Кунцитът е силикат, най-известният от група, принадлежаща към минерал, наречен сподумен (от гр. дума “сподуменос“, означаваща “с цвят на пепел“ ). Другите две разновидности са зеленият минерал хиденит и жълтият трифан.

Кунцитът е скъпоценен камък с преобладаващо розов цвят със сравнително малко микропримеси. Цветът си дължи на на наличието на манганови включвания в своя минерален състав. Той е сред скъпоценните камъни, познати на хората сравнително отскоро. Наречен е на името на известния американски гемолог Джордж Кунц, който през 1902 г. пръв описва подробно качествата на розовата разновидност на сподумена.

Наричан е понякога “женски камък“, вероятно заради своите нежни и деликатни розови нюанси, понякога с виолетови оттенъци, женствени и съблазнителни. Този силикатен минерал понякога е известен още като “калифорнийски ирис и “литиев аметист“.

Не е необичайно да бъде намиран под формата на големи кристални образувания – откривани са минерални масиви с дължина до 15 метра, някои от които са във форма на призма. Находища на кунцит има в Бразилия, Афганистан, Мадагаскар, Пакистан, Мозамбик, Нигерия, САЩ (Калифорния) и др.

Кунцитът е скъпоценен камък със сравнително висока твърдост - 7 по скалата на Моос. Неговите прозрачни кристали са със стъклен блясък и притежават свойството плеохроизъм – те могат да променят цвета си в зависимост от зрителния ъгъл, както и след подходящо фасетиране. То е силно изразено, особено когато кристалът се наблюдава по неговата дължина. При този красив оптичен ефект се наблюдават променящи се цветове с бледорозови, червени, светлолилави и дори безцветни нюанси.

За да се подобри цвета, понякога този минерал се подлага на допълнителна обработка с облъчване.

Цветът на този минерал е деликатен и нетраен независимо дали камъкът е обработван или не; за да не избледнее необратимо, не е препоръчително бижута с кунцит да бъдат изложени за продължително време на ярка слънчева светлина или нагряване.

Кунцитът е красив и относително евтин (според някои източници цената му може да варира от пет до петдесет долара за карат, дори и повече) скъпоценен камък, който се използва за ювелирни цели сравнително отскоро. Той е харесван най-вече заради своя цвят и прозрачност.

Независимо дали са бледорозови, светлолилави или с друг нюанс, най-високо ценени са образците с ярък и интензивен цвят. След (макар и трудна) ювелирна обработка, този минерал се превръща в нежна и атрактивна скъпоценна част от великолепни бижута, особено подходящи за подаръци между интимни партньори.

Често се използва като украшение във вид на висулка, а по- малко прозрачният кунцит намира приложение като кабошони и мъниста. Наличието на големи кристали го прави камък, подходящ за декоративни цели. Един от най-известните и красиви образци на кунцит се намира в Националния музей по естествена история Смитсониън и представлява скъпоценен камък, фасетиран във форма на сърце с тегло 880 карата.

Кунцитът е донякъде сходен с розовия кварц, който обаче не демонстрира плеохроизъм. Някои образци от минералите берил, аметист и топаз може да се сбъркат с кунцит.

Освен в бижутерията, този силикатен минерал се използва и за промишлени цели, основно за добив на литий и в стъклената промишленост.

На този камък се приписват чудодейни способности , поради което е носен като талисман за защита от нещастна любов и зли магии. Съществуват поверия, че кунцитът е лечебен минерал, който подобрява сърдечната дейност и помага при нервно напрежение. Според езотерици “камъкът на сърцето“, както още е известен, дарява чистота и любов и е особено полезен, когато се носи в близост до сърдечната област.

Кунцитът е считан за като камък, подходящ в качеството си на средство за медитация за облекчаване на стреса. Вярва се, че той свързва сърцето с ума, което води до вътрешна хармония. Счита се още, че този скъпоценен камък е средство, което успешно допринася за спокоен сън.

Този красив минерал е препоръчван още за стимулиране на умствената дейност и творческото вдъхновение.

Кунцитът не е традиционен рожден камък, свързван с определен месец. Някои астролози го препоръчват на родените под зодиакалния знак Везни (според други мения е подходящ за Телец, Лъв и Скорпион). Той е от камъните, за които се твърди, че могат да бъдат носени от хора от всички зодиакални знаци.