности се срещат петна и ивици с различни цветови нюанси.

Типично свойство за кианитът е неговата силна анизотропия. Тя се изразява в това, че той проявява по дължина на кристалите си относителна твърдост 4, а напречно на тях – 7 по скалата на Моос.

Кианитът притежава силно изразен плеохроизъм. Гледани от различен ъгъл, най-често кристалите му се придобиват син цвят или се обезцветяват. Понякога той може да луминисцира на ултравиолетова светлина в червен цвят. В някои случаи проявява оптичния ефект “котешко око“.

Находища на кианит има в Бразилия, САЩ, Русия, Швейцария, Непал,Танзания, Кения и др.

Кианитът е екзотичен и сравнително слабо познат скъпоценен камък. Обработката му за ювелирни цели е вид предизвикателство поради необичайната му променлива твърдост. В бижутерията са най-високо ценени прозрачните разновидности с атрактивни цветове, особено тези във сапфирено синьо. Висококачествените образци се фасетират или обработват под формата на кабошони (когато кристалите са със иглест строеж и демонстрират ефекта “котешко око“. ). Кианитът се използва като част от обеци, пръстени и висулки. Бижута с кианит се изработват и във форма на плоски мъниста.

В някои случаи прозрачни сини образци от кианит могат да бъдат объркани с минералите топаз и аквамарин.

Въпреки, че не е сред “първокласните“ скъпоценни камъни, кианитът е атрактивен за някои колекционери заради своите интересни характеристики и красиви цветове.

Поради високата си топлоустойчивост кианитът се използва още за индустриални цели при производството на керамични изделия и порцелан.

Кианитът е минерал, за който се твърди, че е източник на лечебна енергия с успокояващ ефект. Според някои твърдения той (заедно с цитрина) е един от малкото минерали, които не натрупват и задържат негативна енергия. Препоръчван е като отлично средство за постигане на дълбока медитация, за възстановяване на спомени, усилване на паметта и подобряване на телепатичните способности. Смята се още, че е камък, способен да улесни комуникациите и социалната активност, както и успешно запазване на фокуса върху поставените цели.

Кианитът не е типичен рожден камък, свързван с определен месец от годината. Препоръчван е на хора, родени под зодиакалните знаци Овен, Телец и Везни.