Клейофанът е богат на цветове и форми минерал от групата на сулфидите. Той е разновидност на минерала сфалерит (известен още като цинкова бленда), често жълтеникав, медножълт, жълтозелен, зелен и много рядко безцветен. По химичен състав светло оцветените минерални образци на клейофана представляват цинков сулфид с много малко или без никакво съдържание на желязо и манган. В природата се среща под форма на сложни кристали с кубична структура и с неголеми размери. Клейофанът може да образува сраствания и се открива като крупни или тънкозърнести агрегатни маси.

Кристалите на клейофана са прозрачни или полупрозрачни с диамантен или метален блясък. Те са обикновено с тетраедрична форма (с четири стени), ниска относителна твърдост (между 3.5 и 4 по скалата на Моос) и перфектна цепителност.

Този минерал не демонстрира плеохроизъм. На ултравиолетова светлина кристалите на клейофана могат да флуоресцират в жълто – оранжев или червен цвят. При него се наблюдава луминисценция, която е свързана със съдържанието на определени елементи в кристалната структура. Луминисценцията със син оттенък се дължи на малките количества сребро, наличието на червен - на железни примеси, а на жълт - поради микропримеси на манган.

Находища за добив на клейофан има в САЩ, Словакия, Англия, Русия, Украйна, Казахстан, Киргизстан, Туркменистан, Китай, Швейцария, България (Мадан) и др.

Светлите разновидности на сфалерита не намират масово приложение в бижутерията. Въпреки, че е широко разпространен, клейофанът е крехък минерал с идеално разцепване в шест посоки, което го прави труден за обработка чрез рязане и полиране. За бижутерийни цели най-търсени са прозрачните образци с подходящи размери и диамантен блясък, които обикновено се фасетират (най-често с произход Ню Джърси, САЩ). Като част от бижута клейофанът се използва често под формата на висулки.

Клейофанът е популярен минерал в музейни сбирки и в средите на колекционерите на естествени минерали.

Сфалеритът с наличие на повече железни микропримеси (между 10 и 16%) се нарича марматит или железен сфалерит. Този минерал е с непрозрачни кристали, които могат да бъдат тъмносиви или черни на цвят. Най-големи залежи на този минерал има в Мармато, Колумбия, а също в Перу, Испания, САЩ и др.

Според някои поверия клейофанът е камък, който може да защитава от негативни влияния. Съществуват вярвания, че носеният като талисман жълт сфалерит има способността да успокоява и да укротява пристъпите на агресия. Според някои лечителит жълтия сфалерит е лечителски камък, който пречиства тялото от токсини и подобрява зрението. Твърди се, че е ценно и полезно средство за борба със заболявания на нервната система и за смущения, свързани със съня (безсъние, кошмари и др.)

Марматитът е камък, препоръчван от някои литотерапевти като средство за облекчаване на настинка и грип. По мнение на някои астролози различните разновидности на сфалерит могат да бъдат носени като талисмани от представители на двата пола от всички зодиакални знаци.