Лабрадоритът е камък от семейството на фелдшпатите (и по-точно на плагиоклазните минерали). Наименованието му произлиза от името на полуостров Лабрадор в Канада, по чието крайбрежие е открит за за пръв път. Този минерал е известен още под названието “черен лунен камък“. Други популярни минерали от тази група са лунният камък, амазонитът и слънчевият камък.

Лабрадоритът е сив, сиво-зелен, сиво-черен, кафяв, зеленикав, жълт или безцветен непрозрачен или прозрачен минерал с относителна твърдост между 6 и 6.5 по известната скала на Моос. Този камък е с триклинна кристална структура и отлична цепителност.

При лабрадоритът не се наблюдава плеохроизъм. Отличително качество за този минерал е оптичното явление, наречено “лабрадоресценция“. Този ефект е вид иризация (от гръцката дума “iris“ - “дъга“), при която се наблюдава игра на сини, зелени, червени и златисти цветове - красив вътрешен блясък в цветовете на дъгата в резултат на интерференция на светлината. В това отношение лабрадоритните образци се различават по своето качество, оттенък и блясък. Най-високо ценени са тези минерали, които могта да блестят в целия спектър цветове на дъгата.

Скъпоценните камъни лабрадорит (основно от находища във Финландия), които демонстрират лабрадоресценция във всички цветове на дъгата, се наричат спектролити. Голямо количество сив и черен лабрадорит с добра лабрадоресценция се произвежда от находища в Мадагаскар и Русия. Находища на лабрадорит има в Канада, Австралия, Мексико, Мадагаскар, САЩ, Русия, Индия и др.

Той е минерал, известен на местните племена на полуостров Лабрадор от древни времена. Според легенди, разказвани от местни индиански жители на Северна Америка първите лабрадорити са паднали от огъня на техните предци. В Европа лабрадоритът се превръща в популярен скъпоценен камък през XVIII и XIX век.

В повечето случаи лабрадоритните кристали са непрозрачни или полупрозрачни. Най-високо ценени са неговите редки прозрачни образци, сред които тези с цвят на злато и шампанско, както и спектролитните образци. За бижутерийни цели прозрачните лабрадоритни минерали се обработват, като се фасетират под формата на кабошони (което позволява да изпъкне и ефекта на лабрадоресценция ).

За бижута с лабрадорит се препоръчва вземането на някои предпазни мерки. При тяхното почистване например следва да се избягват агресивни химически вещества, ултразвук или пара. Поради своето перфектно разцепване и крехкост лабрадоритът, използван като скъпоценен камък, трябва да се пази от удар. Не се препоръчва и подлагането му на нагряване. За декоративни цели лабрадоритът се използва при направата на алки скулптури, облицовъчни камъни и др.

Считан за магически камък, използван за медитация от шамани и лечители, лабрадоритът е препоръчван като средство за подобряване на интуицията и психическите способности. Вярва се, че лабрадоритът, носен като талисман, има способността да прогонва негативната енергия и да намалява безразсъдните и импулсивни действия. Според някои лабрадоритът е камък на мъдростта и дълголетието; за него се вярва се още, че носи добър късмет. Препоръчван е от някои като лек за понижаване на кръвното налягане и облекчаване на артрита и болки в ставите.

Лабрадоритът не е рожден камък, традиционно свързван с определен месец от годината. Препоръчван е на родените под зодиакалните знаци Водолей, Козирог, Риби и Скорпион.