Какво представлява рубинът?

Този скъпоценен камък е разновидност на минерала корунд. Етимологично името му се свързва с латинската дума “rubeus“-“червен“.

Според някои древни предания рубинът е камък, посветен на слънцето.

Първите писмени сведения за този камък се свързват с древоиндийски текстове отпреди хиляди години. В тази страна, освен за украшение, рубинът се е носел и като талисман, носещ щастие и закрила и се е считал за “крал“ на скъпоценните камъни.

Според вярвания на някои източни култури този камък се е свързвал с драконова кръв и е бил символ на жизнена енергия, източник на любов и здраве.

В европейските страни пък той е бил покровител на смелите рицари, борещи се неуморно за своите високи идеали.

Този изящен скъпоценен камък е често използван и като украшение на предмети-символи на власт и религиозни символи, като тронове, скиптри, корони.

Характерни особености

В зависимост от количеството примеси на хром този скъпоценен камък може да бъде в различни цветови нюанси на червеното- от яркорозови до наситеночервени. Наличието на примеси кот желязо може да е причина за пурпурни или кафеникави нюанси.

Най-скъпите рубинови образци са тези с цвят “гълъбова кръв” – яркочервен с леко виолетови нюанси.

Рубинът е един от четирите най-важни скъпоценни камъни заедно със сапфира, смарагда и диаманта.

По относителна твърдост (9 по скалата на Моос), прозрачност и яркост на блясък рубинът отстъпва единствено на диаманта.

Червеният корунд е камък, който може да се сбърка с други минерали, например благородния шпинел, гранат и др.

Известно е например, че някои червени шпинели в британската кралска колекция са били обявени за рубини (сред тях е и прочутият “Рубин на Черния принц“, част от британската корона).

Според блога http://trends.jewelry/ рекордната сума за сделка, свързана с този скъпоценен камък държи продажбата на 8,62 каратов рубин през 2006 г в Лондон: бижутерът Лорънс Граф е заплатил 425 хиляди паунда за карат.

Сред поклонниците на този прекрасен скъпоценен камък са звезди като Дженифър Лопес, Натали Портман и др.

Рубинът се препоръчва на родените под зодиакалния знак Овен.