кристали циркон - cubic zirconia (CZ)

Какво е Cubic Zirconia (CZ) кристал?

Циркон (известен също като cubic zirconia CZ) е кристал подобен на диамант със своя блясък и кристална чистота, но е синтезиран (изкуствен) кристален материал, който е безцветен, твърд и без дефекти. Той изглежда като диамант и е достъпна алтернатива на диамантите. Може да направи в различни цветове, за да симулира различни цветове на диаманта.

Циркон започна да се произвежда през 1976 г., поради неговите качества подобни na диамант, ниска цена, както и цялостната издръжливост. Циркон е минерал, който се използва като симулант на диамантите и e широко използван.

Понякога хората погрешно го наричат ​​кубичен цирконий. Цирконий е различен химичен елемент метал, който е сребристо бял. Този елемент в прахообразна форма се използва с други елементи, за да се създаде кубичен циркон.

Как се прави циркон?

Кристали циркон се изработват чрез стопяване заедно на прах цирконий и циркониев диоксид и се загряват до 4,982ºF. Цирконът е напълно изкуствен, безупречен камък, в който няма дефекти.

Цирконът естествен ли е?

Цирконият не е естествен, и не е диамант, макар че е трудно за невъоръжено око да се види разликата между един кубичен циркон и диамант. Това е камък, който е блестящ като диамант, но много по-достъпен. Той е почти толкова твърд, колкото диамант по скалата на Моос за твърдост. Цирконът е 8.5 а диамантът е 10. Нарязва се във форма на диамант, за да се възпроизведе като почти точно копие на диамант.

Цирконът диамант ли е?

Цирконии не е диамант обаче изглежда като диамант, и има много качества подобни на диаманта. Много хора, освен ако нямат опитно око или специален инструмент, не могат да направят разлика между диамант и циркон.

Циркон срещу диамант

Като цяло, цирконът е по-евтин кристал за производство, като диамантът е естествен кристал, и е много по-скъп.

Има няколко начина да се направи разлика между циркон и диамант, както следва:

    Топлопроводимост: Диамантите са топлинни проводници, докато цирконът е топлинен изолатор. Това е, което отличава диаманта от циркона при използване на специални инструменти.
    Твърдост: Диамантът има рейтинг 10 а цирконът има 8 за твърдост по скалата на Моос.
    Плътност: цирконът е 1,7 пъти по-плътен от диаманта.
    Коефициент на пречупване: Диамантът има коефициент на пречупване на 2.42 а цирконът има коефициент от 2.15 до 2.18.
    Изрязване: Диамантът обикновено се изрязва по различен начин от циркона.
    Дисперсия: Диамантът е 0.044 а цирконът 0.058 - 0.066
    Цвят: цирконът е еквивалентен на перфектната "D" стойност по скалата за класификация на диаманти, но той също така се произвежда и в други цветове, като зелено, оранжево, розово, и т.н. Повечето диаманти, от друга страна имат кафяв или жълт оттенък, като само най-редките са наистина безцветни диаманти.

Каква е цената циркона?

В сравнение с диамантите цирконът е напълно достъпен. Въпреки това, днес тези камъни могат да бъдат произвеждани с изключително високо качество и могат да бъдат доста скъпи. За да се определи цената на циркона, трябва да се знае какво е теглото му в карати. Те не са ценени толкова високо колкото диамантите но могат да бъдат доста скъпи. Както при останалите кристали, някои циркониеви камъни са по-добри от други, а единственият начин да могат да се разграничат е чрез бижутерска лупа.

Има ли цветни циркони?

Цирконите са в много различни цветове, за да симулират различни цветове на диамантите. Цветовете се създават чрез използване на различни оксиди в процеса на създаване на кристалите циркон.