Лапис лазули (съчетание от лат. “lapis“- “камък“ и арабската дума за синьо“azul“) е скъпоценен камък, в чийто състав, освен основният минерал лазурит, влизат множество различни минерали. Сред тях могат да бъдат содалит, аугит, калцит, пирит, слюда, хорнбленда и др.

Името му е синоним на синьо в много езици (думите за определен нюанс на синия цвят в англйския, френския, италианския и др. езици произлизат от същия корен).

Лапис лазули (често се използва и съкратеното название лапис) е камък в различни оттенъци на синия цвят – от интензивни наситени тонове до светлосини (лазурносини) нюанси. Срещат се също образци с виолетови и синьозеленикави нюанси. Цветът на този камък се определя основно от наличието на примеси от сяра.

Лапис лазули е непрозрачен камък без оптични ефекти и с относителна твърдост между 5 и 6 по скалата на Моос. Тази скална форма се среща често на агрегати.

Лапис е чувствителен на силен натиск, високи температури и препарати на битовата химия.

От древността и досега най - качественият лапис се добива в планинските области на Афганистан. Находища на този камък има и в Пакистан, Чили, Канада, Русия, Ангола, САЩ и др.

Лапис лазули е един от най-използваните скъпоценни камъни в човешката история, високо ценен още в древността заради прекрасния си син цвят. Освен заради своя уникален цвят, лапис лазули е камък, привлекателен и със своята приемлива цена. За бижутерийни цели той се използва основно под формата на кабошони за пръстени и гривни. Използва се също и като част от огърлици, обеци, брошки и под формата на висулки и е камък, който често се съчатава със сребро при направа на бижута.

Освен в бижутерията, лапис лазули се е използвал и за декоративни цели още от времената на древните римляни и гърци.

В древен Египет от него са изработвани амулети с различни издълбанисимволи.

В някои асирийски текстове лапис лазули е споменаван като един от седемте скъпоценни камъни, част от украшения, носени като амулети от владетели.

Лапис е скъпоценен камък, високо ценен и носен и от китайски императори.

От лесният за обработка син камък са изработвани мозайки, цилиндрични печати, вази и други предмети за украса.

От стрит на прах лапис в древността се е добивал пигмента ултрамарин, използван от художниците, добавящи синьо в своите картини.

Лапис лазули е един от камъните, използван от жреци и лечители в най-древни времена. Твърди се, че лапис лазули е камък, който притежава магически и лечебни свойства. В средновековието се е считало, че той предпазва от зли сили и е носител на мъдрост и светлина.

Използван е като средство за медитация; според някои вярвания той е ясновидски камък, който подобрява психическите способности и подпомага достигането на по-високи духовни нива.

Лапис лазули е камък, почитан в древността като въплъщение на мъдрост, царственост и чест. В много култури по света е бил символ на истина и приятелство.

Използван е като талисман за отблъкване на зли сили, носещ спокойствие и мъдрост.

Според някои вярвания той е също камък, който подпомага хармонията в междуличностните отношения. Препоръчван е и на хората с креативно мислене. Според някои поверия влияе благотворно върху гърлото, при заболявания на далака, подобрява кръвообращението и жлезите с вътрешна секреция. В миналото е използван и като лек за меланхолия.

Лапис лазули не е традиционен рожден камък за определен месец от годината. Препоръчван е на хората, родени под зодиакалния знак Телец (някои астролози го свързват със зодия Стрелец).